Помогни ни да направим Uroci.net по - богат! Добави урок

Windows Vista - трикове и съвети

Stalik   трудност:    видян: 30065

Създайте изключения във Windows Vista Firewall

Защитната стена предпазва компютъра от неоторизиран достъп и спестява много главоболия. Много от потребителите не се доверяват на вградената в операционната система защитна стена и прибягват към други приложения. Някои от тях са напълно прави, понеже ако държите на компютъра си много важна за вас информация и някой успее да се добере до нея поради дупка в сигурността на системата, това изобщо не е добре. Но повечето потребители използват компютъра си за складиране на мултимедийни файлове като снимки, музика, филми и т.н. Не казвам, че на тях не им е необходима защитна стена. Но може да използват и вградената такава в операционната система. Мисля, че ще им свърши добра работа. Освен това, защитната стена в Windows Vista е с подобрена функционалност. Някой от изключенията се създават автоматично от операционната система, но други трябва да бъдат създадени ръчно.За целта отидете в контролния панел. Сега натиснете Allow a program through Windows Firewall (намира се точно под Security/Сигурност). Уверете се, че защитната стена е включена. Отидете на таб-а за изключения (exceptions). За да добавите програмата към вече съществуващият лист с изключения натиснете бутона Add program (добави програма), който се намира в долната част на прозореца.Появява се списък с инсталираните програми на вашият компютър. Просто изберете тази от тях, която искате да добавите към списъка и натиснете ОК. Уверете се, че е сложена отметката пред съответната програма. Ако програмата, която искате да добавите не фигурира в списъка, натиснете бутона Browse и я потърсете в компютъра си.
Една добре конфигурирана защитна стена върши идеална работа всекиму, но нали знаете, че всичко зависи и от човека, който стои пред компютъра.

Променете размера на иконите в Explorer-a

Няма начин да не сте забелязали, че иконите в Windows Vista са с доста по-голяма резолюция отколкото в предишните версии на операционната система. Това е добре понеже все по-често и по-често се използват високи разделителни способности, а малките икони изглеждат лошо. Има много лесен начин да промените размера на иконите в Windows Vista. Не говоря за стандартния начин от менюто.
Просто задръжте бутона Crtl от клавиатурата и превъртете скрола на мишката. Веднага ще забележите, че иконите се променят в зависимост от това накъде въртите скрола. Може да получите наистина големи по размер икони, точно каквито са ви нужни. Вие определяте размера.

Забранете писането върху USB устройства

От гледна точка на сигурността много организации и предприятия забраняват използването на USB устройства на компютрите си. Това е така поради причината, че лесно може да се пренесе и инсталира вредна информация на служебния компютър например. А това може да е фатално за цялата система. От друга страна, използването на USB устройства е много удобно, тъй като ако ви се наложи да пренесете например някакъв документ или каквото и да било друго, не ви се налага да чакате за запис на диск например. Сега ще ви покажа как може да забранявате/разрешавате записа върху USB носители.
За целта трябва да се създадат два файла – един за забрана и един за разрешаване на записа върху USB устройства.
За да създадете файлът за забрана, отворете текстов редактор и въведете следното:


Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetControlStorageDevicePolicies]
"WriteProtect"=dword:00000001

Сега запазете файла с разширение .reg Името не е от значение. Може да го именувате както искате, стига по-късно да си спомните за какво е този файл. За по-лесно, аз съм го запазил като Disable_USB_Writing.reg Според мен това име е доста подсказващо за предназначението на файла. След като го създадохте, остава само да го приложите като го стартирате и да рестартирате системата, за да могат да се приложат промените.
Ако всичко е минало добре, трябва да видите следния екран, когато се опитате да запишете нещо върху USB устройство:Искам да отбележа, че ако потребителят, който се опитва да запише нещо на USB устройство е администратор, той лесно може да промени тази настройка и да получи достъп до устройството си.

За да върнете системата към предишното й състояние, т.е. да може да се записва върху USB носители, трябва да създадете още един файл – за премахване на забраната.
Отворете отново текстов редактор и въведете следното:


Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetControlStorageDevicePolicies]
"WriteProtect"=dword:00000000

Запазете файла с разширение .reg Както казах вече по-горе името не е от значение. За по-лесно аз съм го именувал Enable_USB_Writing.reg. Не е задължително и вие да ги именувате така ? След като стартирате файла, промените се ще приложат в регистъра. Остава само да рестартирате системата, за да започнат да действат новите настройки на системата.


Страници: «1 2 3 4 »

Коментари (2)

djquickmix на 10.11 2008 в 02:57ч.
Много полезно - Браво!!!
pbd59 на 09.04 2010 в 18:33ч.
Благодаря за всички наистина полезни съвети !

Регистрирайте се, за да добавите коментар


Калдейта ЕООД - © 2003-2010. Всички права запазени.
Препоръчваме: Национален Бизнес | Bomba.bg | IT Новини | Диплома.бг | TRAVEL туризъм | Реферати | AmAm.bg | Иде.ли | Курсови работи | Фото Форум | Spodeli.net | Фото-Култ | Atol.bg | Elmaz.com | MobileBulgaria.com | Казанлък.Com