Помогни ни да направим Uroci.net по - богат! Добави урок

Релефен фон – тип завеса

oldstar   трудност:    видян: 9720

 

Има доста начини да се направи завеса (чрез displacement, gradient и др.), но ще ви предложа може би най-лесния начин за създаване на релефен фон тип завеса (или перде). Може да се ползва при някои ефекти в Power Point или други програми и приложения.

 

1. Отваряте нов документ


2. Създавате нов слой и го заливате с желан цвят. В примера ползвам кафяво-червеникъв

 

 

3. Влизате в Channels създавате нов канал Alpha1 чрез кликване на иконката Create New Channel (до кошчето). Със създаването на Alpha1, другите канали се изключват и остава активен само току-що създадения.


4. Чрез Rectangular Marquee Tool очертавате вертикални ивици по черния фон и ги заливате с бяло. Ивиците могат да бъдат с различна ширина, както и разстоянието между тях. Маркираните участъци представляват гънките навън (изпъкналите), а разстоянието между тях-гънките навътре.

 

Заб. За да направите всичко неведнъж, а не едно по едно, след очертаването на първата ивица, натиснете Shift и продължете с очертаването на всички ивици докрай. След това залейте само първата ивица с бяло. Веднага всичко се залива с белия цвят.

5. При маркиран слой Alpha1 – Filter-Blur-Gaussian Blur. Преходът между двата цвята не трябва да рязък, а с плавно преминаване. Това става чрез настройка на радиуса- между около 9 и 13, тъй като зависи от основния цвят и плътността му. За цвета в примера е малко над 11.

 

 

6. Сега изключвате слоя Alpha1, включвате RGB цвета и минавате на Layers. Активирате слоя на цвета- Layer 1. Заб. Ако не може да активирате директно слоя на цвета, първо активирайте Background и след това Layer 1


7. Filter-Render-Lighting Effects. От тук се настройва ъгъла и силата на падащата светлина. В прозорчето за настройки от менюто на Style изберете 2 O’clock spotlight, a от менюто на Texture Channel – Alpha1. Чрез въртене на елипсата, свиване ,разширяване и удължаване намирате ефекта, които търсите за падащата светлина. За примера, настройката на светлината е 

 

8. След потвърждаване, получавате резултата (два резултата при различна падаща светлина):

 

 

9. Ако от тук нататък искате да промените малко цвета или нюанса, маркирайте слоя на цвета –Layer 1 и Image-Adjustments-Hue/Saturation. Там чрез плъзгачите на Hue и Saturation променяте цвета по ваш вкус. За допълнителни настройки можете да приложите и Image-Adjustment-Brightness/Contrast

10. Ако искате да „избродирате” нещо на завесата, създавате нов слой (Layer2) и Edit-Fill-Pattern. Слагате подходящото и ОК. След това на новия слой (pattern) променяте Blending Mode на Overlay и имате нова завеса. При смяна на цвета и Pattern, получавате друга завеса (перде)

 

 

 

 

При комбинации на pattern, цветове и дори четки може да получите най-разнообразни и интересни резултати

 

автор: oldstarРегистрирайте се, за да добавите коментар


Калдейта ЕООД - © 2003-2010. Всички права запазени.
Препоръчваме: IT Новини