Помогни ни да направим Uroci.net по - богат! Добави урок

Сгъване на текст по контур във Фотошоп

oldstar   трудност:    видян: 12443

 

Понякога се налага да се изпише текст в снимка или покрай някои фрагмент от нея. Тук ще се постарая до обясня по-просто (на места дори непрофесионално) как става това.
За изписването в някои от примерите за удобство съм използвал текст от сайта blindtextgenerator.com (за такива цели-произволен текст), така че не се учудвайте от странните текстове

Предварителни разяснения


При писането (вмъкването) на текст в очертана фигура, основното действие се извършва с инструментите на Shape Tools.
Oчертаната с Shape Tool фигура представлява един вид ограда или „контейнер”, вътре в който ще се пише текста. Как ще се разположи текста в този „контейнер” зависи от следващия инструмент и от начина на заграждането на този „контейнер”. Това може да стане или без или чрез друга фигура от Shape Tools или чрез Pen Tools, в някои случаи доста сполучливо и с Custom Shapes. Важно е да се знае, че първата очертана фигура от Shape Tools е фигурата в която ще се пише (“оградата”), а втората е спомагателна, с която създаваме допълнителната желана форма на фигурата, в която ще се пише („огражденията”). Видът на фигурата (огражденията ) се определя от иконките (2), (3), (4) и (5), а очертаването се извършва след натискане на иконка (1). При вписване на текст около фрагмент или във фигура, винаги се натиска иконка (1) - Path 

 

 

 

а) Иконка 1 – винаги се натиска при очертаване
б) Иконка 2 – Add to path area – съединява двете фигури, като премахва застъпващите се части. Текстът се вписва в очертанията на новата уголемена фигура.Пример: 

в) Иконка 3-subtract from path area – изключва, както второто очертание, така и застъпващите се участъци. Текстът се вписва в намалената фигура. Пример:

 

 

г) Иконка 4 показва само застъпващите се части. Интересното за иконка 5 е, че при фигурата създадена с нея може да се пише и в двете части (в примера в синята или червената зона), като изключва останалата част.

 Тук в примерите са използвани правоъгълници от Shape Tools, но това може да се извърши с всяка очертана фигура (като двойка или в комбинирана с друга – напр. квадрат с елипса, кръг, петоъгълник с правоъгълник и т.н.). 

I. Чрез Shape Tools

А. Писане в очертана фигура от Shape Tools (без Line)

Това е най-простото действие. Тук няма значение коя от иконките (2), (3), (4) или (5) е натисната - важното е да е натисната иконка (1). Във всяка затворена фигура, очертана от Shape Tools (без Line) или от Custom Shapes с единичен контур, може да се впише текст. Текстът запълва очертанието, което се премахва след кликване в празна зона на десния панел
1. Отваряме картинката/снимката
2. Очертаваме фигура чрез Shape tools върху даден участък върху снимката.
3. От Type Tools избираме Horizontal или Vertical Type Tool. Започваме да печатаме текст в очертанието.
Забележка: При писане на текст, в зависимост къде се намира, курсорът се променя. При нормално писане курсорът е обграден от пунктирано правоъгълниче, а когато текстът се ограничава от фигура, курсорът е обграден от пунктирано кръгче. Това е като ориентир къде и как може да се пише. 
 

По-долу е показан пример за текст във фигура от Custom Shapes

 

 

Б. Писане около картинка (текст около картинка) 

 

1. Отваряме картинката/снимката. Натискаме иконка (3) от посочените по-горе и избираме основната фигура, в която ще се пише и заграждаме картинката с нея. След това избираме допълнителната фигура, която да ограничава текста.Важното е двете фигури да се пресичат или поне да имат една обща точка.
2. С Type Tools избираме подходящ шрифт, размер и цвят и кликваме в основната фигура. Курсорът променя формата си, двете фигури (основната и допълнителната) се съединяват и очертават заната за писане.
3. При писането текстът се вмества точно в създаденото очертание. Ако е необходимо, правят се допълнителни корекции на размер или разположение.

 

 

В. Писане около фрагмент от картинка  

 

1. Принципът е както по горе. Натискаме иконка (3), разбира се и иконка (1). Тук обаче не заграждаме цялата картинка , а само част от нея. С допълнителната фигура очертаваме ограничаването на текста.Пак е важно двете фигури да се пресичат или поне да имат една обща точка.
2. С Type Tools извршване същите действия. При кликване в фигурата, курсорът променя формата си, и двете фигури показват място за писане..
3. При писането текстът се вмества точно в създаденото очертание. Ако е необходимо, правят се допълнителни корекции на размер или разположение.

 

 

II.Чрез Pen Tools

Принципът е очертаване с Pen tools е същия, както и при Shape Tools - една основна фигура (“ограда”) от и една допълнителна за оформяне на фигурата. Тук ограждането се извършва чрез Pen Tool или Freedom Pen Tool. Това обикновено се ползва при по-сложни фрагменти от снимката – с повече криви.

 

 

1. Тук отново имаме основна фигура. Натискаме иконка (3)-иконка (1) е натисната.. Тук обаче заграждаме с Pen Tool или Freedom Pen Tool. Независимо с какво се изписва, пак е важно да се получи затворена фигура. Затварянето на фигурата трябва да е зад основната фигура.
2. С Type Tools извършване същите действия. 
3. Както по-горе.

 

 

 

 

Това са част от начините (по-основните) за писане на текст в очертание или около фрагмент от картинка/снимка. 
Успех на всички


Автор: oldstаr
Моля, при копирането на този урок в друг сайт, да се цитират изрично източника и автора


Коментари (2)

chechi на 17.07 2010 в 20:48ч.
здравей може за теб да е много лесно но така написаното за начинаещи не е . може ли да напишеш кое къде се намира за да го направи и един начинаещ
Shape Tools
Custom Shapes
и други такива термини -благодаря и отново много се извинявам за невежеството си но все пак от тук се учим.
с Adobe Photoshop CS3 съм
oldstar на 18.07 2010 в 18:59ч.
Разбирам те напълно. Ето ти малко информация
http://uroci.net/urok/747/Инструменти-и-работно-поле.html
http://www.propics.eu/forum/index.php?showtopic=13
Ако пак има нещо неясно, пиши.
Успех!

Регистрирайте се, за да добавите коментар


Калдейта ЕООД - © 2003-2010. Всички права запазени.
Препоръчваме: Национален Бизнес | Bomba.bg | IT Новини | Диплома.бг | TRAVEL туризъм | Реферати | AmAm.bg | Иде.ли | Курсови работи | Фото Форум | Spodeli.net | Фото-Култ | Atol.bg | Elmaz.com | MobileBulgaria.com | Казанлък.Com