Помогни ни да направим Uroci.net по - богат! Добави урок

Текст и шрифт в уеб дизайна: основни грешки

Stalik   трудност:    видян: 19648

 
 
Основната причина, поради която хората ползват Интернет, е за да търсят информация. Макар и информацията, която се търси, да е разнородна, при всички положения потребителите прекарват доста време в четене и преглед на много и различни страници. Ето защо ние трябва да се погрижим нашата страница да е гостоприемна спрямо потребителите и да се уверим, че информацията, която им поднасяме, е представена по възможно най-добрия начин.
 
Оформлението на текст в нашите уеб страници е от голямо значение. Четенето на текст от монитор може да бъде доста изморително, затова ние трябва да се погрижим да осигурим на потребителите на нашата уеб страница минимално натоварващи текстове, лесни за четене и организиращи информацията по правилния начин.
 
Най-напред трябва да запомним, че за текстовете и текстовите връзки (линкове) в нашите уеб страници трябва да използваме стандартни шрифтове. Има няколко шрифта, които се използват на повечето компютри по света: Times New Roman, Arial, Courier и Verdana.
 
Когато използвате тези шрифтове добре е да ги зададете и във вашите тагове за шрифт в CSS-а (Cascading Style Sheet). Винаги въвеждайте и алтернативни шрифтове за ползване от различни браузъри. Ето един пример:
 
<font face="Arial, Helvetica, sans-serif">вашият текст</font>
 
или
 
<"font-face="Times New Roman, Times, serif">вашият текст</font>
 
Ето и няколко често срещани грешки при употребата на шрифтове в уеб:
 
  • Прекалено малък шрифт. Ако задавате стандартен размер на шрифта направете го 10 или повече пункта. Дъъъъълги обяснения. :) Повечето потребители се уморяват дори само при вида на текстов блок от 1000 думи. Пожалете ги! По-кратките и разбити абзаци са за предпочитане. Друг трик е да разделите съдържанието по основен признак и да го разхвърляте по различни страници.
  • Текст, сливащ се с фона. Той е трудно четим. И дори информацията, която ни представя да е невероятно важна, ние просто няма да можем да я прочетем, ако тя не ни е ясно представена.
  • Уверете се, че между цвета на текста и фона има достатъчно контраст и че фона не е шарена картинка. Ако картинката във фона на текста е шарена (напр. снимка) това несъмнено ще измори очите ни при четене. Освен това със сигурност няма да постигнем забележителен естетически ефект с текст, кото минава върху снимка.
  • Ярък фон. Това е почти толкова зле, колкото и горното. Наситените цветове не са подходящи за фон на текст. Тъмните букви трябва да са на убит, ненатоварващ окото фон. Съгласете се, че трудно се чете дълъг текст написан на крещящо жълто или оранжево.
  • ЗАКЛЮЧЕНИ ГЛАВНИ. ТОВА НЕ ВИ ЛИ ПРИЛИЧА НА ВИКАНЕ? В азбуките на повечето езици по света присъстват както главни, така и малки букви. Това не е измислено случайно. Опитайте се да спазвате принципите на правописа.
  • Мигащ, святкащ, въртящ се и бибиткащ текст. Подобни неща си имат място (напр. в банер), но то не е в основното съдържание на уеб страница.
  • Разнородни шрифтове. Напишете една страница с пет абзаца, като всеки е написан с различен шрифт. После с ръка на сърцето кажете че изглежда добре. На една страница трябва да се използват максимум три шрифта, като основния текст от край до край винаги е само в един. Другите шрифтове можете да ползвате за заглавия на раздели например.

За някои тези насоки може би изглеждат смешни, но това действително са все още често срещани сред начинаещите грешки. Съветът ми - разгледайте добре изглеждащи уеб страници и внимателно проучете принципите на подреждане на текстовата информация в тях. Зачетете се и преценете кои типове на представяне на информацията са ви се сторили по-лесни за възприемане и кои не.
 
В съдържащи информация страници правилното представяне на информацията е от първостепенно значение. Не забравяйте това.
 
Автор: StalikКоментари (3)

radoslav4o на 04.06 2008 в 03:14ч.
мерси незнаех за текста
razielpld на 23.09 2008 в 14:36ч.
В общи линии, тук не се захваща НАЙ-ВАЖНИЯТ аспект по отношение на размера на текста, а именно че различните монитори имат различен размер на пикселите, тоест е добре да се зададе глобален размер на шрифта в % а след това различните стилове да се задават е "em" ...
menian на 08.01 2009 в 10:10ч.
Съгласен съм с автора за някои неща, но за други не.
Уча компютърна специалност в Дания и един преподавател ни е казал и постоянно ни го напомня, никога не използваме Times New Roman в уеб пространството. Това се води шрифт специално за хартиен формат, но не и за уеб сайтове и каза, че е непрофесионално да се ползва в сайтовете. Не знам защо, но щом казва че е така значи е така. Arial пък ако не се лъжа си по подразбиране фонта на текстовете.
Самия аз никога не съм задавал размер на някакъв фонт, освен ако не е фуутър, заглавие, подзаглавие или нещо таково, винаги съм си оставал параграфа да е си е с един размер. За първи път прочетох и в по-горния параграф че размера на текста може да се зададе в проценти. Звучи ми абсурдно, но ще го пробвам. Процентите са според големината на броузър прозореца ви. Представете си го намалите този прозорец много - текста изобщо ще се изгуби и пак няма да има смисъл, че ще се вижда нещо, ако другите неща не са зададени с проценти ще избутата текста напълно. Стойността по подразбиране на DW си е ОК за ползване за фонтовете.
Една важна добавка... Виждали сте сайтове с дъъъъъълги редове - това пак е непрофесионално и изморително за очите, стигаш до края на реда и малко се объркваш като почнеш следващия ред, защото при тази дължина е лесно да изгубиш баш на кой ред си. Още повече че такива сайтове изглеждат като книги, а това ли е идеята на електронната визуализация?! За да се направят по-малки редовете се използват странични колони например с бързли линкове, новини някакви или просто снимки.

Регистрирайте се, за да добавите коментар


Калдейта ЕООД - © 2003-2010. Всички права запазени.
Препоръчваме: Национален Бизнес | Bomba.bg | IT Новини | Диплома.бг | TRAVEL туризъм | Реферати | AmAm.bg | Иде.ли | Курсови работи | Фото Форум | Spodeli.net | Фото-Култ | Atol.bg | Elmaz.com | MobileBulgaria.com | Казанлък.Com