Помогни ни да направим Uroci.net по - богат! Добави урок

Работа с MS Word

LinkinP`   трудност:    видян: 250728РЕЖИМИ: Включват се от бутоните вляво на долната лента за превъртане или от меню VIEW

 • NORMAL игнорира форматирането на страницата и служи за въвеждане на текста.
 • PAGE LAYOUT показва как ще изглежда страницата при отпечатването, зачита форматирането и, показва документа на страници.
 • ONLINE LAYOUT само слага черта за край на страница и зачита форматирането.
 • OUTLINE разделя страницата на структурните и елементи и може да ги размества и преподрежда (абзаци).
 • MASTER DOCUMENT може освен да размества елементите на документа и да вкарва елементи от други документи.
 • PRINT PREVIEW e режим показващ как ще се отпечата от принтера. Ако се изключи MAGNIFIER от лентата може да се работи директно в този режим.

ВЪВЕЖДАНЕ И РЕДАКТИРАНЕ.

Вмъкване чрез INSERT от клавиатурата

ПРЕВЪРТАНЕ.

CTRL + стрелките се работи с елементите на документа. Разширява действието им от символ на дума.
HOME, END начало и край на ред, PAGE DOWN, UP превърта екрани.

СЕЛЕКЦИЯ, МАРКИРАНЕ
SHIFT за маркиране на блок(В началото и края на блока) или с влачене с мишката до долния край на зоната.

CTRL +SHIFT+ стрелките маркира дума. Пак се разширява действието на маркирането, отнася се и за HOME, END, PAGE DOWN, UP,
CTRL+ дума маркира текущото изречение.

2 пъти върху ред маркира текущата дума, 3 пъти върху ред маркира цял абзац.

ПИСАНЕ

Използваме разделния подход и първо с максимална скорост ВЪВЕЖДАМЕ текста и след това внимателно се прочита въведеното и се извършва необходимото РЕДАКТИРАНЕ.
ФОРМАТИРАНЕТО започва едва след като се убедим, че имаме добре редактиран текст.
Всички знаци трябва да са прилепени до предната дума и отделени от следващата с интервал или обратното прилепени за следващата и отделени с интервал от предната за левите кавички и скоби.
Интервали се оставят само между думи и редове ENTER се натиска само за нов абзац параграф, а редовете автоматично се прехвърлят. SHIFT+ ENTER нов ред в текущия абзац, CTRL+ ENTER нова страница. CTRL+SHIFT+ ENTER нова колона. GO TO бързо отиване на желаното място като ред, страница и всякакви елементи на документа. CHANGE CASE промяна на вида и големината на маркирани символи.

КОПИРАНЕ И ПРЕМЕСТВАНЕ.

Първо маркираме желаната област и избираме командите за копиране и преместване отиваме на желаното място(или влачим с мишката до там) и командата PASTE(COPY HERE). Избираме командите за копиране и преместване от няколко места:
 • от меню EDIT
 • от ивицата с бутоните за бързо изпълнение
 • летящото меню на десния бутон на мишката
 • Също CTRL+X, C и V от клавиатурата.
 • ВЛАЧЕНЕ с мишката, CTRL+мишката копира.
 • ВЛАЧЕНЕ с десния бутон и където искаме да преместим или копираме избираме от появилото се меню MOVE HERE или COPY HERE.

ТЕХНИКИ за ускоряване на въвеждането.

РЯЗАНЕ и ЛЕПЕНЕ
 • Първоначално изграждане на текста чрез използването на по стари готови текстове. Отварят се едновременно няколко документа и се копират парчета от стария текст в подходящ ред в новия документ. С редакционните възможности на техниката РЯЗАНЕ и ЛЕПЕНЕ е възможно бързо преподреждане на парчета текст в необходимия ред взети от стари ваши копия с подобно съдържание.
 • ТЪРСЕНЕ и ЗАМЕСТВАНЕ
  Подходяща е ако в старият текст многократно се среща дума или фраза която трябва да се замести с друга дума или фраза. Става с REPLACE, EDIT който е разширена команда FIND като в 1 поле се казва какво да се намери, може да се търси по специални символи(SPECIAL) и по форматирането на текста(FORMAT), да се работи с глобални символи и с цели думи. Да търси в целия документ или нагоре и надолу. Във второто поле се дава думата или фразата с която ще заместим намереното.
 • ЗАМЕСТВАНЕ НА ДУМА
  за многократно повтарящи се комбинации избираме един от специалните знаци и при въвежда не на думата вместо нея вкарваме знака.
  След края използваме техника 2 и чрез търсене и заместване променяме знака на еквивалента му дума. Всяко срещане на знака се замества със съответната му дума или фраза.
 • КЛИПБОРДА
  ФРАЗА която се среща често се вкарва там и при следващото срещане на фразата се вмъква в текущата позиция с командата PASTE.
 • КУХИ БЛАНКИ -стандартни документи.
  Когато се налага многократно да бъдат изработвани еднотипни документи в които се запълват с нови данни само отделни полета. Тези данни които са еднакви и е малка вероятността да се променят се вкарват в кухия образец.
 • СТИЛОВЕ Създаваме за всеки вид абзац при форматиране стил и после за съответния абзац прилагаме приготвения за него стил.
 • AUTO TEXT За често употребявани думи се маркира думата и се вкарва в AUTO TEXT с NEW и когато е нужна се извиква от там. Има и стандартни думи.

КОНВЕРТИРАНЕ
Ако искаме да прехвърлим документ от 1 текстообработваща програма в друга можем да загубим форматирането. Затова добре е да ползваме преносни формати като RTF които запазват форматирането при пренасяне и то не се губи.

ФОРМАТИРАНЕ И ОФОРМЯНЕ НА СТРАНИЦИ.
Документа може да се оформи така, че да е по лесен за четене, да се откроят важните му части или да отговаря на зададени изисквания. Оформянето на документа по определен начин се нарича ФОРМАТИРАНЕ.

ФОРМАТИРАНЕ НА СИМВОЛИ, ЗНАЦИ

Включва промяната на ШРИФТА, СТИЛА и РАЗМЕР и други форматиращи параметри.
Видът на шрифта се определя от изгледа на текстовите знаци, стилът от начина на представяне, а размерът от големината на знаците. Имаме пропорционални и непропорционални шрифтове в зависимост от това дали широчината на всеки знак е постоянна, или зависеща от всеки знак. Стандартните стилове са REGULAR, ITALIC, BOLD, UNDERLINE (обикновен, наклонен, удебелен или подчертан) може и комбинация между стандартните. Големината се измерва в пунктове като 1 инч е 72 пункта.

меню FORMAT, FONT -преградка FONT

ШРИФТА, СТИЛА, РАЗМЕР, ЦВЯТ, ПОДЧЕРТАВАНЕ избираме в падащите менюта :

FONT, FONT STYLE, SIZE, COLOR, UNDERLINE

Изборът на подчертаване може да е с непрекъснати линии или прекъсната и състояща се от различни последователности от точки и тирета.

в EFFECTS -УКРАСА на шрифта с различни ефекти като задраскване, скриване, тримерни ефекти, малки и главни букви, ИНДЕКСИРАНЕ горно и долно (SUPERSCRIPT, SUBSCRIPT)

PREVIEW показва как ще изглежда текста след форматиране при избран шрифт, стил и размер, различните ефекти.

преградка CHARACTER SPACING на диалоговия прозорец FONT и меню FORMAT, FONT
 • ШИРИНАТА НА ЗНАЦИТЕ-SCALING
 • МЯСТО МЕЖДУ ЗНАЦИТЕ-SPACING
 • ВИСОЧИНАТА НА РАЗПОЛАГАНЕ НА ЗНАЦИТЕ НАД ИЛИ ПОД РЕДА-POSITION
 • АВТОМАТИЧНО НАСТРОЙВАНЕ НА РАЗСТОЯНИЕТО МЕЖДУ НЯКОИ ДВОИКИ СИМВОЛИ-KERNING FOR FONT


3 преградка ANIMATION
Кара маркирания текст да се движи, мига и трепти и има смисъл само когато текста е на компютърът.
FORMAT PAINTER копира символни атрибути.


Страници: «1 2 3 4 »

Коментари (11)

nevena76 на 10.01 2007 в 16:50ч.
МНОГО ПОЛЕЗНО
rosabo на 28.01 2008 в 19:48ч.
Задачи с корени, дроби и т.н. се пишат с така наречения Equation Editor - бутона представляващ корен квадратен от а от лентата с инструменти за форматиране, ако там го няма го вмъкнете като бутон от командата Tools - Customize - на страницата Commands от категории(Categories) избираме Insert, а от команди (Commands)с плъзгача стигаме до бутона "корен квадратен от а", хващаве го с мишката и го пускаме в лентите с инструменти отгоре над белия лист...
magi на 08.02 2008 в 16:52ч.
Благодаря!....свърши ми чудесна работа...!!!
ilinacholakova на 04.04 2008 в 16:23ч.
Спасихте ми дипломната работа...много благодаря!!!
zloku4e на 16.04 2008 в 14:36ч.
откаде да си настроя автоматичния редактор на тест за български език? в момента ми работи само редактора за английски текс и ми дава ,че на български трябва да се настрои допълнително.
благодаряви предварително
kakapepa на 04.05 2008 в 10:47ч.
Намири си програмата Кирила корект и я инсталирай. Освен корекции на бг ще ти направи и пунктуационни и смислови грешки. Успех.
RepSoL на 08.06 2008 в 11:34ч.
Ми какво да ви кажа за сайта ,доста е добър. Случайно вчера докато се ровех из нета попаднах на препратка към този саит и не съм разглеждал много от него. Започнах да чета един урок за Word и някои от нещата ги знам ,но все пак научих и някои нови. Добри са уроците тук евала на хората които са се сетили да направят такъв сайт. Само така!
weberon на 09.04 2009 в 22:20ч.
"Долен и горен индекс - CTRL +. = и CTRL + +" е цитираният текст а не е зле да се поправи, защото горния индекс е с CTRL + SHIFT + = Вероятно е допусната техническа грешка.
koketka1 на 19.05 2009 в 16:24ч.
Здравейте!Скоро намерих този чудесен сайт и го ползвам всеки ден.Урокът който е даден тук е много полезен,но аз имам един проблем.Направих се реферат в Word като първата буква на текста е с шрифт който го няма заложен в Windows.Шрифта се казва-Rurintania ,но се оказа,че не може да се изпринти например в Office1 тъй като нямам принтер.Може ли да ме посъветвате как да оправя проблема или да ми дадете линк ако го имя обяснено?
seff на 09.01 2010 в 17:08ч.
Е добре ! Един въпрос как да си сложа индексите в лентата за по бързо използване става въпрос за горно и долно индексиране.
Tanitta на 12.01 2010 в 08:53ч.
Много полезно инфо.Мерси много.Горно и долно индексиране се добавя като от лентата с инструментите се избира TOOLBAR OPTIONS ,в падащото меню избираш ADD & REMOVE BUTTONS, FORMATTING и даваш отметка на Superscript и Subscript.Те се появявят горе в дясно.

Регистрирайте се, за да добавите коментар


Калдейта ЕООД - © 2003-2010. Всички права запазени.
Препоръчваме: Национален Бизнес | Bomba.bg | IT Новини | Диплома.бг | TRAVEL туризъм | Реферати | AmAm.bg | Иде.ли | Курсови работи | Фото Форум | Spodeli.net | Фото-Култ | Atol.bg | Elmaz.com | MobileBulgaria.com | Казанлък.Com