Помогни ни да направим Uroci.net по - богат! Добави урок

Как се управлява Цех за закуски с Excel

rupi   трудност:    видян: 36856

Изложената задача е един много добър и работещ пример за огромните възможности на програми от тип “Електронна таблица” и по-конкретно на MS Excel. Предимството на “Таблицата” е, че всичко е ясно и подредено, виждат се различните стойности и външното оформление. Всичко това, съчетано с малко код на VBA дава според мен много добри резултати.

Всъщност причината да спретна тази таблица(или програма) е мнението на някои, че Excel не може да решава по-сериозни задачи.

Примерът, който описвам е за MS Excel 97, но без проблеми може да се използва и в други версии на пакета Microsoft Office.

Файлът съдържа макроси и трябва да ги разрешите, за да го използвате. При отварянето му се включва защитата от макроси, която се настройва:

  За MS Excel 97 – чрез Tools/Options/General/Macro Virus Protection с отмятане на Check Box-a.

  За MS Excel 2003 – Tools/Options/Security – бутона Macro Security – избирате ниво Medium

 

 

 

За MS Excel 2007 – При отварянето се изписва „Security Warning Some active content has been disabled и бутон Options, от който избираме Enable this content

 Ето и конкретната задача.

Един среден цех за закуски произвежда около 50 вида продукти и има около 40 клиента. Произвежданите закуски са баници, милинки, кифли, понички и т.н, а клиентите условно сме кръстили “Търговия”, Поделение”, “Баджанак”, “Училище” и т.н.

В какво се състои технологията на производството? Всеки ден се събират поръчките от клиентите за следващия ден. За целта се пишат на един лист-заявка: “Име на клиента”, “Вид закуска”, “Брой”. Сумират се всички артикули по вид и се вижда, че общо има да се правят примерно 200бр. баници, 300бр, кифли и т.н. За целта е нужно да се доставят(изпишат от склада на цеха) еди колко си килограма брашно, захар, олио, мая, колбаси, извара, сирене, яйца и т.н. На другия ден при експедицията на готовата продукция, се описват изпълнените поръчки и се получават парите от всеки клиент.

Конкретни проблеми за цеха са късните заявки от клиентите. За да се зареди с материали и да се произведе всеки артикул, е необходимо да се получат всички заявки навреме.

Ето как решаваме основните проблеми на Сладкарския цех. Основните процеси са: Заявка, Зареждане с продукти и Пласмент на готовата продукция.

В MS Excel ще направим четири Листа(Sheet), които ще кръстим “Заявка”, “Ceni2”, “Pr_list” и “Експедиция”. Основният се нарича “Заявка” и в него се попълват всички заявки на всички клиенти. В редовете са разположени клиентите, а в колоните – закуските. Съответните бройки се нанасят в таблицата. Таблицата има бутон “НУЛИРАНЕ”, който изчиства цялата област на въвеждане. Всеки ден правим нова заявка. Всъщност това е основния проблем на Excel – не може да прави записи във времето(или е по-трудно от базите данни). Но и в този вариант таблицата(програмата) върши много работа.

 

 

В колона В на листа “Заявка” се въвежда код, който може да е 1, 2 или 3 и определя цената, на която се продават закуските. Има преференциални клиенти, а има и още по-преференциални(наши хора). По този начин баницата за едни струва 40ст. а за други 25ст. Цените на всички закуски при различните кодове са показани във следващия Лист(Sheet), който сме кръстили “Ceni2”. 

 

 

Полето “Цена1” е съответно код 1 в колона В на лист “Заявка”, “Цена2” е код 2 и т.н. В листа има бутон СОРТИРА.

Сортирането(поне до MS Excel 97) е задължително за да работи правилно функцията VLOOKUP(която по-нататък използваме). Функцията търси стойност в списък по определен критерий, за да изведе друга стойност от списъка, но ако търсените стойности в списъка не са подредени по азбучен ред, функцията дава грешки. Задължително е при нов артикул да сортираме списъка, за да се пренареди и новата закуска да намери мястото си. Всички полета на артикули в лист “Ceni2” са връзки към съответните клетки на наименованията на закуските в лист “Заявка”.

След като сме подготвили цените(Ceni2) и сме попълнили “Заявката”-та, съдържанието на останалите два листа се генерира автоматично. Разбира се за целта трябва да направим формулите и връзките с MS Excel.

Листа “Производствен лист”, който в нашата таблица сме кръстили “Pr_list” съдържа в табличен вид най-важната информация – рецептите за изработването на закуските.

 

 

 Всички полета на артикули в лист “Pr_list”(колона А) са връзки към съответните клетки на наименованията на закуските в лист “Заявка”. Всички суми на определен вид закуска се пренасят от “Заявка” в колона B на “Pr_list”. Тези суми се следят от хората в производството за да се знаят общите бройки, които трябва да се произведат. За всеки артикул е въведен грамаж на продукта, който се влага – брашно, сол, олио, захар и т.н. Така грамажите, умножени по общите бройки определят общото количество на всички продукти, необходими за изпълнението на цялата Заявка. Така на реда, който е най-отдолу в “Pr_list” се изписват(доставят) всички продукти от склада и през нощта хората в цеха ги изработват.

Листът “Експедиция” е черешката на тортата.

 

 

! Актуалното съдържание на този лист се ГЕНЕРИРА само при натискането на бутон ЕКСПЕДИЦИЯ. Съдържанието на този лист е справка за дължимите бройки закуски и дължимите суми на всеки клиент. Тази справка е актуална към момента на натискането на бутона ЕКСПЕДИЦИЯ. Ако направим корекции в “Заявка”, но не натиснем бутон ЕКСПЕДИЦИЯ, данните в листа “Експедиция” не са актуални.

Кодът, който се изпълнява при натискането на всеки бутон от таблицата може да се разгледа:

-  За MS Excel 97 – чрез View/Toolbars/Visual Basic – включваме/изключваме режим Design mode с бутона Design Mode. В режим Design mode може да разглеждаме кода, присвоен на бутона(десен клавиш – View Code)

-  За MS Excel 2003 – по същия начин

-  За MS Excel 2007 – секция Developer/Code – Visual Basic. И тук има бутон Design mode.

Описал съм всеки ред от кода, както и основната идея на справката. Обикаля се зоната на “Заявка” по колони, после по редове, което означава, че за даден клиент(ред) изреждаме всички закуски(колони), обобщаваме, после другия клиент(ред) и т.н. до края.

Всички експедиционни бележки се дават на клиента рано сутринта и се получават парите за съответния брой продукти.

От десетина години, описаните таблици на MS Excel работят на практика. Явно им вършат добра работа, защото от Сладкарския цех още носят топли баници и тутманици.

Надявам се, че описаните таблици и код ще Ви накарат да се замислите за сериозните задачи, които програмите тип “Електронни таблици” могат да вършат.

Многото формули в даден момент могат да натоварят компютъра и е хубаво да са в макрос. Правете връзки между различните листи(Sheet) на всичко, което се дублира. Всяко дублиране може да доведе до грешка. Бъдете внимателни и не пишете в клетки, в които има записана формула(даже и да не харесвате резултата). НИКОГА не трийте клетка с интервала! Това е признак на ниска компютърна култура, а иначе може да доведе до редица логически грешки.

Надявам се да помните и най-важното от предния ми урок: Всичко в таблиците се върти около една единствена дума: АДРЕС. Винаги помнете за адресите и постепенно ще разбирате всичко в електронните таблици.

 

rupi@abv.bg

 

 Коментари (5)

rupi на 28.03 2010 в 20:48ч.
Не можах да разбера как да кача и самия файл на Excel. Ето тук може да си го дръпнете:
http://www.sendspace.com/file/ns2523

Името на файла е Banica.xls
tpepsy75 на 14.04 2010 в 16:24ч.
Браво! Благодаря това ще ми свърши много добра работа.
evv на 30.11 2010 в 13:23ч.
Здравейте, много полезна информация, благодаря ви. В момента използвам ексела за да създам елементарна търговка (или счетоводна, незнам как да го определя) база, която да записва и извършва автоматично промените по дни на определени артикули, като имам килограм/коли4ество и цена на съответните. Става на въпрос за закупено, продадено и печалба. Стигнах до там, че след извършване на търговските операции, ще има остатък от същата стока която на следващия ден може да бъде закупена на различна от първоначалната цена. Незнам как да интегрирам всичко в едно цяло. Вкрайна сметка може ли да видим вариант на една такава търговка база, която да обхваща закупуването, продаването на стоката и дава точна печалба в всеки един момент?
nikom на 07.03 2015 в 13:04ч.
На тази страница няма никакъв екселски файл за изтегляве.
stelak на 23.06 2017 в 13:22ч.
Здравейте! Не мога да си изтегля файла Banica.xls. Помогнете!

Регистрирайте се, за да добавите коментар


Калдейта ЕООД - © 2003-2010. Всички права запазени.
Препоръчваме: Национален Бизнес | Bomba.bg | IT Новини | Диплома.бг | TRAVEL туризъм | Реферати | AmAm.bg | Иде.ли | Курсови работи | Фото Форум | Spodeli.net | Фото-Култ | Atol.bg | Elmaz.com | MobileBulgaria.com | Казанлък.Com