Помогни ни да направим Uroci.net по - богат! Добави урок

Рисуване на реалистичен космически пейзаж

witch_honor   трудност:    видян: 26714

1. Подготовка на рисунката.

Винаги си подготвяме документа, преди да почнем да мислим за композицията. Редно е първо да изберем какъв формат и какво разположение ще има картината.
Аз съм се спрял на вертикално (Portrait), но чувствайте се свободни да правите, каквито прецените или каквито ви харесват повече.

Първо – избираме от File-> New размера и формата на документа. Аз съм в настроение за много висока и много тясна картина, затова ще я направя 3500х1500 пиксела. Резолюцията е стандартна – 72 пиксела за инч, цветен режим – RGB.


Съвет: ако правите картината за предпечат, правете си я под RGB и чак след като сте я довършили я минете в CMYK, защото под CMYK не всички филтри работят.

Така, вече имаме документа. Сега, трябва да разлеем в него черен цвят. Най-елементарния начин (предвид, че по стандарт, документа се създава с бял фон) е просто да натиснем Ctrl+I (Image -> Adjustments -> Invert), който ще обърне цвета в реципрочната му стойност. В случая – черно.
След като имаме необходимия фон ще трябва да сътворим звездите на Вселената. За целта прибягваме до ефектът Add Noise, който може да намерим във Filter->Noise->Add Noise и му задаваме стойност 12,75%.


Важно е да отбележим, че шумът, или снежинките, които добавяме трябва да са Monochromatic, т.е. – цветовата им стойност да е базирана само на един цвят и да са в режим на разпространение Gaussian, т.е. – да са хаотично, но равномерно разпръснати из екрана ни.
Сега, като разгледаме документа си, ще забележим, че „снежинките” са прекалено нагъсто, за да изглеждат реалистично в ролята си на звезди, както и са прекалено бледи. Трябва да ги подчертаем. Затова даваме командата Image ->Adjustments -> Auto Level (Ctrl+Shift+L). Сега вече имаме яркост, която е задоволителна, но имаме прекалено много звезди. Трябва да ги намалим.


Най-удобно (и реалистично) е да прибегнем до Level панела на Photoshop. С него регулираме баланса между тъмните тонове(Shadows), полутоновете(Halftone) и светлите тонове (Highlights). Той се извиква с Ctrl+L. Когато се отвори, той показва актуалната графика за концентрацията на тоновете. За да увеличим черното в небето ни, без да намалим яркостта на звездите, а само да регулираме броя им. Преместваме сивия слайдер на позиция 0,18, за да имаме черен фон, бледи звезди и ярки бели звезди.


Разликата е достатъчно ефектна. Сега обаче трябва да направим струпване на звезди. Космосът звездите и галактиките са организирани в купове, така че трябва да възпроизведем този ефект на нашата картина.
Нека използваме малко Бленд режими и Клониращата Щампа (Clone Stamp Tool).
Първо ще си направим нов слой – Layer -> New -> Layer (Shift+Ctrl+N) и ще нагласим Бленд режимът му на Screen. Така всички тъмни тонове ще бъдат прозрачни, което ще ни позволи, използвайки Clone Stam Tool да наслагаме нов слой със звезди върху вече нарисувания.


Да започваме – изберете инструмента, като натиснете бутонът S. От панела горе изберете голяма мека четка. Аз лично предпочитам Soft Round Brush с диаметър 300 пиксела.


За да работи щампата трябва да хванем „мостра” от долния слой. Маркирайте го в панела със слоевете, натиснете бутонът Alt. Курсорът ще се промени на кръгче с кръст. Изберете си позиция в някой от ъглите на изображението, но не прекалено близо до ръбовете и кликнете, задържайки бутонът Alt. Вече сте взели мостра. Сега се захващаме за работа – наслагването на „звездните купове”. Отиваме на втория празен слой, проверяваме дали Бленд режимът му е на Screen и почваме да рисуваме. Щом направим задоволителен макет на небето ни спираме.
Ако искате на места да насложите още повече звезди, просто направете още един празен слой, на който да рисувате. Бленд режимът трябва да е Screen, естествено.


Страници: 1 2 3 4 »

Коментари (4)

welwet на 03.01 2010 в 15:53ч.
Когато отида на Image > Adjusiments > Levels и настроя сивата стрелка на 0,18 става черно.Правя всичко както трябва,но не става.
П.С:С коя версия си-защо ти изглежда така photoshop-а?
П.С 2:Да не би грешката да е от моя photoshop,а не от мен? :D
witch_honor на 04.01 2010 в 22:29ч.
Здравей, зависи от това колко ярки са ти звездите. Показаните стойнисти са за това конкретно изображение. Експериментирай със своите, докато не се получи така, че да ти харесва. Тук точни стойности няма.
Моята версия е CS3 и съм с Виста.
Грешка няма, просто се придържаш много плътно до урока. Поиграй си с опциите и ще стане.
wsufer на 04.03 2010 в 17:46ч.
Много е добро харесва ми.
victorys на 31.08 2012 в 21:36ч.
Благодаря за хубавия урок :)

Регистрирайте се, за да добавите коментар


Калдейта ЕООД - © 2003-2010. Всички права запазени.
Препоръчваме: IT Новини