Помогни ни да направим Uroci.net по - богат! Добави урок

Свързване-преплитане на букви и фигури

oldstar   трудност:    видян: 13352

 

Свързване-преплитане на букви
1.Отваряме нов документ-бял или цветен 
2.Написваме първата буква. Layer- Rasterize type
3.Layer-New Layer. Написваме следващата буква. Layer- Rasterize type
Така изписваме цялата фраза или буквите, които ще се преплитат. Всяка една се поставя на отделен слой и различен цвят. На отделен слой могат да се изпишат срички или цели фрази, които ще се преплитат. След оформянето на буквите и поставянето им на съответните места (чрез Move Tool) за преплитане, започва самото действие. 

Следвайки стъпките по-горе получаваме това – с 2 букви (една по една)

 


Тук буква Б е горен слой, а А-долен (под него). Маркираме горния слой (буква Б). След това, при маркиран горен слой, с натиснат клавиш Ctrl, кликваме върху прозорчето на буква А-долния слой. Буквата А (долния слой) фино се очертава (marching ants). Местата на застъпване в очертаната и другата буква могат да се изтриват. 

 

 

Взимаме твърда гумичка (Hard-Eraser Tool) с подходящ размер и изтриваме местата на преплитането.  

 

 

Забележка:Изтриването може да се извърши и директно с гумичката, но е необходимо повече внимание и точност, за да не се излезе от очертанието на буквата. При посочения начин, дори размера на гумичката да е по-голяма от дебелината на буквата изтриването е прецизно точно по очертанието и не изисква допълнителни действия.

При групиране на повече букви, принципът е следния:
Когато се маркира един слой на буква (или група), изтриването е възможно само на слоевете на буквите под него. Изтриването става при буквата, която е очертана., т.е при тази, отбелязяна с Ctrl+click.


Примери:

 

 

В пример 1 буквите са свързани последователно, т.е няма преплитане на 3 букви едновременно (както в пример 2). При маркиран слой Ъ и Ctrl+click върху 8, осмицата се очертава и тук се прави изтриването (двете букви имат връзка). Ако има Ctrl+click върху Т, буквата Т се очертава, но изтриване не може да се извърши, тъй като Ъ и Т нямат връзка. По същия начин няма изтриване, ако маркираме слоя 8 и отбележим с Ctrl+click слоя Ъ. (той е над слоя 8). Преплитането/изтриването между 8 и Т става като се маркира слоя 8 и се кликне върху слоя Т.

 

В пример 2 има преплитане на 3 букви едновременно. За да се направи преплитане между Ъ и 8 и между Ъ и Т, слоя Ъ се маркира и се кликва съответно върху слоя 8 и слоя Т (те са под Ъ). За връзка между 8 и Т, маркира се слоя 8 и се кликва върху слоя Т.

 

Свързване/преплитане на фигури с фигури и фигури с букви

 

Могат да се преплитат букви и фигури с контури (1), букви и плътни фигури (2, 4), фигури с контури (3) 

 

Действията при преплитане на букви и фигури (Custom Shapes) са подобни на тези, като при буквите 

 

При въвеждането на плътни фигури, действията са същите както при преплитане на букви- чрез маркиране и отбелязване с Ctrl+click
При въвеждането на фигури с контури от Custom Shapes, се процедира малко по-различно


Уточнение: Всяка една фигура от Custom Shapes може да се въведе с контури, като преди въвеждането се натисне иконката Paths и се определи цвят на контура и дебелината чрез настройка на четката (Brush)

 

 

След отварянето на нов документ и въвеждането на първата буква, се въвежда фигурата с контур.

 

1.Отваряме нов документ-бял или цветен.
2.Написваме първата буква. Layer- Rasterize type
3. Layer-New Layer. Въвеждаме фигурата от Custom Shape с контур
4.Слоя на фигурата с контур се маркира и се отваря Paths от панела. Там от менюто на десния бутон - Stroke Path-Brush и се маха отметката от Simulate pressure. Контурът се оцветява в избрания цвят. Пак десен бутон- Delete path. Отново се минава в Layers и там чрез Move Tool фигурата се намества където трябва. Слоят на фигурата е най-отгоре.
5.След това се постъпва както при буквите (маркиране и Ctrl+click)


При въвеждането на две две фигури с контури се действа по същия начин за всяка отделно фигура.

 

Картинки и букви

Букви, знаци и фигури могат да се въвеждат и преплитат и в снимки и картинки. Най-лесно това става ако картинката или част от нея е без фон/с прозрачен фон.

 

 

Първо се отваря картинката и след това се въвежда буквата или фразата. Действията (маркиране и Ctrl+click) са същите, като при свързване на букви. Може да се използват няколко картинки без фон и се свържат. Може да се приложат и допълнителни ефекти-напр. фон.

 

 

При свързването могат да се ползват различни ефекти-филтри, блендинг, перспектива и др. за получаване на добър резултат.Автор: oldstar
Регистрирайте се, за да добавите коментар


Калдейта ЕООД - © 2003-2010. Всички права запазени.
Препоръчваме: Национален Бизнес | Bomba.bg | IT Новини | Диплома.бг | TRAVEL туризъм | Реферати | AmAm.bg | Иде.ли | Курсови работи | Фото Форум | Spodeli.net | Фото-Култ | Atol.bg | Elmaz.com | MobileBulgaria.com | Казанлък.Com