Помогни ни да направим Uroci.net по - богат! Добави урок

Kак се инсталира Windows?

edvincho   трудност:    видян: 56307

Написал съм го със места между всяко отделно изречение, така че да ви бъде по-лесно разграничението

уроци - 67603_cover.jpg

Има три начина за стартиране на инсталацията: под Windows – от файла Setup.exe, под DOS чрез стартова дискета и най-лесния начин - чрез bootable CD-ROM.

Сега ще разгледаме последните два начина:

Стартиране на инсталацията чрез стартова дискета
Правите си стартова дискета за Windows 98. След като заредите DOS режим от дискетата трябва да форматирате дяла, на който ще инсталирате. Препоръчително е форматирането на дяла, за да можете да инсталирате „начисто” операционната система. Приемаме, че ще инсталираме на дял ‘C:’. След като влезете под DOS пишете:

А:> Format c:

Веднага ще ви попита дали наистина искате да заличите цялата информация от дяла. Вие отговаряте положително – Y.
След като приключи форматирането стартирате файла smartdrv.exe, намиращ се на дискетата.

А:> smartdrv

Не всички стартови дискети имат файла smartdrv.exe!

След това стартирате самата инсталация:

А:> x:
X:> cd i386
X:i386> winnt

На мястото на „Х:” вие пишете буквата на CD устройството.

Тук стартирахме файла winnt.exe, който ни стартира инсталацията. Това важи за всички NT базирани операционни системи Windows.

Сега трябва да посочите местонахождението на папката i386, която се намира на инсталационния диск. След кратко „мислене” започва копиране на файловете на хард диска. След като приключи този етап компютърът ви ще се рестартира и ще започне стандартната инсталация, за която можете да прочетете малко по-надолу.

Не е задължително да инсталирате от CD. Ако имате инсталационния пакет на Windows на някой дял на твърдия диск (не на този, на който ще инсталирате) по гореописания начин можете да стартирате безпроблемно инсталацията.

Внимание: Този метод може да се ползва само ако хард диска ви е форматиран във файлова система FAT32!


Стартиране на инсталацията чрез bootable CD-ROM
Това е най-използвания и най-лесния метод за стартиране на инсталацията на Windows 2000/XP/2003. Този метод може да се ползва не само при Windows XP a и при Windows 2000/2003. Трябва в БИОС да настройте като първо стартиращо устройство CD-ROM. Ето как става това: влизате в BIOS (най-често с delete при стартиране на компютъра). Търсите Advanced BIOS Features (BIOS Features, Advanced Setup, Advanced Features). На First Boot Device (1st boot device) поставяте CD-ROM. Не забравяйте при излизане от BIOS да запаметите направените настройки. За тази цел вместо ESC използвайте бутона F10.

След рестарта ще ви се появи надпис “Press any key to boot from CD…”.

Веднага натиснете произволно копче от клавиатурата, за да зареди инсталацията от инсталационния диск. Преди да започне началната фаза, Windows инсталаторът ни проверява наличния хардуер.

Изчакайте да зареди инсталацията, за да преминете към следващата стъпка. Инсталаторът ще ви попита за SCSI и RAID драйвери. Ако имаме някой от тези контролери трябва да имаме предварително подготвена дискета с нужните драйвери. За целта поставяте дискетата и натискате F6. Вече за различните драйвери инсталацията е различна. Следващия екран е много важен. Имате възможност за продължение (1), поправка на стара инсталация (2) и изход (3).
Натискате Enter за да продължите към следващата стъпка. Тук ни се появява лицензното споразумение.

Трябва да се съгласите с бутона F8, за да можете да продължите. Aко не сте форматирали предварително хард диска и имате инсталиран Windows, инсталаторът ще го засече и ще ви излезе екран, на който имате възможност за repair на старата ОС (с бутона R), продължение без да се прави поправка (с бутона Esc) и изход. Ние продължаваме като натискаме Escape. Излиза ни списък със съществуващите дялове на хард диска. Тук има две ситуации:

-хард диска ни не е разделян на дялове. Цялото пространство ни е като Unpartitioned space.

Трябва да използвате опция 2, показана на Фиг. 5, за да създадете дялове. На системния дял са му напълно достатъчни 5-6GB. След създаването на дял трябва да го форматирате в желаната файлова система.

В противен случай той става практически неизползваем.

Втората ситуация е ако имате предварително създадени дялове.
Тогава просто продължавате нататък. Следващия екран ви предлага да форматирате посочения дял.

Избирате в каква ФС ще форматирате и натискате Enter. Инсталаторът ще ви попита дали искате да форматирате този дял. За да започне форматирането натискате F. Последната опция от фигура 8 (Leave the current file system intact <no changes>) ви дава възможност да продължите без форматиране или сменяне на ФС. След това започва копирането на файлове върху твърдия диск.

След като се копират нужните файлове системата ще се рестартира и ще преминете към същинската инсталация на Windows.

Внимание: след всеки рестарт ще ви се появява надпис Press any key to boot from CD…Не натискайте копчета от клавиатурата!

След като ви зареди графичния инсталатор ще започне инсталирането на хардуера.

Тук инсталаторът ни „разпознава” различните устройства. Възможно е краткотрайно изгасване на екрана в случай, че се разпознае видео адаптера. След тази стъпка ще трябва да оправите Регионалните и езикови опции.

Кликвате на бутона Customize и във всички полета за избор на Регион/Език избирате съответно Bulgaria/Bulgarian. Въвеждате име и организация в следващия прозорец.
Преминавате към следващата стъпка, в която трябва да въведете сериен номер.

Трябва да си намерите предварително серийния номер за Windows XP. Ако въведете грешен ключ или не въведете няма да можете да продължите инсталацията. След този прозорец идва следващия, в който трябва да въведете име на компютъра и администраторска парола. „Кръщаването” на компютъра не е наложително, но е много важно да въведете администраторска парола за по-голяма сигурност. В долното поле трябва да повторите същата парола.

Часа и дата инсталаторът си ги настройва автоматично чрез BIOS. Вие избирате часовата зона - [GMT +02:00] Helsinki, Kyiv, Riga, Sofia, Tallinn, Vilnius. По-надолу трябва да отметнете Automatically adjust clock for... .

Започва инсталирането на мрежовите компоненти. Изчакайте няколко минути докато се появи следващия прозорец, в който трябва да конфигурирате мрежата.

Имате възможност ръчно да конфигурирате мрежата (Custom settings) или тя да се конфигурира по подразбиране (Typical settings). В следващия прозорец трябва да въведете Workgroup или Domain.

Aко изберете Домейн Windows ще ви поиска администраторската парола. Започва инсталирането на компонентите на Windows ...

...регистрирането им и финализиране на инсталацията. След този дълъг етап компютъра ви ще се рестартира отново. С това основната част от инсталацията на Windows XP премина. Сега следва един кратък финален етап. След кратък престой се появява първия екран от последния етап. Кликвате на Next и компютърът ще ви поиска да се свърже към интернет. Пропускате тази възможност като кликнете на Skip. Windows ще поиска да бъде активиран.

Имате възможност да активирате до 30 дневен срок така че изберете No, remind me every few days (активирай друг път). В следващата стъпка трябва да създадете User Account. Имате възможност да създадете първоначално пет профила. За сега един ще ви е напълно достатъчен. Въвеждате някакво име на профила и стигате до финала. Сега трябва само да инсталирате необходимите драйвери и програми и да направите някои дребни след инсталационни настройки.

Автор: Едвин Исмаил (edvincho)Коментари (7)

CraShell на 05.01 2007 в 18:02ч.
ами слагаш диска и почваш да натискаш next,next,next,next,next и накрая Finish :D
Hakera на 14.06 2007 в 16:31ч.
Проблема е там, че не се разбира как се прави StartUp дискетата (написал си само "Правите си стартова дискета за Windows 98")ако можеш да разясниш как няма да е никак лошо иначе темата ми харесва много и с изключение на дискетата ми харесва всичко....
RV1 на 20.01 2008 в 17:21ч.
А как да си направим дискетата с SCSI и RAID драивери
lyubomirchanev на 28.04 2008 в 20:16ч.
Слагам в Биоса 1 буут дивайс СД-то сейвкам и излизам и след като натисна някое копче инсталацията не започва и изписва reboot and select proper boot device
ivailo1992 на 28.08 2008 в 01:49ч.
Дискетата се прави доста лесно , купувате си една дискета като гкедате да е ( Dos Formatted ) те повечето са такива . След това я слагате във флопито и кликате с десен бутон в-у него , избирате от менюто ( Format... ) в отворилия се прозорец маркирате (Create an MS-DOS startup disk ) давате ( Start ) като приключи кликате (ok) и сте готови .
Trichko на 22.09 2009 в 18:56ч.
Бравоо!!!!
punks7er на 18.12 2009 в 12:14ч.
CraShell на 05.01 2007 в 18:02ч.
ами слагаш диска и почваш да натискаш next,next,next,next,next и накрая Finish :D

май нищо не разбираш от компютри xD

Регистрирайте се, за да добавите коментар


Калдейта ЕООД - © 2003-2010. Всички права запазени.
Препоръчваме: Национален Бизнес | Bomba.bg | IT Новини | Диплома.бг | TRAVEL туризъм | Реферати | AmAm.bg | Иде.ли | Курсови работи | Фото Форум | Spodeli.net | Фото-Култ | Atol.bg | Elmaz.com | MobileBulgaria.com | Казанлък.Com