Помогни ни да направим Uroci.net по - богат! Добави урок

Windows Vista: най-важните 84 въпроса и техните отговори

kal   трудност:    видян: 26445


Каква е функцията на Readyboost, Readydrive и Superfetch?
Superfetch е новото име на модула, който управлява оперативната памет във Windows Vista. Той се опитва, изхождайки от действията на потребителя, да зареди в паметта приложенията, които най-вероятно ще бъдат използвани. Superfetch продължава да се учи и с времето отварянето на приложения ще бъде значително по-бързо. Това важи за всеки потребител, използващ съответния компютър, тъй като мениджърът се напасва към предпочитанията на всеки логнал се в системата.
Readyboost увеличава паметта, която Superfetch използва. Този резерв може дори да се качи на USB стикче или твърд диск от т. нар. „хибриден” тип (имат и флаш памет).
Readydrive пък съхранява файлове в флаш паметта на хибридните дискове непосредствено преди РС-то да бъде изключено или да премине в пестящ енергията режим. При следващ старт на компютъра не трябва да се зареждат отново от сравнително бавния твърд диск.

Кога може да се очаква стартът на продажбите на първите хибридни твърди дискове?
Samsung и Seagate вече предлагат първите си модели за лаптоп с капацитет 265 МВ флаш памет още от старта на Vista. При устройствата за настолни компютри, разбира се, очакваме много повече памет. Интересен е фактът, че някои производители на дънни платки искат да вграждат в продуктите си флаш памет, специално предназначена за работа с Vista.

Моят USB stick чете файлове със скорост до 12 мегабита/сек., което според Vista не е достатъчно бързо за Readyboost?
Много производители на USB стикчета мерят скоростта на четене и запис на последователни файлове. Vista обаче изхожда от скоростта за четене/запис на произволни файлове. Възможно е в един USB stick да са вградени памети с различна скорост на достъпа. Така например много от устройствата разполагат с 128 MB памет при изключителна скорост на достъп, докато скоростта на останалите памети не отговаря не изискванията на Vista за Readyboost.
бъдеще на пазара ще се появяват все повече USB флашчета, носещи логото на Windows Vista за Readyboost.

Колко памет трябва да притежава USB флашчето, за да работи пълноценно с Readyboost?
Това зависи от главната памет на компютъра. Microsoft определя съотношение на флаш паметта към системната 1:1 и 2,5:1. Това ще рече, че при система с 512 МВ оперативна памет продуктивност ще носи флаш от 512 MB до 1,25 GB. Readyboost поддържа до 4 GB флаш памет.

Мога ли да използвам наведнъж няколко USB флашчета за Readyboost?
Не. Възможно е да използвате само едно външно устройство.

Какво е Sideshow?
Производителите на ноутбуци ще предложат на пазара модели с допълнителен дисплей, на който, подобно на Windows Sidebar, ще се показва различна информация. Това може да е напомняне за уговорена среща, часът или друга бележка, която ще се изписва, без компютърът да е включен. За РС също ще има такива дисплеи. Производителите на дънни платки вече обявиха няколко модела, които идват заедно със Sideshow дисплей.

МРЕЖА

По-лесна ли е конфигурацията на мрежата?
Да. Много по-просто е, отколкото беше при ХР. През целия процес потребителят е напътстван от мрежов асистент. При неточности последният обяснява какво куца и как да се разреши проблемът. В мрежовия център потребителят само с един поглед получава представа за състоянието на връзката и в коя част от веригата е евентуалният проблем.

По-добра ли е при Vista връзката с хотспотове и безжични мрежи?
Да. Като цяло Vista доста е надминала ХР в това отношение. Още преди свързването в безжичната мрежа, потребителят вижда детайли за нея. Тези връзки се съхраняват и активират, когато компютърът е в обхвата им.

Доколко е сигурно използването на безжичен Интернет под Vista?
Тук положението е добро. Преди да изберете свързване към налична мрежа, Vista информира дали тя е обществена или лична.
Според този показател, операционната система избира съответните настройки за сигурност и ги прилага винаги при свързване със същата мрежа. При обществени такива Vista автоматично скрива компютъра и иначе отворените му папки.

Има ли проблем, ако към една мрежа са включени РС-та, използващи различни операционни системи?
Да. Windows Vista използва новия мрежов протокол LLTD (Link Layer Topology Discovery). LLTD ускорява времето за свързване между устройствата и предоставя на Vista информация за всяко от тях. Всички свързани устройства се показват в списък, което не беше възможно или се срещаше много рядко при предшествениците на Vista, тъй като не поддържаха LLTD. За XP обаче Microsoft иска да пусне ъпдейт, който да реши този проблем. За по-стари версии на Windows такива не са планирани.

МУЛТИМЕДИЯ

Какво е новото в Windows Media Center?
Всъщност не много. Менютата са с нов дизайн и са така подредени, че да улесняват достъпа от Xbox 360, ако сте свързали конзолата с РС под Vista.

Има ли новости при Windows Media Player?
Windows Vista разполага с Windows Media Player 11, познат и на ХР потребителите. WMР 11 има обновена външност, която да улеснява организацията и цялостната работа с мултимедийно съдържание. В американската версия на Vista е налична и музикалната услуга Urge.

Работи ли Windows Vista с HD-DVD и BluRay дискове?
С Vista, за разлика от ХР, DVD-та могат да се гледат директно. С двата нови формата - HD-DVD и BluRay нещата изглеждат доста по-различно. За тяхното възпроизвеждане се нуждаете от допълнителен софтуер, продукт на трети производител. И все пак Vista има основите за работа с HD-DVD, за което говорят файловата система, а също и хилядите кодеци. За Blu-Ray тези предпоставки отсъстват.

Нужен ли ми е нов хардуер заради DRM при HD файлове?
Да.
За да може HD съдържанието да се предаде дигитално от видеокартата към монитора, трябва и двете устройства да поддържат HDCP. С това Microsoft изпълнява положените от развлекателната индустрия основни правила.
От друга страна, при Vista вече няма никакви ограничения за DRM незащитените файлове.

ПРИЛОЖЕНИЯ И ЕКСТРИ

За какво служат инсталираните във Vista приложения и инструменти?
Windows Vista идва с много инсталирани приложения и инструменти. Без да е нужен допълнителен софтуер, операционната система предлага скрития инструмент „Snipping Tool“, който бързо и лесно прави скрийншотове на работния екран.
Обработващата изображения програма Microsoft Paint остава все така бедна на функции, но безплатното за сваляне приложение Paint.Net 3.0 е добра алтернатива и показва как Paint би бил по-добър.
При вградения в Windows Vista архивиращ инструмент също липсват доста функции. Затова пък наличния при Ultimate версията (само при нея) Complete PC-Backup е изключителен, особено при архивиране на цели системни дялове.
Едно от най-приятните нови приложения при Vista е календарът на Windows, който позволява потребителите лесно да организират срещите си. Outlook Express е заместен с Windows Mail, чийто нов опростен интерфейс ще се хареса на начинаещите.
Разполагащите с цифров фотоапарат или камера могат да се радват на фотогалерията, с която организирането на снимките е удоволствие, а дори се предлагат и някои опции за обработка на изображенията.

Какво прави центърът за синхронизация?
Центърът за синхронизация позволява прехвърлянето на файловете от един компютър към друг или към друго устройство. Задължителната досега инсталация на Activesync вече отпада.

Може ли Windows да се конкурира с iLife Suite на Apple?
Отговорът не е еднозначен. Windows Movie Maker заедно с Windows DVD Maker улеснява обработката на видео и записът на DVD.
Фотогалерията на Windows също предлага приятни инструменти за организиране и обработка на снимките. Аналог на включената в iLife на Apple Garageband обаче Microsoft не предлага.

Ще има ли Plus пакет или нови Powertools?
Все още не е официално обявено дали Microsoft ще предложи за закупуване Plus пакет към Vista. Прогнозите обаче не са добри, тъй като компанията е решена да предлага обичайните за Plus пакетите екстри за безплатно сваляне само на Windows Vista Ultimate потребителите. Една от първите глезотии за тези потребители ще е например инструмент за анимирани тапети. Не е изключено един ден Microsoft да събере и предложи в Plus пакет всички издавани екстри и за останалите версии на Vista.

Powertoys ще се предлагат за новата операционна система в по-различен вариант. Кога?
Скоро...

ЪПДЕЙТИ

Изискват ли ъпдейт версиите на Windows Vista вече инсталиран Windows?
Да, всички доклади сочат това.

Какво точно означава това?
Ако имате инсталиран Windows XP и искате да преминете на Vista, ъпгрейдът трябва да протече под ХР. Това, разбира се, е глупаво, след като сте решили да инсталирате системата начисто. Все пак тук има трик: Първо инсталирайте ъпгрейд версията на Windows Vista, без да въвеждате активационен код. Изберете версията на Vista, която имате и щом приключи инсталацията инсталирайте наново Vista върху вече наличната такава, само че този път въведете кода. Този процес е по-бърз от това първо да инсталирате Windwos XP и след това Vista. След втората инсталация може да изтриете папката “windows.old”.

Колко дълго мога да използвам Windows Vista без активационния код?
Първоначално 30 дни. След това, преди да изтече този период, отворете командното поле от позицията на администратор (!) и въведете командата „slmgr –rearm”. Това ще увеличи срока с още 30 дни, но действа само три пъти, така че общият период, в който може да използвате новата Vista безплатно, е 120 дни.
Тази команда е документирана от Microsoft, така че всеки потребител може да се възползва от своите 120 безплатни дни с Windows Vista.

Къде мога да закупя 64-битовата версия на Vista? Има ли я и на CD?
В пакета на Windows Vista Ultimate получавате както 32-, така и 64-битовата. При всички други версии се предлага само 32-битовият вариант, но срещу такса от почти 12 евро може да поръчате и втория по пощата. Поръчката може да направите на сайта на фирмата.

Източник: Pcworld.bg


Страници: «1 2 3 4

Коментари (4)

jupedka на 19.03 2008 в 14:09ч.
Относно това с мрежата, че полесно се настройва не е така!!!!
още повече ако се опитате да ги вържете виста, ХП и 98СЕ старите версии нямат проблеми но вистата ....
лично аз ако можех бих си предпочел ХП-то липсват ми някой инструменти от сорта на бърз достъп до WiFi мрежите тук е доста по сложно дори ако си извадиш пряк път !
roseto на 07.04 2008 в 16:11ч.
хммм вистата не познава FAT32..
texnika на 27.09 2008 в 22:04ч.
да наистина не познава FAT32.пък и има проблем с драиварите,савместимоста с FDD на лаптопите.
frostnor на 13.10 2008 в 20:05ч.
Напротив мрежата наистина се настройва лесно!! лично се пробвах .

Регистрирайте се, за да добавите коментар


Калдейта ЕООД - © 2003-2010. Всички права запазени.
Препоръчваме: Национален Бизнес | Bomba.bg | IT Новини | Диплома.бг | TRAVEL туризъм | Реферати | AmAm.bg | Иде.ли | Курсови работи | Фото Форум | Spodeli.net | Фото-Култ | Atol.bg | Elmaz.com | MobileBulgaria.com | Казанлък.Com