Помогни ни да направим Uroci.net по - богат! Добави урок

Usability тестове

Menian   трудност:    видян: 5719

Един уеб сайт, за да има успех в интернет пространството, трябва да е на ниво в няколко отношения. Не само в отношение на графичния начин по който ще представите информация и  самата информация (актуалност, правопис...), но и до колко уеб сайтът е приложим, до колко навигацията му е логична за посетителите. Ако не сте сигруни в последното, то можете да го проверите лесно като си намерите доброволец с когот да направите тестовете които ще ви представя по-долу.

Първо - какво е usability - преведено буквално би значело употребяемост. Като допълнително изясняване се ползват други 3 думи:  effectiveness, efficiency и satisfaction (ефикасност, изпълнителност и задоволство).
- ефикасност: необходимата доза усилие за решаване на даден проблем
- изпълнителност: до каква степен целта е постигната
- задоволство: нивото на комфорт което чувства потребителя при навигация в уеб сайта ви и решаване на малки задачки

Сега може би ще ви е по-ясна значимостта на тази дума и прилагането на тестовете.


Гангстерски тест
Представете си, че някой гангстер ви прибира грижливо в багажника на колата си, откарва ви някъде, изважда ви и ви изоставя. Вие трябва да се огледате наоколо и по различни знаци да се ориентирате къде се намирате.
Намирате си доброволец. Отваряте вътрешна страница на уеб сайта си (без той да гледа къде щракате) и след това го карате да отговори на следните въпроси:
- На какъв уеб сайт се намира? Каква тема? Забелязва ли се веднага?
- Име на страницата - на коя подстраница се намира? Може ли да се забележи от някъде?
- Кои са главните секции на този уеб сайт?
- Какви са възможностите ми за навигация от това ниво?
- Къде се намирам в цялата схема (може да се каже, че е като 3-ти въпрос)
- Къде мога да търся?
Отговаря се на тези въпроси без да се щракат менюта, а само от разглеждане на дадената подстраница. Трябва да оцените всеки въпрос от 0 до 3 според скоростта на ориентиране и отговарянето им.Сумирате точките и си правите извод, кое е най-трудно да се разбере на уеб сата ви, след което работите за подобряването му. Представете си, че имате 0 точки на първи въпрос - тогава определено нещо ви куца на сайта. Това може да се подобри с картинки нашепващи на темата - ако е за мода - модели, ако е за оръжия - оръжия, ако е финансов уеб сайт - формални хора в костюми. Втори въпрос - най-лесен начин да му направите 3 точки е като сложите една верига показваща къде се намирате в йерархията на уеб сайта. Най-често такава верига стои над главното съдържание, тя може освен да показва къде се намирате, да се използва и за навигация като направите активни линкове от нея. Друг начин е да пишете <title>заглавие някакво</title> в head-ъра на страниците си. Малко по-сложно би било ако менюто което използвате е с подменюта малко по-навътре от главните бутони и селектираният бутон да е с друг цвят от другите. Най-често ще имате 3 точки на 3-ти въпрос - отговорът му в действителност е имената на бутоните от главното меню. Четвърти въпрос в действителност пита дали можете от страницата в която се намирате да търсите, да отидете на първа страница или още по-вътрешна, да намерите директна информация за контакти и други подобни. Трябва да обърнете внимание, че не всеки уеб сайт, ще е толкова голям, че този въпрос да се вземе предвид.

Подреждане на карти
На листчета хартия напишете заглавията на всички страници от главното меню и подменютата. Разбъркайте ги хубаво и започнете да ги подавате една по една на доброволеца си. Той трябва да ги подреди в колонки според това как смята, че са главните менюта и опциите в подменютата от тях. Този тест може да бъде направен и по друг начин. Подредете главните бутони от менюто и подавайте на доброволеца си само картите с имена на подменюта. През цялото време разговаряйте с него и го питайте за изборите които прави. С този тест, в действителност ще тествате последотвателността и логичността на менюто. Представете си уеб сайт в който искате да намерите контакти и няма бутон contacts, а контактите са на съвсем друго място. Случвало ми се е! Ако темата на уеб сайта ви е по-специфична, ще бъде желателно да намерите човек заинтересован от нея и разбиращ. Ако е сайт за електротехника, не можете да искате всеки който го посети, да може да предположи къде се намира информацията за дадена машина, например.

Юзър тест
Доста прост. Измисляте си 4 задачи за откриване по уеб сайта. Например пишете "Намерете информация за състезания". Потребителя трябва да "мисли на глас". Това значи да изказва предположения къде трябва да се намира търсенето нещо и да коментира дадения уеб сайт. За разлика от гангстерския тест, в този е позволено да се щракат бутони от менюто. Задачите за намиране по сайта може да се доста елементарни от рода "Намерете контакти с уеб дизайнера на сайта", "Намерете лентата за търсене". Можете да използвате за въпроси, въпросите от гангстерския тест. Тогава вместо точки ще имате устен отговор на въпросите си кое къде се очаква да се намира в уеб сайта ви. Този тест е препоръчително да бъде направен с повече хора, като се има в предвив пол, образование и възраст.

 Проследяване на поглед
Този тест е доста скъп. Става въпрос за специална екипировка - начелник с камери към очите на потребителя които следят погледа му. С тази техника се вижда как потребителя движи очите си по страницата и разглежда. Можете да видите какво най-много привлича вниманието му (може да е нещо отрицателно), но за българската реалност това е само фантазия. Все пак мераклиите могат да направят този тест като накарат потребителя да мести курсура там където гледа и да мисли на глас. Друг приемлив вариант е да принтирате копие от сайта и доброволецът ви да използва химикалка с която да драска от къде минава погледа му.

Препроъчвам на тези които са се решили да тестват уеб сайта си да направят най-малко 2 теста. А вече ако разполагате с повече човешки ресурси, мерак и време можете да се позанимавате повече.

Ако вашия доброволец се притеснява нещо или се опитва да се извини, че не е компетентно лице, че да го тествате на уеб сайта си, му обяснете, че това не е тест на него като интернет потребител, а е тест на сайта и се изпитва сайта.
Хубаво е да правите един тест по два пъти с различни хора. А още по-добре ако тествате и след направените промени от първите тестове.

Урокът е направен от init LabРегистрирайте се, за да добавите коментар


Калдейта ЕООД - © 2003-2010. Всички права запазени.
Препоръчваме: IT Новини