Помогни ни да направим Uroci.net по - богат! Добави урок

Псевдо HDR фотография

marta   трудност:    видян: 28555

 

Този урок показва как без фотоапарат, с ръчни настройки, без няколко кадъра и само с Photoshop може да се симулира HDR с най обикновена снимка в jpg формат.
Урокът е предназначен за Photoshop CS2.

уроци - tu1_thumbs.jpg

1. Отворете желаната снимка.

2. Отидете на Image > Adjustments > Shadow/Highlight със следните настройки:

уроци - 1.jpg
 
уроци - s1.jpg

3. Копираме слоя (Ctrl+J) и променяме Blending mode на Color Dodge. Това действие ще усили цвета и ще направи светлите участъци чисто бели. В следващите стъпки тези участъци ще се възстановят посредством някои действия.

уроци - s2.jpg

4. Отново копирайте слоя. Сменете режима му на Linear Bum. Снимката ще се покрие с черни петна. Нека това не ви притеснява. Даваме черен цвят за предния план: Select > Color range: Fuzziness = 100 > OK.

5. Направете маска на слоя (натиснете иконката долу, в палитрата на слоевете). Сега черният цвят изчезва. За да „изгладим” снимката избираме маската и отиваме на Filter > Gaussian Blur със стойност от 1 до 5 в зависимост от снимката.

уроци - s3.jpg

6. Сега копирайте слоя „Linear Bum” и променете Blending mode на копието на Overlay. Избираме маска на слоят и натискаме Ctrl+I (Image -Adjustments- Invert)
Чрез това действие ще се потъмнят по светлите сенки и ще се повиши контрастът.

уроци - s4.jpg

7.Сега ще корегираме още малко снимката. Поиграйте си с прозрачността на слоевете.

Оптималните стойности са:
за слоят „Overlay” примерно 40%
за слоят „Linear Bum” 55%

уроци - s5.jpg

8. Направете цветът на предният план бял: Select > Color range:
Fuzziness = 100 > OK
По светлите области се появяват „пълзящи мравки”
Дубликираме първият слой (Background-a) и поставяме копието над останалите слоеве.
Добавяме маска на слоя. После я избираме и даваме Filter > Gaussian Blur.

уроци - s6.jpg

9. Натиснете на иконката оградена с кръгче на картинката по долу. Изберете от менюто Gradient map. Това ще е коректиращият слой, който ще преобразува цветът на снимката в съответствие с избраният градиент. Дайте Ctrl+ клик на слоят с маската „Light”. По този начин само слоят с градиента ще остане активен. Дайте Ctrl+I и натиснете иконката Add layer mask. Променяме режима на слоя с градиента на Hard Light и намаляме прозрачността до 72%.

уроци - s7.jpg

Може да завършите с това, но ако искате може да приложите Filter > Render > Clouds
Получава се това:

уроци - i2.jpg

А това от мен:

уроци - 13.jpg


уроци - 16.jpg


уроци - 38.jpg
 

Разбира се може да променяте настройките според вашите снимки и да експериментирате. По урока може да си направите action, който да използвате многократно.
 
Готовият action може да изтеглите от
http://www.sendspace.com/file/xqsao7

Превод: martaКоментари (3)

rook на 10.01 2008 в 19:16ч.
"Сменете режима му на Linear Bum". нали "Linear Bum" е Linear Burn? Не се заяждам, а само питам защото колкото и пъти да опитам да направя описания урок се получава краен резултат, който не е това, което трябва да е. с action който изтеглих се получава долу-горе задоволителен резултат, но аз не мога да постигна подобен краен резултат. Къде е възможно да съм сбъркал?
rook на 10.01 2008 в 23:33ч.
"9. Натиснете на иконката оградена с кръгче на картинката по долу. Изберете от менюто Gradient map. Това ще е коректиращият слой, който ще преобразува цветът на снимката в съответствие с избраният градиент. Дайте Ctrl клик на слоят с маската „Light”. По този начин само слоят с градиента ще остане активен. Дайте Ctrl I и натиснете иконката Add layer mask. Променяме режима на слоя с градиента на Hard Light и намаляме прозрачността до 72%."
Не е упоменатo кой точно градиент е избран. След ровичкане из action-а разбрах, че трябва да е "Violet, Orange".
Благодарности на marta за превода (ако може да не се изпускат такива важни неща).
П.П. Няма едит на постовете, иначе в предния щях да го напиша
razielpld на 23.09 2008 в 14:43ч.
интересно е ... но е приложимо само в определени случаи + това има изображенията имам нужда от допълнителна обработка за да се получи точният ефект от крайния резултата посочен в туториала

Регистрирайте се, за да добавите коментар


Калдейта ЕООД - © 2003-2010. Всички права запазени.
Препоръчваме: Национален Бизнес | Bomba.bg | IT Новини | Диплома.бг | TRAVEL туризъм | Реферати | AmAm.bg | Иде.ли | Курсови работи | Фото Форум | Spodeli.net | Фото-Култ | Atol.bg | Elmaz.com | MobileBulgaria.com | Казанлък.Com