Помогни ни да направим Uroci.net по - богат! Добави урок

Ефекти за създаване на обем с метален оттенък

stefism   трудност:    видян: 40303

Здравейте, Първо искам да кажа на създателите на този сайт, че това е една страхотна идея. На сайта има много добри неща, които са ми давали не веднъж идеи за художествена графика и дизайн. Надявам се с този урок и аз да дам добри идеи на занимаващите се с продукта CorelDraw. Урока е доста дълъг, не знам дали не е и най-дългият в сайта и затова се надявам да имате търпение да го завършите защото смятам, че ще научите доста полезни неща от него.

Първо да започна с това, че за да направите максимално лесно настоящия урок е необходимо да имате инсталирана последната, тринадесета версия на продукта, въпреки, че повечето от описаните техники вървят и на по-стари версии. И така, в този урок ще направите картинката, която виждате по-долу. Тя представлява дизайн на значка за една организация.


уроци - Znacka.gif
За направата на този проект съм използвал някои от най-разпространените ефекти в програмата, които и вие ще видите по-долу. Първо да започнем с направата на кръговете със стрелките. За целта с инструмента кръг от палетата с инструменти си правим кръг с произволен диаметър.


уроци - Kartinka1.gif

 

След като направихме кръга, можем да преминем към начертаването на стрелката, сочеща на дясно. За целта е най-лесно да използваме готовите шаблони с фигури, които предоставя 13-тата версия на програмата. Това е бутон намиращ се в лявата лента с инструменти на програмата и е озаглавен BasicShapes. (За да видите името на инструмента е необходимо да задържите курсора на мишката неподвижно върху съответният инструмент.).

Инструментите, от лявата лента, които имат малък черен правоъгълник в долната си дясна част имат допълнителни възможности, които се показват когато задържите курсора на мишката върху тях с натиснат ляв бутон на мишката за 1 секунда. След като изберем инструмента BasicShapes задържаме върху него с натиснат бутон на мишката и от появилите се допълнителни възможности избираме ArrowShapes.


уроци - Kartinka3.gif

 

Забележете, че след като изберете инструмент от лентата с инструменти, контекстно чувствителната лента, която се намира най-отгоре на програмата (под лентата с менютата и лентата с бутоните) се променя и показва опциите, и командите за инструмента, който сме избрали.

уроци - Kartinka4.gif

Необходимо е да изберем подходящата стрелка от контекстно чувствителната лента и след като си я нарисуваме и оформим, да я завъртим и да я поставим както е показано на горната рисунка. Няма да се впускам в детайлни подробности как се върти и премества обект, защото предполагам, че работещите с програмата имат представа за това как се правят тези неща. Следващата стъпка е да направим от двата обекта (кръг и стрелка) един цял обект. Това се постига като използваме една от най-често употребяваната команда в Корела, особено от графичните дизайнери, а именно командата Weld. Най-лесно можем да направим това като селектираме двата обекта и след което от контекстно чувствителната лента натиснем бутона weld. който се появява след като сме маркирали обектите.

уроци - Kartinka5.gif


Страници: 1 2 3 4 »

Коментари (3)

maniaci на 03.02 2009 в 15:30ч.
Благодаря ти за урока, но срещам някои проблеми със създаването на металния оттенък, чрез използването на ефекта InteractiveBlendTool.
проблема ми е, че когато щракна в точка 'а' , от работната площ- курсора на мишката си отива в някоя си точка 'в' и като провлачвам до точка 'd', всъщност се провлачва до някоя си точка 'с' и се плочува един булбоч, който не мога да гледам. Счупих клавиатурата от нерви и се чуда дали си заслужава дачупя още една или да изчкам, някой да ми каже каде греша, айде чао.
bayraktarov на 12.08 2009 в 11:40ч.
Урока е идеален но имам забележка към Стафан Марков. Това че си се потрудул да показваж техники е похвално и насърчително за хората които искат да вникнат по навърте в програмата но не ми харесват обясненията, като това няма смисъл да го обяснявам защото урока е за по напреднали. Ок, но ми се струва че тук е мястото за напреднали и начинаещи. Начинаещите никога няма да напреднат ако се обясняват уроците по този начин!!!
Goshko на 25.11 2009 в 15:38ч.
bayraktarov- Според мен урокът е страхотен. На мен лично ми помогна да науча няколко нови неща. Мисля, че авторът се е потрудил доста и това, че е пропуснал няколко елементарни операции не е толкова фатално. Все пак, този урок е за по-напреднали ;)
maniaci- Аз имах същия проблем, като теб и с малко повече инат успях да се оправя... като гледам датите, надявам се и ти :) Мисля, че проблема е в рагзрупирането ;)
Стефан Марков- Благодаря ти :)

Регистрирайте се, за да добавите коментар


Калдейта ЕООД - © 2003-2010. Всички права запазени.
Препоръчваме: IT Новини