Помогни ни да направим Uroci.net по - богат! Добави урок

Как да стана хакер

drkiko   трудност:    видян: 112890


Защо е нужен този документ?

 

Eric Steven Raymond Като редактор на "Жаргон-файла" (Jargon File), често получавам по електронната си поща въпроси от ентусиазирани мрежови новаци, питащи: "Как да стана хакер-магьосник?". Достатъчно странно е, че не могат да се намерят никакви FAQ или web-документи в мрежата, които да дават отговор на този въпрос. Така, че ето ви моят.

 

Ако четете копие на този документ off-line, текущата версия на оригинала (на английски език) се намира на адрес http://www.ccil.org/~esr/faqs/hacker-howto.html.

 

Що е то хакер?

 

"Жаргон-файл"-а съдържа куп определения на термина "хакер", повечето от които са свързани с техническата компетентност и удоволствието, получавани от решаването на проблеми и преодоляването на прегради. Но ако Вие искате да знаете как да станете хакери, то истински съществени се оказват два аспекта.

 

Съществува общество, вид култура или споделяна философия, която се състои от опитни програмисти и мрежови чародеи, които водят своята история от времето на първите микрокомпютри с времеделене и от първите експерименти с мрежата ARPAnet. Членовете на това общество слагат началото на термина "хакер". Хакерите направиха Internet. Хакерите направиха операционната система UNIX такава, каквато е сега днес. Хакерите водят Usenet. Благодарение на хакерите съществува World Wide Web. И ако Вие се явявате част от тази култура, ако сте дали своя дял в нея и ако другите членове на това общество знаят кой сте Вие и Ви наричат хакер, то Вие сте хакер.

 

Хакерският мироглед не се ограничава с културата на програмиста. Има хора приемащи хакерския подход и към други неща като електроника или музика. В действителност можете да ги срещнете и сред висшите кръгове на науката и изкуствата. Софтуерните хакери припознават такива близки по дух хора и също ги наричат хакери, някои дори твърдят, че хакерската природа не зависи от сферата, в която работи хакера. В останалата част на този документ обаче ще се съсредоточим на навиците и похватите на софтуерните хакери, а така също на традицията на културата, породила термина "хакер".

 

Има и друга група хора, шумно наричащи се хакери, каквито не са. Тези хора (предимно младежи от мъжки пол) пробиват компютърни или телекомуникационни системи. Истинските хакери наричат тези хора "кракери" и не желаят да имат нищо общо с тях. Повечето истинските хакери считат кракерите за лениви, безотговорни и не особено умни. Това, че човек е способен да разчупи система за сигурност не го прави хакер, както и умението Ви да електрифицирате автомобила си не ви прави автомобилен инженер. За нещастие много заблудени журналисти и писатели използват думата "хакер" за определяне на кракери и това действа безкрайно раздразнително на истинските хакери.

 

Основното различие е в следното: хакерите правят нещата, а кракерите ги развалят.

 

Ако искате да станете хакер, продължавайте да четете. А ако искате да ставате кракер отивайте да четете news-групата alt.2600 и се пригответе да прекарате от пет до десет години в затвора, когато откриете, че не сте толкова ловки, колкото сте си мислили. Това е всичко, което мога да кажа за кракерите.

 

Хакерският подход

 

Хакерите решават проблеми и са съзидатели, те вярват в свободата и доброволната взаимопомощ. За да Ви възприемат като хакер Вие трябва да се държите така, че това да е Вашата собствена позиция. А за да бъде наистина Ваша позиция Вие трябва да вярвате в нея.

 

Но ако мислите да култивирате у себе си хакерско поведение само за да получите признание в хакерското общество, то Вие пропускате най-важното. Да станете човек, който вярва в подобни неща - това е важно за самия вас, защото ще Ви научи да поддържате стремежа си. Както и, в което и да е изкуство най-ефективния способ да станете майстор е да подражавате на признатите майстори не само интелектуално, но и емоционално.

 

Така, че ако искате да станете хакери, повтаряйте си следните принципи докато не повярвате в тях:

 

1. Светът е пълен с пленителни проблеми, които очакват решение.

 

Да бъдеш хакер е огромно удоволствие, но удоволствие, което изисква огромни усилия. За такива усилия е нужна мотивация. Атлетите-шампиони черпят мотивация от специфичното физическо удоволствие, получавано от довеждането на собственото тяло до съвършенство или от преодоляване на собствените физически предели. Подобно на това, за да бъдете хакери Вие трябва да изпитвате удоволствие от решаването на проблеми, от отказването от своите навици, от тренировките на своя интелект.

 

Ако не сте такъв тип човек, трябва да станете за да направите от себе си хакер. В противен случай ще забележите, че Вашата хакерска енергия е изчерпана от такива дразнители като секса, парите и успеха в обществото.

 

(Вие трябва също да развиете у себе си вяра в собствените си способности за обучение. Вяра в това, че дори да не знаете всичко необходимо за решение на проблема, но сте се справили с частичка от него и сте го научили, то вече знаете достатъчно за да решите следващата частичка и така нататък докато всичко не бъде направено.)

 

2. Никой и никога не трябва да решава един проблем два пъти.

 

Творческият мозък е ценен и ограничен ресурс. Не трябва да го пилеем за откриване на колелото, когато наоколо има толкова много чудесни нови проблеми.

 

За да се държите като хакер Вие сте длъжни да вярвате, че времето за размисъл на другите хакери е скъпоценно и се явява морален дълг за Вас да споделите информацията, с която разполагате. Решете някой проблем и след това раздавайте решението си, така че другите хакери да могат да решават нови проблеми вместо непрекъснато да се връщат към старите.

 

(От Вас не се очаква да вярвате, че сте длъжни да раздавате всички плодове на творчеството си, въпреки, че хакерите, които праят това са сред най-уважаваните от другите хакери. На ценностната система на хакерите няма да противоречи ако Вие продавате плодовете на своето творчество за да си осигурявате храна, подслон и компютри. Напълно приемливо е и ако използвате хакерските си навици за да издържате семейството си и даже за забогатеете от това, стига покрай това да не забравите, че все пак сте хакер.)

 


Страници: 1 2 3 4 »

Коментари (29)

BlueForever на 27.10 2008 в 15:22ч.
Пълни глупости.Няма почти нищо вярно.
maximogonsales на 03.11 2008 в 14:06ч.
аиде бе верно ли няма нищо вярно :)
кат са замисличш ще разбереш че има доста истина в думи те на афтора !
BlueForever на 11.11 2008 в 16:31ч.
Повечето неща са абсолютни измислици и нямат общо с действителността.
" Хакерският подход" "Светът е пълен с пленителни проблеми, които очакват решение."
Колко съм се смял не е истина...
aspirina на 19.11 2008 в 17:45ч.
ти си мн мн тъп абсолютно всичко е вярно бе та**к
maleee на 14.12 2008 в 03:34ч.
Неам нерви да чета нещо, което е срещу законите.
BlackWolf на 16.12 2008 в 00:42ч.
не са глупости и това е полезно защото някой хора слагат кракери и хакери под 1 знаменател, дано това да ги образова малко
BlueForever на 16.12 2008 в 20:45ч.
Определенията за "хакер" са меко казано смешни.Предполагам не сте влизали в ИСТИНСКИ сайт,свързан с хакери,за да видите там за какво се говори.
За кракване най-често се има предвид RE,пък човек може да е хакер и кракер едновременно.
aspirina,позанимавай се сериозно с компютри и след време ще си говорим пак :)
vlood на 26.01 2009 в 16:32ч.
@BlueForever, жалко е, че си вярвал толкова дълго в нещо различно от истината, ама поне не налагай грешката си и на другите! Цитирам:

Дефиниция за hacker:.

Babylon (речник-клиент връзващ се с различни он-лайн речници):
n. hacker, one who loves computers, one who knows a lot about computers, computer freak; cracker, one who breaks into computer systems through illegal methods

wikipedia:
http://en.wikipedia.org/wiki/Hacker_(computing)

JargonFiles (които ти дори не си погледнал):
http://www.ccil.org/jargon/jargon_23.html#SEC30

the urban dictionary:
http://www.urbandictionary.com/define.php?term=hacker

thesaurus:
someone proficient at computers, especially a hobbyist
(http://thesaurus.reference.com/browse/hacker)

Хакер е наложено грешно още от филните от 80-те. От тогава е гъзарско да те нарекат хакер. Кракер не непопулярно и звучи тъпо. Повечето кракери-лами се наричат хакери точно защото не са си направили труда да проверят термина, а просто са зяпали малко повечко филми и са посещавали сайтове на такива като тях.

Нищо лично, обаче не скачай така бясно срещу истината!
simeonkata на 30.03 2009 в 13:30ч.
Точно много от нещата са истина мога да спомена аз. Човека се е опитал да ви го каже на по-прост език, а това че не можете да го разберете си е ваша работа и че сте доста глупавички. Според мен даже всичко това е вярно и другото което е BlueForever ако се мислиш за хакер, кракер или не знам за какво се мислиш, защо ти не напишеш какво е хакер, какво прави а? Maleee а пък ти даже не си го прочел и незнаеш какво говориш първо кракерството е незаконно, а да си хакер както пише вътре е да решаваш даден проблем, а не да пробиеш защитата на даден сайт и да се хвалиш. Това че всеки си мисли, че хакер=кракер ето затова е направен този урок така да се нарече. И между другото от точно този файл аз започнах да се занимавам с такива неща, но не и да разбивам пароли и други нелегални работи и между другото има и ЛЕГАЛНО хакерство за тези които незнаят.
blabla на 04.04 2009 в 11:15ч.
Това са абсолютни глупости.
alane на 05.04 2009 в 00:21ч.
хихи. Човек или се ражда хакер или не. Ами аз се примирих вече, че няма да стана хакер и живота ми стана по-лесен.:):):)
alane на 05.04 2009 в 00:23ч.
Незаконно, незаконно ама всеки се натиска да бъде хакер. хихи
BlueForever на 06.04 2009 в 19:50ч.
@vlood,хакерът търси знание.Какво ще прави с него си е негова работа-дали само ще гледа,или ще краква.Важни са намеренията.LFI,RFI-това е хакване.Ако мислиш,че това има нещо общо със "правене на неща",-давай,ще успееш.Преди и аз вярвах на статията,докато не разбрах колко смешни са тези определения и каква е действителността.
@simeonkata,за първи път прочетох статията доста отдавна на английски.Много неща са преувеличени.
"Повечето истинските хакери считат кракерите за лениви, безотговорни и не особено умни"
Повечето пъти за кракване се искат сериозни познания в дадената област,а тези знания не би ги притежавал "ленив,безотговорен и не особено умен човек".
А ти предполагам не си чел The Hacker's Manifesto?Там не се говори за "свят,пълен с пленителни проблеми".
@alane,човек не се ражда хакер,а става хакер.
В крайна сметка-кой е хакер и кой е кракер?Зависи от гледната точка. ;)
radoslav4o на 17.05 2009 в 00:13ч.
демек аз съм хакер :) нема лошо
popco на 26.07 2009 в 11:01ч.
Колко е прав BlueForever
reddddevil на 31.08 2009 в 11:40ч.
Aвтора иска да каже че ако искаш да си хакер трябва да се научиш сам! :D
savagee на 13.09 2009 в 20:28ч.
Оле боже, ти май нещо не си фред? И кое е хакерското в това? Знаеш ли защо няма информация как се става хакер? защото ако всеки можеше да пипа там където е забранено щеше да е доста опасно! ЗА ВСЕКИ хакер не се става от само едно нещо. Е гледам всеки се пише някак хакера и т.е. а в съшност какво знаят за тези насока нищо! Ние, спецалистите не си издаваме тайните !!! Дори и на свойте приятели !
savagee на 13.09 2009 в 20:32ч.
Нищо не печелиш с това ! По-добре изтриитова нещо! Смешен си просто.
mitakatina на 25.09 2009 в 16:21ч.
имате много интересни обяснения,ПОЗДРАВЛЕНИЯ
sheherezada на 26.10 2009 в 22:29ч.
Цитирам: savagee на 13.09 2009 в 20:32ч.
Нищо не печелиш с това ! По-добре изтриитова нещо! Смешен си просто.
Отговор: Печели: Подигравките на всички потребители в сайта.
Комнтар: Ми колкото и да ви се иска няма да станете хакери, може си сложите прякорче "хакерче" ма никога няма да бъдете истински хакер. :D
За да станете хакер не е нужно само да знаете програмен език, да си правите вируси, да бутнете някое сайтче, да откраднете на своя приятел или съоченик паролата на скайпа, да налучкате паса на някого в някоя игра или да прочетете това нещо отгоре :D
Не е нужно да четете някакви сайтове измислени от вас самите или от някой ламер как се става "ХАКЕР". Иска се много опит както в софтуерното така и в хардуерното да може да барнете тук там без после да викате някой да ви го оправи. Но и да можете да барнете и да си го оправите пак няма сте хакери. Просто е много трудно да ви го обясня, че нямате шанс да станете хакери :D
Извинявам се на всички че не слагам запетайки но така по ме кефи :P
Някой ме знаят някой не. Но тва си е ваш проблем :D
"ХАКЕРКАТА" NIKYTA
vlood на 02.12 2009 в 08:25ч.
@BlueForever, кракер може да бъде всеки идиот, който е намерил правилното програмче за брутфорсване на глупава система, или скенер за популярни уязвимости, който се обновява автоматично и просто обикаля по, да речем Joomla, сайтове и проверява кой не си е инсталирал кръпката. А и самите уязвимости си изскачат на няколко сайта в нета като информация и инструкции как могат да се експлоатират... да, с други думи в повечето случаи крактерите са мърди, не непременно умни при това. Естествено има и други, ама те са изключение.
Знанието също не те прави хакер. Хакерите са тия, коиято МОГАТ да се справят с всякакви проблеми, защото имат УМЕНИЕТО да търсят и да намират.

И само да попитам - ако мога да счупя рутер за по-малко от минута, примерно щото съм прочел наръчника на ethereal, аз хакер ли съм? Не бих казал.
ISOSI на 14.12 2009 в 17:28ч.
Ако всичко това е вярно ( и смятам , че е така ) - аз съм един потенциален подрастващ хакер !
Soad на 16.12 2009 в 12:57ч.
Ако всички бяхте прочели поста без само да се правите на остроумни , щяхте да разберете същтноста на идеята за това да си хакер.Това е призвание , не само работа , занимание или хоби.Да станеш такъв , значи да загърбиш света , да спреш да обръщаш внимание на някои неща , и да насочиш всичкото си такова в една кауза!Повечето от Вас няма да разберат същноста.Това не е толкова просто колкото изглежда.Блуефоревер се е опитвал да Ви го обясни като е постнал един много стар пост , ако някой от Вас се е интересувал от това някога , сигурно е намерил информация за хакерството , дори и преди години.Като цяло това е една скрита система от хора , общуващи и създаващи различни работи през своята дейност.Не смятам да Ви обяснявам каква е дейността , защото аз не съм хакер , :) пък и не съм човека който трябва да Ви даде информация просто така.В света всичко се заплаща, дори и информацията , която в хакерските среди я най-ценното нещо!Всеки може да има различно мнение за това , какво е хакерството и дали го има , ама такива смешни постове като по горе никой не би подкрепил.Кой създаде уникс...?!Кой създаде толкова безплатни програми..?!Майкрософт..Неее , напротив , създадоха ги тайни организаций и дори самоуки , но жадни за знание хора , които направиха света на комптр. такъв какъвто е.Всеки сам може да прецени за това, но ако някой е решил да става хакер, успех , това отнема години пред комп. и неуморни безсънни нощи в които човек създава не просто програма , а цяло изкуство.Света е много по сложен отколкото си представяте някои.Поста е добър , браво , поздравления , уважавайте труда на хората незаивсимо в какво се изразява той.:)
Acidcore на 13.01 2010 в 10:18ч.
Аз искам да имам нужните знания за да правя всичко, да решавам проблеми, да намирам дупки в сигурността, да се възползвам от тях ако ми се налага, да поправям дупки в сигурността и всичко останало свързано с компютри което ми харесва а и повечето хора не могат. А като какъв ще ме определят не ми пука честно казано. Това е само едно определение, не мислите ли?
x123x на 21.07 2010 в 10:42ч.
@vlood
всичко, което каза е напълно вярно
@BlueForever просто си нямаш на идея колко ми беше смешно докато четях твоя коментар... предполагам(дано) вече си узнал, що за дума е хакера, или поне прочети книгата "PHP - HACKS", та да разбереш(надявам се) от съдържанието й, какво значи хакер :( Това, че сульо и пульо се представя за хакер, това не означава, че той всъщност е... както ти, така и другите от твоя прослувут сайт сте кракери!! приемете го, вие сте просто една грешка на природата(така де на компютрите)...
WolfTeam на 01.09 2010 в 13:25ч.
Значи на 11 съм и не разбирам нито дума от тоя език Python а много искам эда стана хакер!
latika на 25.09 2010 в 13:05ч.
Смешен си. Това с нищо не помага. По-добре го изтрий. И като го прочетох вече хакер ли съм?
JavaUcha на 11.02 2012 в 11:38ч.
Имам въпрос: "C" като е толкова "ХАКЕРСКИ ЕЗИК" защо тогава повечето десктоп приложение днес ползват C++.НЯКОЙ ЩЕ МИ ОТГОВОРИ ЛИ?
nu11 на 13.08 2012 в 00:07ч.
All> :D

Регистрирайте се, за да добавите коментар


Калдейта ЕООД - © 2003-2010. Всички права запазени.
Препоръчваме: Национален Бизнес | Bomba.bg | IT Новини | Диплома.бг | TRAVEL туризъм | Реферати | AmAm.bg | Иде.ли | Курсови работи | Фото Форум | Spodeli.net | Фото-Култ | Atol.bg | Elmaz.com | MobileBulgaria.com | Казанлък.Com