2 Страници: V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> помощ с условие IF в ексел
veseko
публикация 10.01.2016г. в 21:35ч.
Коментар: #1


Новак
*

Група: Потребители
Съобщения: 7
Дата на регистрация: 10.01.2016г.
Потребител # 24 608





Здравейте, искам да ви помоля за малко помощ относно условие IF , дилемката ми е следната първо ще я опиша за да стане ясно каква помощ ми е нужна и дали някои от вас ще може да даде малко акъл smile.gif така, започвам: в A1 и B1 имам произволни числа ... и задавам условие в което желанието ми е ... сбора от клетките A1 и B1 , ако е по-малък от 0,5 да изписва число 1 единица,или когато сборът е по голям от 0,5 да изписва числото 0 , а именно =if((a1+b1)<0,5;"1";if((a1+b1)>0,5;"0";)) , така до тук добре ... но желанието ми е когато в клетка A1 и B1 са празни без никакви стойности просто в клетката с условието да остане празна или мога да преживея и да бъде 0 .Просто при сумиране на клетките с условието да бъдат проброени само положителните числа или конкретно числото 1 . Каква добавка трябва да добавя към условието за да мога да направя желаното от мен. Поради това че не ми позволява да прикачвам екселски файл тук , ще се надявам това което съм обяснил да е правилно разбрано , Благодаря
Go to the top of the page
 
+Quote Post
k0st4din
публикация 11.01.2016г. в 20:25ч.
Коментар: #2


Редовен потребител
***

Група: Потребители
Съобщения: 167
Дата на регистрация: 5.01.2011г.
От: София
Потребител # 15 272




Здравейте veseko,
реално ако предположим, че вашите числа от вида на 0.1+0.2 или 0.1+0.35 или нещо от сорта, то защо изисквате ако е >0.5, т.е 0.7, 1, 3, 5 и .т.н да се показва тази нула?
Реално може и без нея, стига да не се изисква нещо специално.
Пробвайте следната промяна:
КОД
=IF((A1+B1)<0.5;1;IF((A1+B1)>0.5;"";""))
Go to the top of the page
 
+Quote Post
veseko
публикация 11.01.2016г. в 23:16ч.
Коментар: #3


Новак
*

Група: Потребители
Съобщения: 7
Дата на регистрация: 10.01.2016г.
Потребител # 24 608




Благодаря ти k0st4din за помощта , но това не ме устройва понеже това условие ми изкарва всички числа под 0,5 в един ред след което сумирам всички получени числа над 0 (нула) и така ми се показва броя на клетките в които имам само нули , а във второто условие пък ми показва всичко над 0,5 и сумирането на единиците ми показва колко клетки имам над 0,5 . прикачам снимков материал понеже нищо друго не ми позволява да прикачвам sad.gif дано се разбере само по снимката
Прикачени файлове
Прикачи файл  123.jpg ( 250.33 килобайта ) Брой сваляния: 10
 
Go to the top of the page
 
+Quote Post
k0st4din
публикация 12.01.2016г. в 14:57ч.
Коментар: #4


Редовен потребител
***

Група: Потребители
Съобщения: 167
Дата на регистрация: 5.01.2011г.
От: София
Потребител # 15 272




Здравей,
пробвай в условие1, този вариант.
КОД
=IF(AND(A1="";B1="");"";IF((A1+B1)<0.5;1;IF((A1+B1)>0.5;0)))


Това съобщение е било редактирано от k0st4din на 12.01.2016г. в 14:59ч.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
veseko
публикация 12.01.2016г. в 15:35ч.
Коментар: #5


Новак
*

Група: Потребители
Съобщения: 7
Дата на регистрация: 10.01.2016г.
Потребител # 24 608




ЦИТАТ(k0st4din @ 12.01.2016г. в 14:57ч.) *
Здравей,
пробвай в условие1, този вариант.
КОД
=IF(AND(A1="";B1="");"";IF((A1+B1)<0.5;1;IF((A1+B1)>0.5;0)))


Железен си k0st4din огромни благодарности smile.gif спаси ме от постоянно коригиране.
А това AND във превод каква му е ролята , да не би да играе думата ИЛИ ?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
veseko
публикация 12.01.2016г. в 18:49ч.
Коментар: #6


Новак
*

Група: Потребители
Съобщения: 7
Дата на регистрация: 10.01.2016г.
Потребител # 24 608




ехххх тъкмо едното да се оправи и пак проблем sad.gif.....
а случайно някой да знае как мога да сумирам клетки в които е изписано условие в което е казано ако няма число да бъде празна клетката ? когато въведа условието SUM ми изписва нула 0 , нищо че имам числа ..... празните клетки объркват нещо , а когато ги сумирам една по една клетките ми изписва "value" . какво да задам и кое е условието което да каже че празните клетки да не ги взема предвид ?

Това съобщение е било редактирано от veseko на 12.01.2016г. в 18:54ч.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
k0st4din
публикация 12.01.2016г. в 21:52ч.
Коментар: #7


Редовен потребител
***

Група: Потребители
Съобщения: 167
Дата на регистрация: 5.01.2011г.
От: София
Потребител # 15 272




Какво искаш да направиш?
Някъде sum, някъде value, нищо не е ясно.
Или прикачи пример или бъди малко по-точен за да ти помогнем.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
veseko
публикация 12.01.2016г. в 23:54ч.
Коментар: #8


Новак
*

Група: Потребители
Съобщения: 7
Дата на регистрация: 10.01.2016г.
Потребител # 24 608




ЦИТАТ(k0st4din @ 12.01.2016г. в 22:52ч.) *
Какво искаш да направиш?
Някъде sum, някъде value, нищо не е ясно.
Или прикачи пример или бъди малко по-точен за да ти помогнем.



прикачам снимка на която съм написал какво ми е необходимо, изгледах десетки клипове с видове сумиране на клетки с условия и т.н. но не успях да намеря необходимото условие sad.gif прочел съм всички математически условия в ексел но и там не можах да намеря необходимото ми допълнение което трябва да направя, идеята ми е да направя автоматизирана част от таблицата и когато вкарам данните да ми излизат готовите сметки без всеки път да си играя по 15мин да оправям условия.
Прикачени файлове
Прикачи файл  1234.jpg ( 133.51 килобайта ) Брой сваляния: 10
 
Go to the top of the page
 
+Quote Post
naskobk
публикация 13.01.2016г. в 00:24ч.
Коментар: #9


Редовен потребител
***

Група: Потребители
Съобщения: 115
Дата на регистрация: 7.09.2006г.
Потребител # 964




ЦИТАТ(veseko @ 13.01.2016г. в 00:54ч.) *
прикачам снимка на която съм написал какво ми е необходимо, изгледах десетки клипове с видове сумиране на клетки с условия и т.н. но не успях да намеря необходимото условие sad.gif прочел съм всички математически условия в ексел но и там не можах да намеря необходимото ми допълнение което трябва да направя, идеята ми е да направя автоматизирана част от таблицата и когато вкарам данните да ми излизат готовите сметки без всеки път да си играя по 15мин да оправям условия.


Пробвай за сбор тази формула: =SUMIF(F6:F20;">0")
Go to the top of the page
 
+Quote Post
k0st4din
публикация 13.01.2016г. в 07:17ч.
Коментар: #10


Редовен потребител
***

Група: Потребители
Съобщения: 167
Дата на регистрация: 5.01.2011г.
От: София
Потребител # 15 272




ЦИТАТ(veseko @ 13.01.2016г. в 00:54ч.) *
прикачам снимка на която съм написал какво ми е необходимо, изгледах десетки клипове с видове сумиране на клетки с условия и т.н. но не успях да намеря необходимото условие sad.gif прочел съм всички математически условия в ексел но и там не можах да намеря необходимото ми допълнение което трябва да направя, идеята ми е да направя автоматизирана част от таблицата и когато вкарам данните да ми излизат готовите сметки без всеки път да си играя по 15мин да оправям условия.

Изпращам файла, в който - с нула, без нула си смята правилно.
Оставям да си откриеш грешката.
Прикачени файлове
Прикачи файл  ifBook1.zip ( 4 килобайта ) Брой сваляния: 3
 
Go to the top of the page
 
+Quote Post
veseko
публикация 13.01.2016г. в 08:27ч.
Коментар: #11


Новак
*

Група: Потребители
Съобщения: 7
Дата на регистрация: 10.01.2016г.
Потребител # 24 608




ЦИТАТ(k0st4din @ 13.01.2016г. в 08:17ч.) *
Изпращам файла, в който - с нула, без нула си смята правилно.
Оставям да си откриеш грешката.



Леле едни кавички да ме мъчат 6 месеца sad.gif ужас открих си грешката отново благодарение на k0st4din нямам думи с които да опиша благодарността към теб ..... БЛАГОДАРЯ ТИ , бъди здрав и много късмет .
Прикачени файлове
Прикачи файл  1234.jpg ( 76.7 килобайта ) Брой сваляния: 7
 
Go to the top of the page
 
+Quote Post
k0st4din
публикация 13.01.2016г. в 10:26ч.
Коментар: #12


Редовен потребител
***

Група: Потребители
Съобщения: 167
Дата на регистрация: 5.01.2011г.
От: София
Потребител # 15 272




Радвам се, че сьм помогнал.
Поздрави
Go to the top of the page
 
+Quote Post
depest
публикация 14.01.2016г. в 12:06ч.
Коментар: #13


Новак
*

Група: Потребители
Съобщения: 4
Дата на регистрация: 14.01.2016г.
Потребител # 24 617




Здравейте! Необходима ми е помощ относно съставяне на график за смени. Искам да присвоя стойности на различните смени и в отделна клетка да се сумират всички часове. Например на 1 присвоявам 12 часа, 2-13,134 и т. н. Накрая за целия месец да имам за всеки служител броя на часовете според предвидените смени.
Прикачвам снимка с една примерна таблица. Предварително благодаря!
Прикачи файл  untitled1.bmp ( 980.99 килобайта ) Брой сваляния: 6
Go to the top of the page
 
+Quote Post
naskobk
публикация 14.01.2016г. в 18:19ч.
Коментар: #14


Редовен потребител
***

Група: Потребители
Съобщения: 115
Дата на регистрация: 7.09.2006г.
Потребител # 964




ЦИТАТ(depest @ 14.01.2016г. в 13:06ч.) *
Здравейте! Необходима ми е помощ относно съставяне на график за смени. Искам да присвоя стойности на различните смени и в отделна клетка да се сумират всички часове. Например на 1 присвоявам 12 часа, 2-13,134 и т. н. Накрая за целия месец да имам за всеки служител броя на часовете според предвидените смени.
Прикачвам снимка с една примерна таблица. Предварително благодаря!
Прикачи файл  untitled1.bmp ( 980.99 килобайта ) Брой сваляния: 6

Прикачи файл  smeni.zip ( 3.22 килобайта ) Брой сваляния: 3
Червените клетки съдържат формули, не ги трии а само ги разгледай, ако ти вършат работа може да ги редактираш

Това съобщение е било редактирано от naskobk на 14.01.2016г. в 18:21ч.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
depest
публикация 15.01.2016г. в 09:07ч.
Коментар: #15


Новак
*

Група: Потребители
Съобщения: 4
Дата на регистрация: 14.01.2016г.
Потребител # 24 617




Благодаря за предложението! Веднага се заемам с примера, мисля че ще успея да го приложа ефективно. Ще пиша отново, за да потвърдя.
Go to the top of the page
 
+Quote Post



2 Страници: V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
1 потребители преглеждат тази тема в момента (1 гости, 0 анонимни потребители)
Потребители, преглеждащи темата в момента:

 

RSS Олекотена Версия Сега е: 19:53 - 17.12.2017г.

Калдейта ЕООД - © 2003-2009. Всички права запазени.