Помогни ни да направим Uroci.net по - богат! Добави урок

CSS типография

Stalik   трудност:    видян: 21113

 

По принцип “CSS” и “типография” не се срещат често в едно и също изречение и то съвсем резонно. Традиционната типография е много нежна и красива форма на дизайна, която позволява хиляди вариации и решения. За съжаление не така розово стоят нещата при CSS-а. Все пак обаче той може да прави повече неща, отколкото си мислите.

 

С вграждане на шрифтове (font embedding), широко разпространеният sIFR и доста замества щи и JavaScript техники, има няколко начина да се заобиколят типографските ограничения на Мрежата. Всеки от тях обаче си има своите недостатъци. Ето защо ще се фокусираме върху разгръщането на възможностите си в рамките на CSS.

 

Типографията не е точно наука и като при всеки друг аспект на дизайна се изисква практика, за да се усвоят добре подборът на подходящи шрифтове и правилното им аранжиране и настройване. Тук няма да се занимаваме с чисто дизайнерските аспекти на шрифтовете, а само с опциите, които ни дава CSS. С малко практика ще се научите как да правите дизайна си по-лесно четим и по-естетичен.

 

 

Защо CSS?

 

Макар че има и други варианти, CSS е най-лесният, най-надеждният, достъпен и директен начин да подобрим четимостта дизайна на сайта си. Единственото, което стои на пътя ви е незнанието за това какви техники можете да използвате и кога да ги приложите. От line-height до letter-spacing, имате повече контрол върху текста в уеб страницата си, отколкото си мислите.

 


Защо да се занимаваме с това въобще?

 

Типографското изкуства има вековна традиция. Корените му лежат в графиката и дизайна и към днешна дата има създадени хиляди шрифтове. Макар в Мрежата да сме лишени от съвършенството и прецизността на традиционната печатна типография, все още можем да променим нещата така, че да подобрим вида и четимостта на буквите и параграфите в текстовете, които пишем.

 

Все още не сте убедени, че труда си заслужава? Отворете който и да е сайт пълен с много съдържание и обърнете внимание какъв дял заема текста. Сега си представете какъв ефект би имало естетическото подобрение на нещо, което заема такава голяма част от представеният уеб продукт. Когато думите са важна част от уеб страницата ви, те заслужават и специално внимание, защото имат значимо влияние върху дизайна.Нещо повече от красив шрифт

 

И ако все още не ни вярвате, ще ви покажем един практически пример от изследване на щатския университет в Уичита, което сравнява четимостта на текстове с различна аранжировка.

 

Изследването установява, че границите на текста и междуредовото пространство имат голямо влияние върху качественото обемане на текста. Тези техники намаляват скоростта за четене, но въпреки това оптималната ширина на междуредието е посочена като най-предпочитана. Всъщност оформлението и текстът ви имат значителен ефект и функцията им е нещо повече, от чисто естетическа.Шрифтове по подразбиране в различните платформи


Първата стъпка към подобряване на онлайн типографията е да се запознаете със шрифтовете, които ще ползвате. Всяка платформа има различен набор шрифтове по подразбиране, което донякъде опростява задачата ни. Добрата новина е, че вие вероятно вече добре познавате някои от тях: Arial, Helvetica, Times, Georgia, Trebuchet, Verdana и Courier. Макар че от тая групичка има още доста какво да се желае като цяло, тя е достатъчна за постигането на някои доста симпатични резултати.Страници: 1 2 3 »

Коментари (1)

menian на 26.08 2009 в 15:22ч.
2 пъти браво - много добре и подробно написано. Благодаря за примерните сайтове накрая.

Регистрирайте се, за да добавите коментар


Калдейта ЕООД - © 2003-2010. Всички права запазени.
Препоръчваме: Национален Бизнес | Bomba.bg | IT Новини | Диплома.бг | TRAVEL туризъм | Реферати | AmAm.bg | Иде.ли | Курсови работи | Фото Форум | Spodeli.net | Фото-Култ | Atol.bg | Elmaz.com | MobileBulgaria.com | Казанлък.Com