Помогни ни да направим Uroci.net по - богат! Добави урок

Windows - команден ред

tonitochev   трудност:    видян: 25719В команден ред могат да се изпълнят всички програми, които са изпълними. Ако има някакъв проблем и програмата не може да се стартира, то се извеждат причините за това. Така се вижда какво трябва да се направи, за да се стартира успешно проблемната програма. Ето защо ако в графичен режим някое приложение отказва да "запали",опитайте да го стартирате в конзола. Така ще разберете какви са причините и съответно ще можете в последствие да ги отстраните.
Как се работи с архиви и компресирани файлове?
Команда tar
Разархивиране - tar xvfz archive-fille.tgz
tar xvfj archive-fille.tar.bz2
Архивиране -tar cvfz archive-fille.tgz file1 dir1
tar cvfj archive-fille.tar fille1 dir1
Разглеждане -tar tfz archive-fille.tgz
на архив
Стандартните zip-архиви се отварят с командата unzip
bz2 с командата bunzip2
gz с gunzip
Има множество команди и програми, който работят в конзолен режим и изпълняват бързо и точно множество задачи. Не е нужно всички да се помнят, както и точният синтаксис. Просто в Линукс има две много полезни команди, служещи да предоставят подробна информация за всяка програма .Това са man и info. Ако искаме да видим информация за дадена програма, пишем :
man [име програма] или
info [име програма]

Разбира се, това няма да е пълно упътване, а просто изреждане на опциите и за какво служат. Нещо като справочник.
За накрая ще добавя само, че работата в команден ред в някои случаи може да се окаже по-бърза от щракането с мишката в графичната среда. Например при отваряне на файл, захвърлен през 9 поддиректории в десета, доста прозорци ще трябва да се отварят, докато в команден ред пишеш един ред и готово.
Разбира се, има си начин да не се пише много-просто пишеш една-две букви от името на файла или директорията и натискаш tab. Конзолата довършва думата сама .Ако има файлове с еднакви имена в началото се пише до първият различен знак.
За обобщение ще добавя, че ако знаеш точно какво да напишеш в конзолата, ще е много по-бързо да работиш в командният ред. Имам в предвид точният път на файла дето искаш да отвориш. Например да отворим файла fstab за редактиране с администраторски права:
$ su
$.........-парола
# nano /etc/fstab
И редактираме файла. Ако ползваме Конкуерор, трябва първо да го отворим с администраторски права, после да отидем една директория нагоре в / директория. После да отидем в etc и да търсим файла в едно голямо множество файлове. След това да го отворим с текстов редактор. Въобще се получава едно разхищение на време и системни ресурси.
За новаци разбира се е много по удобно да работят в началото в графичен режим, но е важно още в началото да започнат да опитват и да свикват с командният ред. Когато натрупат опит сами ще "махнат спомагателните колелца" и ще почнат да използват конзолата когато е необходимо и е по-бързо.

 


Страници: «1 2

Коментари (3)

baiganio на 28.11 2006 в 17:23ч.
Мисля че си се пообъркал малко. Трябваше да напишеш Linux - команден ред.
'Is' is not recognized as an internal or external command,
operable program or batch file.
bobi97 на 08.06 2007 в 21:38ч.
може би ще ви заприличам на глупак но,ако може да ми обясните как точно се задават командите.Благодаря предварително.
altoas на 01.11 2007 в 10:16ч.
1. Не е на мястото си.
2. Показва ограничени команди, които горе-долу всеки работил с Unix базирана система зане.
3. Коментарите показват ниското езиково/приложно ниво на автора.

Регистрирайте се, за да добавите коментар


Калдейта ЕООД - © 2003-2010. Всички права запазени.
Препоръчваме: Национален Бизнес | Bomba.bg | IT Новини | Диплома.бг | TRAVEL туризъм | Реферати | AmAm.bg | Иде.ли | Курсови работи | Фото Форум | Spodeli.net | Фото-Култ | Atol.bg | Elmaz.com | MobileBulgaria.com | Казанлък.Com