Помогни ни да направим Uroci.net по - богат! Добави урок

Windows Vista: най-важните 84 въпроса и техните отговори

kal   трудност:    видян: 26444


Ами това 3D нещо?
Имате предвид Flip3D. Активира се с клавиша Windows + Tab. Показва отворените приложения в 3D изглед, което оставя по повече място за всяка иконка, отколкото при Windows Flip.

WINDOWS EXPLORER И WINDOWS VISTA

Все още ли всичко се върти около темата „Търси”?
Потребителите ежедневно прекарват доста време в търсене на съдържание, съхранено някъде на твърдия диск. Това важи най-вече за потребители, използващи компютъра за работа. Затова Microsoft е интегрирал функцията за търсене почти навсякъде в Windows. Търсачката в Vista обаче е станала по-бърза и работи с повече критерии за търсене. Резултатите от търсенето могат да са съхранени във виртуални, динамични папки – функция, вече доказала се при Outlook.

Звучи страхотно, но защо не мога да намеря създадения от мен вчера вечерта документ?
Търсачката използва индекс, с който да ускори търсенето в компютъра. Стандартно Vista поставя такива индекси само на малка част от създадените папки.
За да бъдат взети под внимание всички папки, трябва допълнително да им бъде добавен индекс. Това става като кликнете с десен бутон на мишката върху папката и изберете Properties, а от там опцията за разширено търсене. Подробното търсене на Vista претърсва и папки без поставен индекс.

Няма ли по-лесен начин за поставяне индекси на папките?
Има. Влезте в Control Panel, изберете System and Maintenance и кликнете Indexing Options. След това кликнете Modify и за да добавите нови полета за търсене, поставете съответните отметки пред тях в списъка Change selected locations.

За какво да съхранявам ключови думи за търсене?
Когато често търсите една и съща дума (например „следване”, „финанси”, „шеф”), може да я съхраните във виртуална папка в лентата с инструменти. В бъдеще в тази виртуална папка ще виждате директно резултатите от най-честите ви търсения и няма да е нужно винаги да ги стартирате ръчно.

Защо навигацията сред папките е променена?
В Windows Explorer навигирането в папките се извършва по съвсем нов начин, който с времето ще се окаже доста интуитивен. Изхождайки от файловата система, папките са подредени една до друга и с натискане на символа „>” наличните за избор вътрешни директории се показват. Ако сте достигнали твърде надолу в нивата, стига един клик на мишката, за да се качите отново до най-горното.

СИГУРНОСТ

По-добра ли е защитната стена на Vista?
Защитната стена на Windows вече се грижи много повече както за изходящите, така и за входящите файлове. В бъдеще дори е възможно човек да се откаже от използването на допълнителна защитна стена. Което от своя страна за пореден път поставя въпроса доколко добри са защитните стени.

Къде да открия настройките на защитната стена на Windows?
По начало Windows Firewall блокира всички входящи и изходящи файлове.
От Settings и след това oт Exceptions може да изберете ръчно приложенията, комуникацията с които да е винаги разрешена. За да контролирате изходните данни, въведете „wf.msc“ в командното поле. Тук имате и пълен контрол върху настройките на защитната стена.

Какво правят останалите приложения в центъра за сигурност на Windows?
Тук например родителите ще открият интегрираната в Vista функция за защита на децата, с чиято помощ ще определят колко и дали децата им да използват компютъра. Освен това, от тук може да се активира Интернет филтър, който да не позволява на малките да отварят всякакви сайтове, а също и да им забрани да се свързват с непознати хора посредством месинджърите.
С Bitlocker дори може да заключите съдържанието на целия твърд диск, така че само вие да имате достъп по него.

Как функционира Bitlocker?
Ако компютърът разполага с Trusted Platform Module (TPM) 1.2 или по-горна версия, най-лесно е да се използва Bitlocker Drive Encryption, което решава всичките ви проблеми. Без TPM заключването може да е управлява от USB stick, но комфортът при това е далеч по-малък.

Под Vista нужна ли ми е защита против шпионски софтуер?
Защитата от шпионски софтуер (spyware) се поема от Windows Defender и той вече е част от операционната система. Водещо правило обаче е, че не бива да се доверявате само на една защита, защото може понякога да има пропуски. Затова и при Vista все още има място за AdAware & Co.

Как изглежда антивирусната защита при Vista?
Зле. Всъщност въобще няма такава.

Защо не?
Някои твърдят, че Microsoft се страхуват от проблеми с ЕС. Други пък смятат, че ако в Vista имаше интегрирана антивирусна защита, това би попречило на продажбите на новата Windows Live OneCare от същия производител.

Ще работи ли досегашната ми антивирусна защита и под Vista?
По-скоро не.
Най-вероятно ще й е нужен ъпдейт, който обаче да е съобразен и да работи с Vista. Препоръчваме ви при всяко положение да имате инсталиран софтуер против вируси.

Предлагат ли се безплатни антивирусни системи за Vista?
Да. Avast например работи и под новия Windows.

Предпазва ли Vista от phishing?
Да, това става посредством IE 7, който е познат още от ХР.

Толкова ли е изнервящ User Access Control, както всички твърдят?
Кратък отговор: Да, изнервящо е.

Служи ли поне за сигурност?
Тук пристъпваме към по-дългия отговор. Да! Пречи на недоброжелателен софтуер да влезе в системата и без ваше знание да промени личните ви настройки. Затова и ви препоръчваме да не го деактивирате, ами да се приспособите към него. Тежка задача, но с времето това ще се промени.

Аз обаче съм професионалист, мога ли да изключа User Access Control?
Добре тогава. В Control Panel, от User Accounts може да изберете при кои потребители да е активиран и при кои не. Накрая (за последен път) ще получите искане за потвърждение. Изключването на User Access Control е удобно например при компютри, които нямат достъп до Интернет. В противен случай се препоръчва това да се прави само от истински професионалисти, които са взели всички мерси за сигурност и по този начин са гарантирали защитата на операционната система. Фактът, че „ви изнервя”, не бива да води до деактивиране.

С какво още Vista е по-добре по отношение на сигурността?
Има още много промени, които човек като потребител въобще не забелязва. Към това спада например забраната различни приложения да оставят следи в системните директории. Вместо това системата залъгва приложението, че има право на достъп до тях и че е създало своя файл там. Всъщност файлът се съхранява в съвсем различна директория и се извиква, само когато съответната програма го изисква. Това важи и за правото на писане в регистрите.
И тук Vista определя къде приложенията могат да пишат и къде не.
По много хитър начин във Vista e решен и друг, съществуващ при ХР проблем. Приложението А пише .DLL файл в системна директория, а приложението Б използва различна версия на едноименния DLL файл и решава да го презапише. В резултат приложение А не може да стартира. При Windows Vista това остава в миналото. Всяка програма пише своя DLL файл уж в системна директория, но Vista го улавя и съхранява на съвсем различно място. Така различни версии на един и същи DLL файл се съхраняват в обща система, без да се припокриват в системните папки.
Vista дори може да работи с повече версии на един файл или документ. Ако се появи грешка при някой файл, веднага бива заместен с предната версия.

INTERNET EXPLORER И WINDOWS VISTA

Сигурно ли е да се използва IE и под Vista?
Не. Internet Explorer 7 е по-сигурен отколкото IE 6 беше. Непрекъснато обаче изскачат нови дупки по сигурността и тъй като браузърът е надълбоко в системата, тези пропуски могат да навредят при Vista. Все пак IE 7 може да се използва, но с допълнителна защита към него.

Мога ли да остана с Firefox или има причина, поради която е по-добре да мина на IE7?
Разбира се, може да останете c Firefox. Той остава по-сигурният браузър в сравнение с IE, а и предлага по-голяма функционалност, която се дообогатява с инсталирането на допълнителни приложения/теми. За някои сайтове, които Firefox не иска/може да отвори, винаги може да използвате Internet Explorer 7. Или още по-добре – инсталирайте допълнението IE Tab за Firefox. Съвсем скоро Firefox ще излезне с новата си версия, готова за работа под Vista.

По какво се различават IE 7 за ХР и IE 7 за Vista?
Под Windows Vista IE 7 може да се използва в т.нар. “Protected Mode”. В този режим браузърът работи при ограничени права. Така, дори нападател да достигне до браузъра, не може да причини кой знае какви щети, както се случваше при ХР.
Вече ще е изключително сложно да се пусне вирус в системната папка, както и всякакви подобни атаки.
Това, което много хора не знаят: С инструмента DropMyRight http://msdn2.microsoft.com/en-us/library/ms972827.aspx) Microsoft предлага още при по-старите версии на Windows начин за ограничаване правата на браузъра.

ХАРДУЕРЪТ И WINDOWS VISTA

Какъв е индексът на производителност на Windows?
Анализът на производителността се намира в Control Panel, System или като кликнете с десен бутон на мишката върху My Computer и изберете Properties. Производителността на процесора, обемът на паметта, скоростта на твърдия диск, както и 3D възможностите на видеокартата се измерват в точкова скала с максимум от 5 достижими пункта. Така системата получава общ резултат, като например 3.9 точки.
Microsoft се надява, че в бъдеще тези точки ще се превърнат в новия начин за определяне системните изисквания на различни продукти. Върху кутиите на игрите например няма да пише 2 GHz процесор, 1 GB RAM, Pixel Shader 2.0 видео карта, а просто „3.2 и нагоре”.
Индексът на производителността дава на потребителите също така представа за това, кои компоненти могат да бъдат сменени, така че да се повиши общият резултат точки.

Може ли наистина USB флашче да подобри работата на системата?
Да. Опцията при Windows Vista се казва „Readyboost“ и е предназначена за компютри, чиято памет не може да се разшири повече безпроблемно. За да работи „Readyboost“ на един USB stick, той все пак трябва да изпълнява следните изисквания: трябва да са налични поне 256 МВ, а трансферът на файлове да достига 2,5 мегабита/сек. (четене) и 1,5 мегабита/сек. (запис). При включване на устройството ще се появи питане, дали искате да четете/записвате данни или да разширите системната памет.


Страници: «1 2 3 4 »

Коментари (4)

jupedka на 19.03 2008 в 14:09ч.
Относно това с мрежата, че полесно се настройва не е така!!!!
още повече ако се опитате да ги вържете виста, ХП и 98СЕ старите версии нямат проблеми но вистата ....
лично аз ако можех бих си предпочел ХП-то липсват ми някой инструменти от сорта на бърз достъп до WiFi мрежите тук е доста по сложно дори ако си извадиш пряк път !
roseto на 07.04 2008 в 16:11ч.
хммм вистата не познава FAT32..
texnika на 27.09 2008 в 22:04ч.
да наистина не познава FAT32.пък и има проблем с драиварите,савместимоста с FDD на лаптопите.
frostnor на 13.10 2008 в 20:05ч.
Напротив мрежата наистина се настройва лесно!! лично се пробвах .

Регистрирайте се, за да добавите коментар


Калдейта ЕООД - © 2003-2010. Всички права запазени.
Препоръчваме: Национален Бизнес | Bomba.bg | IT Новини | Диплома.бг | TRAVEL туризъм | Реферати | AmAm.bg | Иде.ли | Курсови работи | Фото Форум | Spodeli.net | Фото-Култ | Atol.bg | Elmaz.com | MobileBulgaria.com | Казанлък.Com