Помогни ни да направим Uroci.net по - богат! Добави урок

Windows movie maker

ty1s73r   трудност:    видян: 40906


Ръководство за работа с Windows Movie Maker.
Тази програма няма нужда да е сваляте, защото тя е вградена в Windows. Ако не можете да я намерите, използвайте търсачката на Windows.

1) Как да направим снимки с ефекти, с музикален фон и с музика.
За да направим снимки с ефекти и отзад да звучи музика първо трябва да си изберем подходящи снимки и хубава музика.

Трябва отдолу да ви се появят едни квадратчета, където ще слагаме картинките. За да изберете някоя картинка е нужно да отворите Моvie Tasks, което по принцип трябва да е отворено автоматично. Натискате върху 1.Capture Video и след това, за да си изберете снимка, натиснете върху Import pictures и вече в ново появилия се прозорец си изберете снимка(и). След като ги изберете натиснете OK и снимките, които сте избрали, ще ви се появят в централния прозорец. За да ги сложите вече в проекта, който ще правите, трябва да хванете снимката и с влачене да я сложите в едно от квадратчетата. Повтаряте това и с другите снимки, които искате да сложите. След като добавите избраните от вас снимки в квадратчетата, ако искате да сложите някои ефекти на снимката, трябва да натиснете върхо нея с дясното копче на мишката и да изберете Video Effects. Ако искате да добавите някой ефект, просто натиснете върху избрания от вас ефект и след това натиснете ADD>>. Ако искате да махнете някой ефект, натиснете върху него и след това <<Remove. Или можете да натиснете върху снимката, после Tools -> Video Transitions и оттук също можете да си харесате някои ефекти (или от тук можете също да ги видите ефектите и просто с влачене ги добавяте). След като изберете ефектите, които искате да добавите на дадена снимка, натиснете OK и те вече са добавени (на всяка снимка трябва да слагате ефектите отделно). След като вече добавите ефекти на снимката остава да добавим музиката.

За да добавите музиката отидете на 1.Capture Video, изберете Import Audio or music, след това изберете песента и натиснете OK. Песента отново ще ви се добави в централния прозорец. За да я включите и нея в проекта трябва да я хванете и с влачене да я сложете в едно от квадратчетата. След като я сложите долният прозорец ще ви се промени. От него нагласяте както искате музиката (кога да започва, кога да свършва, рязане и др.).

Ако искате да проверите как е станало всичко, натиснете Play върху този прозорец. За да запишете готовия вече клип натиснете върхо 3.Finish Movie и след това Save to My Computer. В първия прозорец, който ще ви се появи, избирате къде да се запише клипа и как да се казва, след това натиснете Next и във втория прозорец от Show more choices... можете да избирате каква да е големината на клипа (колкото повече намалявате размера на клипа, толкова повече се губи от качеството).

2) Как да сложим някакъв текст в началото и или края на клип или песен
Тази опция е доста полезна, защото можете да добавите надпис, който да се появява в началото на клип, например: "Vankata представя", а на друг прозорец да пише "филм за Softvisia" или нещо подобно. Ето как става.

Отворете програмата, след това натиснете отгоре Tools -> Titles and Credits -> Add title at the beginning of the movie В правоъгълника напишете текста, който искате да се появи, когато започва клипа. От Change the text fond and color можете да смените шрифта на текста както и фона, на който ще се изписва текста. От Change the title animation можете да изберете с каква анимация да се появява текста. Като сте направили всичко и сте готови да добавите текста в клипа, натискате Done, add title to movie и сте готови - текстът е добавен. С влачене можете да определите кога да се появява - началото, средата , края и т.н.).

Ето и една опция специално за финални надписи: Tools -> Titles and Credits -> Add credits at the end of the movie. Появява ви се една таблица и там можете да пишете каквото пожелаете. Като сте готови, натискате Done, add title to movie и това ви се добавя в клипа. 3) Как да добавим надписи на снимка или клип Тук е малко особено, защото не се добавя напълно, т.е. когато направите тези надписи, отдолу можете да ги местите, където поискате и на която си искате картинка и когато дойде времето, първо щe се появи картинката и след това върху картинката щe се появят надписите. Ето как става това.

Стартирате програмата, отивате на Tools -> Titles and Credits -> Add titles on the selected clip on the storyboard. Там пишете текста и после от Change the text fond and color можете да смените шрифта на буквите. Oт Change the title animation можете да настроите текстът да се появява с ефект (animation). Като сте готови натискате, Done, add title to movie и се добавя. От Title Overlay можете да местите надписа където желаете.

4) Как да направим снимка докато върви някои филм или клип
Влезте в програмата, за да заредите някой клип или филм, натиснете 1.Capture video, след това натиснете Import video и добавете избрания от вас клип или филм. След това го пуснете и като видите някоя част на филма, която искате да направите на снимка, натиснете пауза и след това натиснете Tools -> Take picture from preview и ще ви се появи едни прозорец, където ви пита къде да запише снимката. Вие избирате и натискате OK. След това, ако искате да се уверите, че снимката е станала, влезте там, където сте я записали, и ще я видите.

5) Как да си запиша гласа си
Ако искате да запишете гласа си, например, за да направите някои микс или нещо подобно, трябва да стартирате програмата, да влезнете в Tools -> Narrate Timeline и в ново появилия се прозорец натискате Start Narration, за да започнете да записвате. От Show more options можете да настроите някои опции. Ако искате да спрете записа, натискате Stop Narration и като го натиснете ще ви пита къде да запишете записа, който сте направили. Вие задавате координати и натискате OK. Важно: Ако сте започнали да правите клип, но трябва спешно да станете и искате като излезете от програмата, после, като влезнете, всичко да ви е запазено и да не трябва да правите всичко отначало, натиснете File -> Save Project и избирате къде да се запише проекта, който сте направили. После, като седнете и искате да продължите от там, до където сте стигнали миналия път, просто натиснете File -> Open Project и изберете проекта, който от преди това го записахте. Натиснете OK и всичко е дотам, докъдето миналия път сте стигнали.Коментари (20)

charmed на 10.11 2006 в 01:56ч.
Това въобще не е Movie Marker. Ползвал съм го и още го ползвам но няма такива опций. Може би версия 2.1 има, но тя не е част от Windows, а се сваля от сайта на Майкрософт и работи само ако имаш SP2 който при това прецаква Windows-а, а и заема 1Гбайт място.

ПП:
А може и да е платена. ;)
azerot на 10.11 2006 в 15:18ч.
Пълна обърквация............
charmed на 10.11 2006 в 17:10ч.
Не. Някой от нещата ги има, но тези с надписите в началото и края не съществуват. Програмата по принцип е тук: C:Program FilesMovie Makermoviemk.exe и може да прави клипчета с от снимки с музикален фон, но описаното под номер 2 не съществува. Има само тези менюта: File Edit View Clip Play и Help. Никъде няма Tools.
izival на 15.11 2006 в 00:25ч.
Това нещо си бачка, ама проблема е в - цитирам: "задклавиатурното устройство". Всичко си е така, както го е описал ty1s73r. Пробвах го и се получи доста интересно филмче.
XzKuToR на 18.11 2006 в 19:55ч.
този урок ми изглежда много трудноразбираем за тези който тепърва започват да работят с Windows Movie Maker,аз мога да направя такъв урок,че всеки би се справил пък и работя с програмата от около половин година така,че знам 99% от нея.
vedi на 26.11 2006 в 14:01ч.
Има зависи коя версия използвате
моята е 2.1.4026.0 и има меню Tools.
joceto на 26.11 2006 в 20:38ч.
Можете ли да ми кажете защо само на 7 части позволява да се раздели дадено филмче. Когато след 7 снимка или филмче, автоматично програмата се изключва сама. Дайте вариант как да го оправя ако може. Благодаря на всички които са съпричастни
XzKuToR на 10.12 2006 в 17:28ч.
ами проблема ти има няколко решения...1 програмата "непозволява" да се работи на нея над няколко часа просто забива,изхвърляте и т.н. 2 възможно е проблема да ти е в ниската виртуална памет,може да е в самия клип,когато ти даде грешка и ти рестартираш или излезнеш по някакъв начин от програмата при следващото пускане тя ти казва че е намерила някакъв остатък от клип и дали искаш да го възпроизведеш наново...кликаш на "да" и приблизително половината клип се е запазил...когато работиш на нея прекалено бързо и неизчакваш когато показва че зарежда пак може да те изхвърли...програмата може да изглежда много проста но трябва да я знаеш като дланта си за да разбереш какъв ти е проблема и как да го разрешиш ;)
Lady_Dark на 27.12 2006 в 13:23ч.
И аз имам същия проблем като joceto.Само 7 части,след което програмата се изключва сама.XzKuToR прочетох това което си написал но пак нямам представа как да го оправя..ако някой може - да помага.Благодаря предварително!
charmed на 04.01 2007 в 00:15ч.
vedi ама тя не е част от Windows-а. Както казах
Ivan_ZLoto на 04.07 2007 в 00:47ч.
Моля ви бихте ли ми казали, как мога да сменям формата на дадено видео?
Благодаря предварително :)
suzinkaaa на 04.07 2007 в 20:36ч.
Направих си много готини клипчета и сега незнам как да им сменя гадния формат , а много искам - please help
marto96 на 21.07 2007 в 11:38ч.
Абе кой е писал тоя урок!
avril_foreverr на 31.08 2007 в 14:08ч.
Като свършиш с клипчето вместо да даваш save as даваш save movie as!
hristo161 на 08.06 2008 в 15:52ч.
Ти да не играеш Club Penguin?
hristi84 на 10.08 2008 в 23:36ч.
това е чудесно
при мен стана
дори успях да го препратя и други да го видят!
plavchik на 20.09 2008 в 19:17ч.
При мен се получава всичко по описанието,но не ще да сейфа в компа и това е!Нещо настройките ли разбутах, едно клипче се съхрани и после не ще и не ще! Моля ви помогнете!
p3tinka на 31.08 2010 в 19:40ч.
ами как да си оправя аудиото всичко ми е наред и като направя клипчето и аудиото ми е някакво заглушено ... абе мн лошо качество на аудиото дори и на песента да е добро нз защо така плс помогнете :)
marlo02 на 26.05 2012 в 00:14ч.
Аз лично си преправям фаиловете с програмата : YTD YouTube Downloader & Converter
dsartman на 15.07 2013 в 12:25ч.
Здравейте! :) Правил съм някои елементарни неща с Movie Maker, като клиповете на упражненията в сайта ми, например: http://www.health-yobol.net/archives/464 . Сега обаче искам да "ускоря" движението в средата на едно видео и после да го забавя така, че в началото и в края да е нормално.
Моля специалистите за помощ - има ли тази програма такива възможности и ако да, как се прави? А ако няма, коя друга безплатна програма бих могъл да ползвам?
Благодаря предварително за отзивчивостта! :)
savov.dsavov@gmail.com

Регистрирайте се, за да добавите коментар


Калдейта ЕООД - © 2003-2010. Всички права запазени.
Препоръчваме: Национален Бизнес | Bomba.bg | IT Новини | Диплома.бг | TRAVEL туризъм | Реферати | AmAm.bg | Иде.ли | Курсови работи | Фото Форум | Spodeli.net | Фото-Култ | Atol.bg | Elmaz.com | MobileBulgaria.com | Казанлък.Com