Помогни ни да направим Uroci.net по - богат! Добави урок

Негласни закони

Menian   трудност:    видян: 13047

Сигурно сте забелязали еднаквостта на структурата, на много от уеб страниците в Интернет. В действителност, съществуват негласни закони за това кое къде е най-добре да се намира на една страница.

Да започнем отгоре надолу.
Най-горе: лого и банер. Логото е в ляво и е "скрит" линк към началната страница (Home page). Банерът може да се е застъпил с логото, да е отстрани на логото или под него. Идеята му е да представи с картинка (анимирана или неанимирана) за какво е уеб сайтът. Над банера от дясната му страна е най-вероятно да намерите знаменца за версии на други езици (ако има). Лентата за търсене (не всеки сайт се нуждае от такава) ще я намерите в дясно до банера - или над него, или под него, по-често под. Ако случайно лентата за търсене се намира в ляво, просто знайте, че някой не е си е научил урока.

 

 Сайтът на BBC e добра примерна страница за позоциониране на елементите

 

Менюта
Най-главното меню ще е хоризонтално и ще е веднага под банера (на дадения screenshot ще видите неприятно изключение на позициониране на меню, притова с лошо направени бутони). Ако съществува второстепенно меню, то ще е вертикално и ще се намира в ляв панел от съдържание на страницата. В случай, че има само едно меню, то може да е и вертикално.
Сайтовете с възможност за регистрация слагат полето за прякор и парола в ляво под главното меню и над второстепенното.

 

 

 

Някъде в долната дясна част на банера може да се намират не така добре забележими бутони от рода на "карта на сайта", "контакти", "за нас", но не е задължително (*: Ако ги няма на това място, то вероятно ще ги намерите в главното меню. Тези бутони също се слагат и на дъното на всяка страница.
Сайтовете с добро usability имат лента с информация на коя страница и подстраница се намирате. Тази лента ще намерите над главния контейнер със съдържание.
В най-долната част на страницата, под съдържанието, подравнено в дясно може да се намира бутон за връщане в началото й (back/top - начало/върни се горе).

Без да осъзнават, много от уеб потребителите следват тази наредба и като попаднат на нова страница "интуитивно" знаят кое къде се намира. Тези "неписани закони", разбира се, са добре дошли на всеки потребител и дизайнер, защото вместо на всеки нов посетен сайт да се чудиш кое къде е, вече имаш навик къде да намериш търсените неща.

Естествено, при уеб сайтове с много разкършен дизайн тези правила не важат. В повечето случаи това са страници на музикални изпълнители/групи, филми, игри където също така няма толкова много менюта.1. Логото е линк към началната страница и е горе в ляво
2. Банерът се намира под логото
3. Лентата за търсене не е под банера в дясно, а над него, но отново е лесна за откриване
4. Главното меню е най-горе в дясно (не е от най-добрите вариятни)
5. Подменюто се появява вертикално разположено от лявата страна на главното съдържание
6. You are here: къде се намирате в йерархията на сайта, под банера и над същественото съдържание

Урокът е направен от init LabКоментари (3)

Ins1de на 06.04 2009 в 13:09ч.
И точно вписването в тези граници прави един дизайн дървен,не привлекателен за окото и "сив".
menian на 24.05 2009 в 17:58ч.
има разлика от сайт до сайт - един сайт трябва да е с добър usability друг просто трябва да е арт работа. Всичко зависи до това какъв ти е target group. За формалности, бизнес и други такива е добре да се спазват изредените по-горе неща, а за арт щуротии няма граници, това съм го споменал в параграфчето над последната картинка.
Icefreak на 03.02 2010 в 10:25ч.
Мога да ти кажа ,че съм напълно съгласен с menian. Аз също се занимавам с WEB Design and Development и също спазвам тези неписани закони!Прочети малко SEO,разгледай сайтове от различни категорий и тогава говори.Да не говорим ,че повечето WEB Designer-и го спазват машинално дори и новаците. :) Аз също бях така.

Регистрирайте се, за да добавите коментар


Калдейта ЕООД - © 2003-2010. Всички права запазени.
Препоръчваме: IT Новини