Помогни ни да направим Uroci.net по - богат! Добави урок

Как да тестваме (test) проекта

bubust   трудност:    видян: 4678

Тестването (Testing) кореспондира с процеса на стартиране на вашия проект. Трябва да се уверите, че проекта (application) работи както се очаква. Когато тествате вашия проект, вие би трябвало да опитате с всяка възможна комбинация за въвеждане на данни и акции, за да е сигурно, чe апликацията работи коректно за всички случаи. Фигура 26 представя процесите на тестване на апликация на Visual Basic.


Уверете се, че сте тествали всяка комбинация от данни, които биха се обработвали от вашия проект. Примерно, ако въведете прекалено големи числа. Освен това трябва да тествате и за грешки на потребителя. Примерно ако в текстовата кутия за общия ордер се въведат букви, вместо числа, или я оставете празна. Запомнете, че целта на тестването е да се хванат всички възможни проблеми. При тестването на проекта ще се натъкнете на така наречените грешки при изпълнение (run-time errors) или известни още като изключения (exceptions). Те възникват, когато Visual Basic отчита проблем и предпазва от изпълнение на оператора. Ако, примерно, потребителят не въведе число в текстова кутия txtTochkiTotal, вместо десетично число, ще възникне run-time грешка, когато се присвоява низова стойност на десетична променлива.Тогава се появява диалогова кутия като тази на фигурата и прекъсва в дебъгера (Break), така че вие можете да поправите грешката или да прекъснете апликацията. Прекъсването в дебъгера позволява използването на инструментите му, както е показано на следващата фигура.

Диалоговия прозорец, който се показва, когато се появи грешка при изпълнение


Фигура 26 Как да тестваме проектаЗабележка

Когато натиснете Enter за да активирате по подразбиране бутон AcceptButton за формата резултантния диалог може да не включва бутон за прекъсване (Break). В този случай можете да натиснете бутон Continue за да продължи апликацията, и след това натиснете бутона който е AcceptButton, този път диалоговата кутия ще включва бутон Break.

Как да поправим (debug) грешки при изпълнение run-time
Когато възникне run-time грешка и вие натиснете бутон за прекъсване (Break button) в диалоговата кутия, която се появява, Visual Basic въвежда режим на прекъсване (break mode). В този режим, Visual Basic показва прозореца Редактор на код (Code Editor) и потъмнява оператора, който не може да се изпълни. Извежда на екрана също и две дебъгинг ленти с инструменти (debugging toolbars) - Debug и Debug Location. Това е илюстрирано на фигура 27. След това, вие се нуждаете да намерите причината за изключението (bug) при дебъгване (debugging) на апликацията.

Обикновено е съвсем достатъчно да видите оператора при който е възникнал проблема, но по-често имате нужда да знаете стойността, която се е присвоила на променливите или свойствата. За да го направите, просто поставете курсора над тях и ще видите подсказка на типа (data tip) със стойността.

В примера на фигурата, текущата стойност на свойство Text на контрола txtTochkiTotal е "", което не е число. Понеже променливата с име dTochkiTotal изисква числова стойност (numeric), това обяснява защо е маркиран оператора и защо не може да се изпълни. Ако преместите курсора на мишката над променливата dTochkiTotal ще видите, че стойността е 0D, което е стартовата стойност на десетична нула.

Веднаж намерили причината на бъга, вие можете да я отстраните. Но първо, трябва да излезете от режима на прекъсване (break mode). За да направите това, можете да кликнете бутон Stop Debugging в лентата Debug. След това да оправите проблема в прозореца за кода (Code Editor), след което да тествате отново.

Друга дебъгинг техника е да стопирате програмата, когато не можете по никакъв друг начин, чрез кликване върху бутон Break All в лентата Debug.Фигура 27 Как да поправим грешки при изпълнение


Страници: 1 2 »

Регистрирайте се, за да добавите коментар


Калдейта ЕООД - © 2003-2010. Всички права запазени.
Препоръчваме: Национален Бизнес | Bomba.bg | IT Новини | Диплома.бг | TRAVEL туризъм | Реферати | AmAm.bg | Иде.ли | Курсови работи | Фото Форум | Spodeli.net | Фото-Култ | Atol.bg | Elmaz.com | MobileBulgaria.com | Казанлък.Com