Помогни ни да направим Uroci.net по - богат! Добави урок

Разделяне и споделяне на интернет. Как да споделим интернета ?

kal   трудност:    видян: 39663

ICS - Internet Connection Sharing - Споделяне на интернет връзка. Network Setup Wizard - Съветник за настройка на мрежата.


По надолу са описани три варианта за разделяне на интернет.

За да си споделите интернета между два компютъра ви трябват следните неща:

1. Два или повече компютъра.
2. Работещ интернет на първия компютър.
3. Две лан карти на първия компютърът, разпределящ интернета.
4. Първата лан карта да е свързана с интернет, а втората да е свързана с другия компютър/компютри.
5. Компютрите да са с инсталирани и работещи мрежови карти.
6. Компютрите да са свързани по между си, с подходящи и работещи кабели , и устройства.

Забележка: Много често точка 5 и 6 не са изпълнени моля преди да продължите уверете се, че всичко е изрядно.Важна информация, която е необходимо да прочетете преди да продължите:

1. Въпросните настройки по долу са описани за два компютъра компютър първи /разделящ интернета/ и компютър втори, ако компютрите са повече от два на всеки следващ се правят настройки като на компютър втори.
2. Ако вашият Windows XP е преведен на български гледайте текста в скобите.
3. Всички настройки са описани подробно за Windows XP , ако използвате Windows 98 SE най-полезни са вас биха били вариант 2 и вариант 3.
4. За да стигнете до Control Panel (Контролен панел) направете следното:
Start (старт) > Control Panel (Контролен панел) или
My Computer (Моят компютър) > Control Panel (Контролен панел)
5. За да можете да разрешите споделянето на Интернет връзката, трябва да се логнете като потребител, който е от група Администраторите.
6. Ако правите настройките ръчно е възможно вашата защитна стена - Firewall да ви пречи, добре е тя да бъде конфигурирана правилно или временно изключена докато настройте всичко.
7. Имайте в предвид че при описаните по-долу начини за разделяне на интернет, компютър първи трябва да е включен за да може компютър втори да ползва интернет.
Вариант 1


Това е вариант за хора който имат минимални знания и искат бързо и без много усилия да споделят интернета. За споделянето се използва вградения в Windows XP Network Setup Wizard (Съветника за настройка на мрежа).

Компютър първи

Стартирайте Network Setup Wizard (Съветника за настройка на мрежата). За осъществяване на достъп до този съветник отидете в Control Panel (Контролен панел), щракнете двукратно върху Network and Internet Connections (Мрежови връзки), след което щракнете върху Setup or change your home or small office network (Инсталиране на мрежа в дома или в малкия офис).

След като го стартирате:

1. Щракнете върху - Next (Напред)
2. Прочетете какво пише и пак щракнете върху - Next (Напред)
3. След това от трите ви предоставени варианта изберете най горния - This computer connects directly to the Internet... (Този компютър се свързва директно с интернет.....) и щракнете върху - Next (Напред)
4. След това ви се предоставя възможност да изберете мрежовата карта от която ви идва интернета , по принцип Windows е избрал една от двете мрежови карти и в повечето случай неговия избор е правилен, така че за вас остава възможността да щракнете върху - Next (Напред)
5. След това ви се предоставя възможност да смените името на компютъра така че да ви е по лесно да го познавате , ако не желаете нищо да сменявате щракнете върху - Next (Напред)
6. След това ви се предоставя възможност да смените работната група на компютъра , но нека остане MSHOME щракнете върху - Next (Напред)
7. След това от предоставения ви избор се спирате върху долното - Turn off file and printer sharing (Изключване на споделяне на файлове и принтер) и щракнете върху - Next (Напред)
8. Прочетете какво пише и пак щракнете върху - Next (Напред). След това започва процедура, която ще отнеме известно време и Windows ще направи настройките които са ви необходими.
9. Като приключи описаната по горе процедура избираме най долното - Just finish the wizard; I don't need to run the wizard on others computers(Съветника да завърши; няма нужда той да се изпълнява другаде) и щракнете върху - Next (Напред)
10. А сега щракнете върху Finish (Край)

С това работата ни с този компютър приключи.Компютър втори

Стартирайте Network Setup Wizard (Съветника за настройка на мрежата). За осъществяване на достъп до този съветник отидете в Control Panel (Контролен панел), щракнете двукратно върху Network and Internet Connections (Мрежови връзки), след което щракнете върху Setup or change your home or small office network (Инсталиране на мрежа в дома или в малкия офис).

След като го стартирате:

1. Щракнете върху - Next (Напред)
2. Прочетете какво пише и пак щракнете върху - Next (Напред)
3. След това от трите ви предоставени варианта изберете средния - This compute connects to the Internet trough residential getawey or trough another computer on my network. (Този компютър се свързва с интернет чрез кооперативен шлюз или чрез друг компютър в мрежата.) и щракнете върху - Next (Напред)
4. След това ви се предоставя възможност да смените името на компютъра така че да ви е по лесно да го познавате , ако не желаете нищо да сменявате натиснете щракнете върху - Next (Напред)
5. След това ви се предоставя възможност да смените работната група на компютъра , но нека остане MSHOME щракнете върху - Next (Напред)
6. След това от предоставения ви избор се спирате върху долното - Turn off file and printer sharing (Изключване на споделяне на файлове и принтер) и щракнете върху - Next (Напред)
7. Прочетете какво пише и пак щракнете върху - Next (Напред). След това започва процедура, която ще отнеме известно време и Windows ще направи настройките които са ви необходими.
8. Като приключи описаната по горе процедура избираме най долното - Just finish the wizard; I don't need to run the wizard on others computers(Съветника да завърши; няма нужда той да се изпълнява другаде) и щракнете върху - Next (Напред)
9. А сега щракнете върху Finish (Край)

С това работата ни с този компютър приключи. Рестартирате и двете машини (или само връзките към интернет) и би трябвало и двата компютъра да имат интернет.Страници: 1 2 »

Коментари (2)

thestorm на 17.05 2008 в 13:02ч.
Как мога да огранича интернета на втория комп.Примерно аз сам на 2 мбита на парвия да си е максимално а на втрория да е до 1 мбит
VirtialWolf на 25.07 2008 в 18:43ч.
Я някой да каже само , кабелчето между компютрите кроснато ли трябва да е , или права връзка ???

Регистрирайте се, за да добавите коментар


Калдейта ЕООД - © 2003-2010. Всички права запазени.
Препоръчваме: IT Новини