Помогни ни да направим Uroci.net по - богат! Добави урок

Събития в javascript

fix3d   трудност:    видян: 9024

Например посочването с мишката върху някаква картинка е събитие. Кликването върху картинката е друго събитие и т.н. Javascript обработва събитията с така наречените манипулатори на събития. Така при кликване ще се извика манипулатора onClick, при посочване onMouseover и т.н. Структурата на манипулаторите на събития е следния :

onСъбитие=(оператори)

Където Събитие е името на събитието, а в скобите са операторите които ще се изпълнят при възникване на събитието. Самия манипулатор на събитието може да бъде извън таговете <SCRIPT></SCRIPT> .Можете да го сложите например в така <А> . Вижте един пример, при който създаваме хипервръзка и като посочите с мишката върху нея се показва alert прозорец с обяснение за връзката:

<A href="http://www4u.search.bg" onMouseOver="alert('HTML и JavaScript уроци!');return true;">WWW4U</A>

Посочете сега с мишката върху връзката по надолу и ще видите резултата.

WWW4U

Ако смените манипулатора OnMouseover със OnClick, alert прозореца ще се показва при кликване вместо при преминаване с мишката върху хипервръзката. Много добър пример със събитието onMouseover има в урока за rollover върху Image Map. Вижте го! Друго събитие е onMouseout. То настъпва когато курсорът на мишката вече не посочва върху обекта. С помоща на събитията onMouseover и onMouseout се правят така наречените rollover ефекти с картинки при които след посочване с мишката една картинка се заменя с друга. Но затова по нататък..


Освен събития свързани с движението на мишката, javascript обработва и събития свързани с отваряне и затваряне на прозорци, както и такива свързани с формуляри. Едно от събитията свързани с прозорците на браузъра е onLoad. То се извиква когато се зареди страницата. Ето например ако направите следната страница :

<HTML>
<BODY
onLoad="alert('Здравейте!')">
</BODY>
</HTML>

веднага след зареждането на страницата ще се появи alert прозорец с надпис "Здравейте!". Ако замените събитието onLoad със onUnload, което се извиква при напускане на страницата, "Здравейте!" ще се показва при затваряне на страницата. Нека променим горниа пример така, че при отваряне на страницата да се показва "Здравейте!" а при затваряне "Довиждане!" :

<HTML>
<BODY
onLoad="alert('Здравейте!')" onUnload=alert('Довиждане!')">
</BODY>
</HTML>

Ето ТУК можете да видите как работи примера. След това затворете прозореца на браузъра и ще видите съобщение "Довиждане!". Сигурно сте забелязали някои доста нагли сайтове, които отварят нов прозорец със друг сайт веднага щом се опитате да излезете от предишния. Те използват именно събитието onUnload. Друго събитие е onAbort. То настъпва когато прекъснете зареждането за страницата с бутона Stop на браузъра.

Ето и някои други събития и обяснението за действията им :

onError - възниква при грешка в скрипта

onSelect - възниква при избиране (селектиране) на текст

onSubmit - възникава когато изпратите фурмуляр за обработка

onBlur - възниква при напускане на обект

onFocus - възниква когато обекта е на фокус

onChange - възниква когато се промени съдържанието на обекта (например формуляр)

 Коментари (3)

fix3d на 05.05 2006 в 12:24ч.
value="Âàøèÿ email àäðåñ" onFocus="value=''" onBlur="if (value=='') value='Âàøèÿ email àäðåñ'"

Това нещо се слага в тава input и когато мишката избере полето то става празно, и като изберете нещо друго връща текста, който си е бил. Ако си напишете майла няма да се смени обратно текста.
pancho на 19.11 2006 в 17:49ч.
Пред втория alert трябва да има кавички.
Java Boy на 20.11 2006 в 10:56ч.
Това си го взел(а) назаем от search.bg!

Регистрирайте се, за да добавите коментар


Калдейта ЕООД - © 2003-2010. Всички права запазени.
Препоръчваме: Национален Бизнес | Bomba.bg | IT Новини | Диплома.бг | TRAVEL туризъм | Реферати | AmAm.bg | Иде.ли | Курсови работи | Фото Форум | Spodeli.net | Фото-Култ | Atol.bg | Elmaz.com | MobileBulgaria.com | Казанлък.Com