Помогни ни да направим Uroci.net по - богат! Добави урок

HTML Първи стъпки

leg0las   трудност:    видян: 15537

HTML

    HTML, което означава HyperText Markup Language , е език за създаване на web  страници. Страниците създадени с HTML могат да съдържат графика, текст, музика, анимация, както и връзки към други страници(хиперлинкове). HTML е лесен за научаване език и вярвам, че в края на този урок Вие ще можете да създадете първата си web страница. От какво се нуждаете за да създадете такава страница? Трябват ви две неща - елементарен текстов редактор и интернет браузър. Ако сте потребители на Windows98 имате и двете. За текстов редактор използвайте вградения в Windows NOTEPAD ( не ви препоръчвам да ползвате Word) а за браузър можете на използвате Internet Explorer или Netscape Navigator. Файлът, който ще създадете с Notepad е текстов файл, който обаче трябва да запишете с разширение .html (или .htm). По нататък ще го наричам HTML документ.  Сега нека направим една web страница. За целта стартирайте Notepad и напишете следното:

<HTML>
<HEAD>
<TITLE>
My first page </TITLE>
</HEAD>
<BODY>
</BODY>
</HTML>

    Сега запазете на твърдия диск написаното от вас във файл с разширение .html  . За целта отворете менюто File в Notepad, изберете Save As  и в полето име на файл напишете index.html
    Можете да отворите току що направената страница и да я разгледате с някой браузър. За целта кликнете два пъти върху файла в папката, където се намира и той ще бъде отворен от браузъра по подразбиране. В горния случай няма да видите нищо, защото страницата не съдържа никаква информация, която да се визуализира на екрана. Нека ви обясня кое какво означава.
    Текста между символите
< и > се нарича елемент(tag). Елемента показва на браузъра какво действие да извърши. Можем да разделим елементите на 2 вида - отварящи и затварящи. Отварящите задават на браузъра да започне някакво действие а затварящите да го приключи. Затварящия елемент се различава от отварящия само по символа / преди името на елемента. От примера се вижда, че елементите вървят по двойки, отварящ и затварящ.
    HTML документа започва винаги с елемента
<HTML> и завършва съответно с </HTML>. <HTML> означава начало на HTML документ, а </HTML> край на HTML документ. Следващата задължителна двойка елементи е <HEAD> и </HEAD>, което буквално означава глава. В главата обикновено се съдържа информация за самия HTML документ. В примера там стои заглавието на документа <TITLE>. Между елементите <TITLE> и </TITLE> се съдържа името на HTML документа. Когато срещне тази двойка елементи браузъра визуализира текста между тях на заглавната си  лента най-отгоре.
    Същинската част на HTML документа се намира между елементите
<BODY> и </BODY>  . Виждате, че елементите могат да се влагат един в друг, но внимавайте да спазвате последователноста на двойките елементи. Например неправилно е да се напише следното:

неправилно

правилно

 

 

<HTML>

<HTML>

<HEAD>

<HEAD>

</HTML>

</HEAD>

</HEAD>

</HTML>

 

   Затварящия елемент </HEAD> трябва да бъде преди затварящия </HTML>. Трябва да се получи нещо като огледален образ, първия затварящ трябва да отговаря на последния отварящ.

Ето какво научихте до тук.

1. WEB страницата е всъщност текстов файл, но с разширение .html (или .htm), който лесно можете да създадете с помощта на Windows notepad.

2. HTML документа съдържа елементи, които са заградени със символите < и > и показват на браузъра какво действие трябва да извърши на екрана Ви.

3. Елементите условно се разделят на два вида - отварящи и затрварящи, като вървят по двойки, на всеки отваряш следва един затварящ(с малки изключения).

4. Задължителните елементи за всеки HTML документ са <HTML></HTML> за начало и край на документа, <HEAD></HEAD> за информация за самия документ и <BODY></BODY> за съдържанието на документа.Коментари (1)

iivvaan на 11.09 2010 в 21:25ч.
Браво много добре ! Научих го много лесно :) Мерси :) Само така !

Регистрирайте се, за да добавите коментар


Калдейта ЕООД - © 2003-2010. Всички права запазени.
Препоръчваме: Национален Бизнес | Bomba.bg | IT Новини | Диплома.бг | TRAVEL туризъм | Реферати | AmAm.bg | Иде.ли | Курсови работи | Фото Форум | Spodeli.net | Фото-Култ | Atol.bg | Elmaz.com | MobileBulgaria.com | Казанлък.Com