Помогни ни да направим Uroci.net по - богат! Добави урок

Защо и как да си разделим хард диска

   трудност:    видян: 22463

 
От време на време се налага да инсталирате наново Windows по някаква причина , например – вирус е поразил операционната система , качили сте си калпав драйвър за видеокартата и windows изобщо не стартира , качвали сте и сте махали много програми (и codecs)и в крайна сметка всичко се е омацало прекалено. Ако диска ви е разделен на части , примерно C: и D: , можете да си държите документите и всичко , което считате за важно на дял D: а в С: да държите операционната си система и програмите .В случай че решите да форматирате С: и да качвате наново windows , всичко което се намира там ще изчезне.Затова е добре диска ви да е разделен на 2 или повече части..Включително можете във втората част да си държите копие от диска с windows и когато решите да инсталирате няма да имате проблем, даже и да не разполагате в момента със CD-ROM. Втората част ще ви свърши много добра работа и ако решите да полвате програми от сорта на Norton Ghost.
 
Ta как може да бъде разделен един диск на части?
 

Има доста програми за тая цел , обикновено на сайта на производителя на диска има такъв софтуер, можете да си го дръпнете и да си направите с него boot-дискета (понякога са 2).

Можете да сложите boot CD с Windows, преди да започне инсталацията ще се появи надпис, който ви предлага такива екстри.

Аз ще ви разкажа добрия стар начин с boot дискета за win 98.
Слагате дискетата във флопито и рестартирате. Вариантите тук са два:
След рестарт компютъра започва да чете и зарежда от дискетата .

Компютъра не зарежда от дискетата. В този случай трябва да влезете в BIOS и да пренастроите основното устройство за буутване на Floppy. Рестартирайте отново и започвате да натискате del (delete) (за марковите компютри escape). Това трябва да отвори BIOS. Навигацията в текстовият му интерфейс става посредством стрелките нагоре и надолу от клавиатурата. Нашата цел е секцията Аdvansed Setup (още - BIOS Feature Setup, или подобен надпис). Отваряте я с ENTER.

 

Една от опциите тук трябва да е настройка за First Boot Device. Стигайки до него трябва да промените устройството посредством бутоните Page Up или Page Down, докато се покаже надпис Floppy 3,5. Натискате Escape, после f10 и Enter. Този път компютъра трябва да зареди от дискетата.

 

След като това стане пред вас ще се появят на черен екран три реда. Ако не натискате нищо, ще се зареди първата възможност – т.е. поддръжка на CD-ROM, което в началото не е необходимо, но не е и грешка (ако слезете на втория ред ще зареди малко по-бързо ). Когато на екрана се появи А:_, пишете fdisk и натискате Enter.

 

Следва дълъг надпис с описания. Натиснете Y и Enter.

 

Тук можете да избирате между 4 възможности:

1. Create DOS partition or Logical DOS drive

2. Set active partition

3. Delete partition or Logical DOS drive

4. Display partition information

 

Ако натиснете 4 ще се изобрази информация какви партишъни (части) има създадени (в момента изхождаме от идеята, че няма никакви).

 

За да направите дялове натиснете 1. Ще се покажат следните надписи :
Create Primary DOS partition

Create Extended DOS partition 

Create Logical DOS drive(s) in the Extended DOS partition.


Забележете, че можете да създадете един основен дял (primary partition) и един разширен (extended), а в тях можете да слагате логически дялове.

 

Натискате 1 и указвате размера в мегабайти или в проценти. Според мен 5 гигабайта (малко над 5 000 МВ) са достатъчни за този дял, според други 1,5 GB стигат, трети сигурно мислят по друг начин. Избирате си размер и го напишете.

 

След като създадете основния дял (primary partition), стигате пак до същото място и натискате 2 - Create Extended DOS partition.Тука компютъра ще ви покаже колко място на диска е останало и дали искате цялото да направите на Extended DOS. Избирате Y.

 

Aко искате може веднага след създаването на втория дял в него да сложите логически дялове , ако не – това може да стане много лесно и после , след инсталацията на Windows .В случай че искате веднага да направите логическите дялове стигате пак до същото място и натискате 3 - Create Logical DOS drive(s) in the Extended DOS partition.Пак ще има въпрос колко място да заема логическия дял – цялото или не , указвате в МВ или в проценти ако искате дяла да е повече от един .

 

Рестартирате с ctrl + alt +del

 

Стигате до Set active partition и избирате C:

 

Внимание! Дяловете форматирани под NTFS няма да се виждат от буутващата дискета за 98 и първия дял под FAT32 ще се покаже като C: и може докато си мислите, че форматирате С:, всъщност да форматирате друг дял с важна за вас информация.

 

Може още сега да форматирате създадените дялове, може при инсталацията на Windows да форматирате дял С:, в който ще бъде Windows-a .Форматирането става с командата foramat C:, format D: и т.н в зависимост от дяла, но внимавайте, ако ще форматирате във FAT32. Много се изписа по въпроса за преимуществата на NTFS пред FAT32. Тук няма да засягаме темата.

 

Която и от възможностите да изберете нататък стъпките са следните:

 

Рестартирате, изчаквате да се зареди докрай, т.е. да се заредят и драйвъри за CD-ROM. След това пишете smartdrv. Слагате диска с Windows.Ако диска е с автоматичен старт (буутабъл) инсталацията тръгва самичка. Ако не е - трябва да търсите файла winnt от който тръгва инсталацията.

 

Тук ще ви се наложи да преброите първите букви от англисйката азбука. Трябва да добавите две букви към дяловете на диска. Ако например имате дялове C:, D: и E:, значи CD-то с операционната система ще бъде G:, тъй като временно се създава един виртуален дял, в който се разархивирват файловете от boot-дискетата. В посочения пример той заема буквата F:.

 

Получава се следното:
В директория I386 на G: се намира файла winnt от който тръгва инсталацията .
За да стигнете до него използвайте командата cd – с нея се сменят директориите под ДОС.
Пишете: G:
Cd I386

Winnt

 

И инсталацията тръгва.

 

След като се инсталира Windows-а можете да форматирате, триете и създавате логически дялове. Това става от Control Panel ->Administrative Tools ->Computer Management ->Disk Management.

Ако имате I386 някъде по хард диска и искате просто да форматирате С:, за да качите наново ОС-ма “на чисто”, няма да ви се налага да броите буквите. Просто сменяте дяловете и директориите докато стигнете до winnt.

 

Вариантите при разделяне на диска на части са различни. Всичко зависи от това какъв софтуер ползвате. Не казвам, че fdisk е най-добрия и най-бързия начин но пък е универсален.
 Коментари (3)

stefaniq на 24.10 2007 в 11:05ч.
Готина статийка,мерси!!!
Kuger на 09.01 2008 в 14:57ч.
Здравейте!Попадна ми стар 10G хард(работещ),разделен на два дяла.Инсталирах го като втори,но не зная как да събера дяловете в едно.Моля помогнете!dimo__g@abv.bg
marlo02 на 15.04 2011 в 23:23ч.
Здравейте! Преди време компа постоянно ми се скапваше. при пускане ми исписваше ( Nvidiq bood C ) и споделих сприятел а той ми каза да му го дам. Незная какво направи освен че обърна дисковете но вече трета година нямам проблеми . Е естественно след време след като преинсталирах компа пак си оправих да са ми нормално дисковете .

Регистрирайте се, за да добавите коментар


Калдейта ЕООД - © 2003-2010. Всички права запазени.
Препоръчваме: Национален Бизнес | Bomba.bg | IT Новини | Диплома.бг | TRAVEL туризъм | Реферати | AmAm.bg | Иде.ли | Курсови работи | Фото Форум | Spodeli.net | Фото-Култ | Atol.bg | Elmaz.com | MobileBulgaria.com | Казанлък.Com