Помогни ни да направим Uroci.net по - богат! Добави урок

Инсталация на Joomla

bubust   трудност:    видян: 46856На текущия прозорец се зарежда договора за ползване от страна на производителя на софтуера, с чийто правила се съгласявате продължавайки инсталацията. Прочетете ги.
Да речем, че вече те го прочели, значи минаваме на "Следваща" - стъпка 5.

уроци - 5.jpg

Излиза полето, в което трябва да нагласим настройките за ползване.
За "Хост" почти във всички случай пишем localhost освен, ако не ползваме хостинг и провайдера му не ни е указал друго нещо - стъпка 6.
Ако по някакъв начин сме защитили БД (препоръчително, защото сайта може да бъде лесно хакнат). За потребител ще трябва да посочим името му (в случая не) - стъпка 7. Естествено освен потребитела, ще трябва да посочм и паролата му (стъпка 9). MySQL представката ще е сложена по подразбиране - стъпка 10. Ако не сте ползвали досега Джумала, пък и да сте препоръчително е да сложите тик на "Инсталирай примерни данни" - стъпка 11.
Вече след като сме указали параметрите, можем да продължим - стъпка 12. Ще се появи диалогово прозорче, което ще ви съобщи, че инсталацията ще се опита да се свърже с БД и ако успее (всичко е правилно въведено), ще запише посочените параметри.

уроци - 6.jpg

Остава още малко :) Сега трябва да посочим как ще се казва сайта (това име ще се изписва най-отгоре в ленатата на браузера ви) - стъпка 13. Ако ползвате българската инсталация, по подразбиране ще имате отметки с тик на български и английски - стъпки 14, 15. Ако искате допълнителен език, можете да го добавите. Пордължаваме напред. Кликваме "Следваща" - стъпка 16.

уроци - 7.jpg

Идва ред на настройките на администраторския акаунт и настройките за инсталация.
За адрес пишем адреса, на който ще се отваря сайта (трябва да е пътя до сайта). Чрез него ще се правят всички връзки - стъпка 17.
Път до папката на инсталация - мястото, където ще се инсталира Joomla-та. Мейла, който ще посочите ще се запише като главен мейл на администратора. Чрез него ще се изпращат мейли от сайта към потребителите (нужна е SMTP поддръжка, която не е проблем, ако ползвате платен хостинг). Трябва и да напишете паролата на админ акаунта. С нея ще можете да влизате в администраторския панел и сайта. Настройките в стъпка 18 са препоръчителни. Не ги променяйте. Когато сте готови отново "Следваща" - стъпка 19.

уроци - 8.jpg

Вече имаме резултата. Джумала е инсталирана. В оградения прозорец са изписани вашите потребителско име и парола - стъпка 20. С тях можете да се логнете в сайта или админ панела на джумлата. Не бързайте със стъпки 21 и 22 (21- влизане в сайта, 22 - влизане в админ панела на Joomla). Ако кликнете върху тях в момента, ще ви се иазкара диалогов прозорец съобщаващ ви, че install папката не е изтрита. Така може много лесно да ви се хакне сайта, затова трябва да направим стъпка 23. Тя е да изтрием именно тази папка.

уроци - 9.jpg

Влизаме в директорията, където сме инсталирали и махаме папката install. Вече сме готови.
Можете да влезете в администраторския панел като напишете адреса до сайта в браузъра си и добавите /administrator . Ще се отвори логин форма. Напишете admin и паролата ви.

За самото администриране, можете да прочетете следващите уроци в категотията CMS > Joomla.

Файловете за инсталиране можете да намерите на този сайт, както и помощ за Joomla. Естествено можете да се обърнете за помощ и в нашия форум.

Урока подготви : bubust за : uroci.net
За връзка bubust@data.bg
Урокът може да се разпространява след разрешение от автора.


Страници: «1 2

Коментари (18)

dsims на 27.04 2007 в 18:44ч.
Инсталирах си Xampp но когато влезна в http:/localhost/ нищо няма там. Затова си инстаилнах AppServ, защастие когато с тази програмка влезнах се появи менюто. Обаче в стъпката където трябва да разархивирам фаиловете за Joomla се оказа че там я няма посочената папка. Незнам къде да разархивирам за да се получи. Моля ви помогнете!!!
bubust на 28.04 2007 в 16:39ч.
В началото на урока е указано, че "Ако ползвате своя компютър това е папката htdocs в мястото, където сте инсталирали сървъра си."
В папката "htdocs" за Xampp ,трябва да направиш друга и там се разархивира (ако е в htdocs, има вероятност да загубиш phpMyAdmin-a).
При App serv не знам как стоят нещата.
dsims на 30.04 2007 в 19:22ч.
Питах не за Xampp а за другото. Но щом казвате. Разбрах нещо, ако имаш скаип не ти тръгва Xamp-а. Това не го видях никаде! Когато си изтрих скаипа ми се получи. Това е защото и двете ползват порт 80. Та за всеки който има такъв проблем да знае!
marto96 на 18.08 2007 в 17:21ч.
Майками като разбра, че съм изтрис скайпа направо пощуря!
marto96 на 18.08 2007 в 17:36ч.
Wamp също става.Обаче там инсталираш в папката www.
canon4o на 16.10 2007 в 14:34ч.
Вие добре ли сте?!?! За какво сте си изтрили скайпа ?!?! Просто при инсталацията на XAMPP, AppServ и т.н. скайпа, ICQ-то и т.н. трябва само да бъдат изключени, а не изтрити! След инсталацията пак можете да си ги включите.
alek200 на 06.11 2007 в 21:30ч.
Ето това ми изписва:
http://i.data.bg/07/11/06/651374_orig.jpg
merylyn на 15.01 2008 в 18:55ч.
Още на първата стъпка и чукнах на камък
може ли някой да ми каже как да си върна нещата в първоначален вид.
Т.е: в момента е "Създаване на нова БД:
Няма привилегии "
А аз искам да променя приивилегиите.
Благодаря ви!
beadsman на 20.12 2008 в 18:03ч.
при мен нещо не се получава при стъпка1 изписва ми това "Не можем да се свържем с базата данни. Номер на грешката: Unable to connect to the database:Could not connect to MySQL" какво трбва да направя? при проверката имам отбелязано с червено само Показвай грешки: Изключен Включен , ако това е проблема как да го оправя?
cool`man на 20.02 2009 в 11:23ч.
Еми аз имам същия проблем въпреки, че съзададох МайСКЮЛ база данни пак ми дава същата грешка
menian на 23.09 2009 в 10:35ч.
Не трийте скайп! Отидете на инструменти, опции, Advanced, Connection и там има check box за използване на порт 80. Разкарайте го, за да се задейства трябва да рестартирате програмата. След това ще си намери да ползва др порт и няма да имате проблем.
shilo на 11.07 2011 в 12:56ч.
Здравейте!
След известно време борба с джуумлата с гореописаният проблем (Unable to connect to the database:Could not connect to MySQL"), решението е следното: Не се пише парола в полето на MySQL_парола!
mitaki на 01.09 2011 в 22:08ч.
Откъде се изключва показването на грешки?
respekt86 на 20.11 2011 в 01:19ч.
Помощ !!!! Изтрих всички бази данни и не мога да вляза в localhost/phpmyadmin Какво може да се направи. Сега не мога да си създам база данни.
respekt86 на 20.11 2011 в 01:20ч.
Добре дошли в phpMyAdmin


Грешка
MySQL отговори:

#1130 - Host 'localhost' is not allowed to connect to this MySQL server
Connection for controluser as defined in your configuration failed.
phpMyAdmin направи опит да се свърже към MySQL сървъра, но сървъра отхвърли конекцията. Трябва да проверите хоста, потребителското име и паролата в config.inc.php файла и да се уверите, че те отговарят на информацията предоставена от администратора на MySQL сървъра.
ElenaGen на 08.02 2012 в 22:00ч.
Здравейте.Аз мога да кажа че съм нова в тази дейност и основната ми цел е да си направя сайт с Джумла,понеже разбрах че е по-богата за действие и други привилегии.Следвайки стъпките стигнах до прехвърлянето на разархивираните файлове в папка хтмл–публик,ама от там нататък нищо не стана.Не ми излизат никакви прозорци,а като заредя началната страница на сайта ми излиза,че не е намерен инсталационен код и нещо подобно.Може ли някой да помогне,моляяяяяяяяя:)
dimobogdanov на 04.07 2015 в 03:03ч.
Е аз давам линк с който можете да си нарлавите НЯКОКО сайта без никакви програми.
www.joomla.com
Има и административен панел само за определени сайтове (всички регистрирани в joomla.com)
Има и личен имийл от вида noreply@example.com !
ivan1988 на 26.08 2016 в 16:52ч.
Хора защо ги качвате на локалхост, като можете директно да си вземете един хостинг за 5-6 долара и си разцъквате на него, колкото си искате.

Регистрирайте се, за да добавите коментар


Калдейта ЕООД - © 2003-2010. Всички права запазени.
Препоръчваме: Национален Бизнес | Bomba.bg | IT Новини | Диплома.бг | TRAVEL туризъм | Реферати | AmAm.bg | Иде.ли | Курсови работи | Фото Форум | Spodeli.net | Фото-Култ | Atol.bg | Elmaz.com | MobileBulgaria.com | Казанлък.Com