Помогни ни да направим Uroci.net по - богат! Добави урок

Windows Vista: най-важните 84 въпроса и техните отговори

kal   трудност:    видян: 26443


Какво предлага 64-битовата версия?
Както при Windows XP, така и тук 64-битовата версия е почти идентична с 32-битовия вариант. Но 64-битовата версия позволява да се използват приложения, както за нея, така и за 32-битовата, а освен това с нея е възможно и използването на повече от 4 GB RAM памет.
С 64-битовата версия ще забележите промяна при работата с приложения от ранга на CAD и такива за обработка на снимки, видео и др.
В крайна сметка, един ден всички ще използваме 64-битови операционни системи. Ако обаче засега не ви се налага да използвате приложения за тях, няма причина да не останете на 32-битовата.

Трябва ли да си купя друго DVD за 64-битовата версия на Vista?
Само закупилите UItimate версията получават и 32-, и 64-битовото издание на DVD в комплекта. Всички останали версии се продават само в 32-битовата версия.
За 11,85 евро обаче потребителите могат да поръчат от Microsoft и второто DVD с 64-битовото издание на операционната система. За двете версии се използва един и същ продуктов код.

Какво предлагат версиите за системни разработчици?
Те са почти идентични с останалите пуснати за продажба на дребно Windows Vista пакети. Разликата е най-вече в цената, която при версиите за разработчици е многократно по-ниска. Закупилите я потребители обаче ще трябва да се откажат от безплатната поддръжка на Microsoft. Такава, разбира се, може да бъде получена допълнително, но затова ще се заплаща.

Колко струва Windows Vista в крайна сметка?
Общо взето, цените на нормалните Vista пакети у нас са по-високи, отколкото в САЩ.
Windows Vista…Крайна цена (без ДДС), пълна версияКрайна цена (без ДДС), ъпгрейд
Home Basic 264 долара 136,5 долара
Home Premium 313,5 долара 211,5 долара
Ultimate 523,5 долара 343,5 долара


Ако сега инсталирам версията Home Basic, ще мога ли в бъдеще да я ъпдейтна с някоя по-функционална?
Да. Това ще е възможно с поръчката на код или по Интернет, или от оторизиран магазин (дилър). Принципно инсталацията на по-пълноценна версия би трябвало да е възможна при работещ компютър (след рестарт).

Мога ли да инсталирам Vista на Mac?
Да. Има два начина да подкарате операционна система Windows на Mac - Parallel http://www.parallels.com) и Boot Camp http://www.apple.com/macosx/bootcamp/) на Apple.
Чувам нелепи истории по отношение на лиценза при Vista. Вярно ли е, че когато ъпгрейдвам РС-то си трябва да плащам за Vista отново?
Не. Първоначално Microsoft наистина имаха подобно намерение, но под публичния натиск на много потребители след това се отказаха. По своята същност методът за лицензиране на Vista е сходен с този при ХР. Основно важи правилото, че потребителят може да инсталира новият Windows на друг компютър, но преди това задължително трябва да е деинсталирал Vista от старата машина. Ъпгрейдът със смяна на всички компоненти на РС-то също е позволен. При смяна на твърдия диск може да е необходима нова активация на операционната система. Освен това, който използва OEM версия и реши да смени дънната платка, също ще трябва да активира Vista наново.

WINDOWS VISTA И WINDOWS XP

Мога ли да приложа на Vista изглед като на по-стара Windows версия?
Да, възможно е. За целта кликнете с десен бутон на мишката върху копчето на менюто Start, изберете Properties и поставете отметката на Classic Start menu. За да промените и визията на десктопа, кликнете с десния бутон върху празно поле, влезте в Properties, Appearance и изберете Windows Classic style. В резултат получавате нова операционна система с интерфейс на добре познатите Windows ХР/2000.

Какво ще се случи със страницата за поддръжка на ХР потребителите? Ще бъде ли спряна след пускането на Vista?
Няма да бъде спряна или поне не веднага. Съвсем наскоро Microsoft обявиха, че периодът на поддръжка на ХР се удължава с 5 години, т.е. до 2014. До 2009 пък ще има ъпдейти, засягащи сигурността и други важни теми. В общи линии от компанията ще запълват дупки по сигурността в ХР, само когато такива биват означени като критични. Всичко обаче приключва през 2014 година.

Новите приложения само за Windows Vista ли ще са предназначени? Т.е. ако остана с ХР ще има ли нов софтуер и за мен?
Ако се върнем назад във времето и изходим от случилото се при тогавашните нововъведения от Windows, можем да сме сигурни, че приложения, вървящи и под ХР, ще бъдат издавани още дълго време. Все пак потребителите на ХР ще използват доказалата се операционна система поне още няколко години. Запалените геймъри обаче едва дочакаха излизането на Vista, тъй като Direct X 10 е наличен само за нея, a игрите определено има какво да извлекат от новата OC. Първите игрови заглавия за Vista обаче се очакват едва към 2008/2009 г.

Какво точно има на DVD диска ми с Vista?
Всички версии на Windows Vista! Коя точно е вашата, определя поръчаният активационен код. Можете дори да инсталирате Vista и без код - само за проба. Така, закупилите Home Basic ще хвърлят едно око на Ultimate, но само за 30 дни. След изтичането на този период трябва да въведете активационен код. В противен случай операционната система започва да изключва функция след функция. Накрая работещ остава само браузърът, така че да имате достъп до сайта на производителя, откъдето да поръчате ключ.

Мога ли да използвам паралелно Vista и XP?
Няма проблем. Може да инсталирате Vista на друг дял от твърдия диск и така ХР също да бъде запазен. Когато стартирате системата след това, още в boot менюто избирате дали да работите с Vista или ХР. Специално геймърите съветваме да постъпят така, тъй като в самото начало игрите и техните драйвери ще имат своите проблеми под Windows Vista.

По-лесна ли е инсталацията на Windows Vista от досегашните версии?
Да. Windows Vista изисква значително по-малко намесата на потребителите и за около 30 минути е напълно инсталиран и готов за работа. Време спестява най-вече инсталацията на драйверите, които при новият Windows осигуряват поддръжката на над 15 000 различни устройства.

Какво да направя, ако дадено приложение не стартира под Vista?
Ако производителят все още не е предоставил необходимия ъпдейт, може поне да опитате да използвате приложението в Compatibility Mode. За целта кликнете с десен бутон на мишката върху него и изберете Properties – Compatibility, където трябва да дадете отметката на “Run this program in compatibility mode for:” и да маркирате Windows XP (Service Pack 2).
Много приложения създават проблеми под Vista, защото искат да съхранят файлове в части/папки от твърдия диск, които са защитени от операционната система. Може да излезете от ситуацията ако отворите приложението от позицията на администратор – кликвате с дясно копче на мишката върху приложението, избирате Run as – Administrator. Също така в Properties на приложението може да зададете команда то да се стартира по подразбиране от администратора. Всичко това обаче може да прилагате само при приложения, които използвате ежедневно и на които имате пълно доверие.

Фен съм на World of Warcraft и имам Soundblaster X-Fi звукова карта. Под Vista звукът не е добър, какво мога да направя?
Често срещан проблем при използващите Vista геймъри e, че новият Windows вече не поддържа EAX. При играта World of Warcraft отначало сякаш звукът е нормален, но всъщност по софтуерен път качеството преминава на много по-ниско ниво. Този проблем може да бъде решен едва когато създателите на играта решат дали заглавието ще поддържа Vista и не предложат плъгин.
Creative предлагат приложението за сваляне Alchemy, което поддържа и World of Warcraft. Инсталирайте го и го стартирайте. Задайте команда, която да провежда звука при World of Warcraft през OpenAL. В резултат играта вече ще бъде придружавана от познатия още от ХР добър звук.

ИНТЕРФЕЙСЪТ НА VISTA

Прави ли Aero работата с операционната система по-интуитивна?
Тук мненията са разнородни. Някои неща са просто ненужна глезотия за окото, други обаче наистина правят работата по-лесна.
Прозрачните прозорци и анимациите при минимизирането и максимизирането им са приятни и до някаква степен показват какво се крие зад тях. Новият стандартен шрифт на менютата също е се чете с по-голямо удоволствие, което е добре дошло за прекарващите часове наред пред РС-то. Ако работите с много приложения наведнъж, използвайте Flip3D (комбинацията Start menu бутон + Tab), за да преминавате лесно до желания прозорец. Ако преминете с курсора на мишката през лентата със задачите пък ще виждате динамичен преглед на приложенията и т. н. и т. н.
Скрит трик: Въведените в лентата за бърз достъп приложения могат да се стартират по-бързо под Vista. Всяко от тях отговаря на определена цифра, като на 1 например съответства Show Desktop, на 2 – Flip3D и т. н. Едновременното задържане на бутоните Start menu + 1 ще ви изведе на работния екран, на Start menu + 2 задейства Flip3D и т. н.

Искам да изключа Aero, възможно ли е?
Няма проблем. Кликнете Start, след това Control Panel. Изберете Appearance and Personalization и от Personalization кликнете Change the color scheme. В диалоговия прозорец Appearance Settings кликнете Windows Vista Basic и след това ОК.

Как така понякога Vista сама изключва ефекта Aero?
Това може да се случи ако Vista прецени, че отвореното приложение/я изисква повече оперативна памет. Често се случва и при лаптопи, когато батерията е на привършване. В случаите, в които системата изисква от потребителя въвеждане на данни, също е възможно Aero да е автоматично деактивиран.

Какво се е случило със Start менюто?
Microsoft из основи преработиха Start менюто. Вляво се извеждат последно отваряните програми. В All Programs виждате всички инсталирани приложения, които са добре подредени и по-лесни за преглед. В полето долу може да въведете няколко букви/символа, с които започва дадено приложение и Vista да го стартира. Опция е и извеждането на всички документи, електронни писма и т. н., започващи с въведените букви.

Не мога/не искам да живея без командата Run.
Мога ли да я върна?

Не се безпокойте. Кликнете с десен бутон на мишката върху Start menu бутона и изберете Properties. В таба Start menu изберете Customize. Скролирайте надолу и ще видите място за отметка пред опцията Run Command. Поставете отметката и вече ще имате Run в старт менюто.

Часовникът най-вдясно го има още от ХР/2000. Има ли нещо ново при него?
И още как. Вече може да избирате няколко часови зони, които да се показват при отваряне на часовника. Кликвайки два пъти върху него пред вас се отваря голямо меню, включително календар, откъдето може да настроите часовника да ви информира за точното време в Ню Йорк, Сидни или Токио например.

Какво се е случило с Alt + Tab?
Microsoft замести командата с Windows Flip. С нея получавате бърз списък с отворените в момента приложения. Същата опция се активира и с помощта на мишката.


Страници: «1 2 3 4 »

Коментари (4)

jupedka на 19.03 2008 в 14:09ч.
Относно това с мрежата, че полесно се настройва не е така!!!!
още повече ако се опитате да ги вържете виста, ХП и 98СЕ старите версии нямат проблеми но вистата ....
лично аз ако можех бих си предпочел ХП-то липсват ми някой инструменти от сорта на бърз достъп до WiFi мрежите тук е доста по сложно дори ако си извадиш пряк път !
roseto на 07.04 2008 в 16:11ч.
хммм вистата не познава FAT32..
texnika на 27.09 2008 в 22:04ч.
да наистина не познава FAT32.пък и има проблем с драиварите,савместимоста с FDD на лаптопите.
frostnor на 13.10 2008 в 20:05ч.
Напротив мрежата наистина се настройва лесно!! лично се пробвах .

Регистрирайте се, за да добавите коментар


Калдейта ЕООД - © 2003-2010. Всички права запазени.
Препоръчваме: Национален Бизнес | Bomba.bg | IT Новини | Диплома.бг | TRAVEL туризъм | Реферати | AmAm.bg | Иде.ли | Курсови работи | Фото Форум | Spodeli.net | Фото-Култ | Atol.bg | Elmaz.com | MobileBulgaria.com | Казанлък.Com