Помогни ни да направим Uroci.net по - богат! Добави урок

Смяна на картинки в Ексел само с формула (без макроси)

oldstar   трудност:    видян: 16175

 

Картинки могат да се сменят и чрез формули. С формули има две основни неудобства. Първо, формулите могат да се получат сложни и дълги за изписване и второ - има известни ограничения в броя на снимките/картинките, които могат де се сменят чрез формули.

 

Тук ще ви посоча един лесен и прост начин за смяна на снимки с само с формули и с помощта на камерата. За улеснение картинките са 3. По желание снимките могат предварително да са намалени и поставени в отделна папка. Или пък да се намаляват в самия Ексел. 

 

За този начин обаче камерата (иконката) трябва да е извадена и да е при другите иконки (ако не е там). Ето как става това:

 

А) При 2003 - Tools-Customize-Commands. В лявото прозорче намирате Tools и в дясното прозорче търсите Camera. Маркирате я и с натиснат десен бутон я провлачвате в лентата с иконките
Б) При 2007- кликвате върху основния бутон (Office button)-Excel option-Customize. От горното меню избирате Commands not in the Ribbon. Намирате камерата и Add.


Ето стъпка по стъпка - по-подробно:

 

1) В Sheet2 в две съседни колони изписвате имената на снимките и срещу имената вкарвате съответната снимка. Разширявате клетките така, че умалените снимки да се вместят точно в клетките-без допир до страничните линии. Двете колони трябва да имат антетка, т.е да изглежда като таблица.
2) Маркирате двете колони (без антетката) и Insert-Name- Create (за 2003) или Forrmulas-Create from Selection (при 2007) Заб. И при двете версии може да се използва комбинацията Ctrl+Shist+F3. В прозорчето Create Names маркирате Left column. По този начин клетките със снимки автоматично приемат имената на снимките.

 

 

 

3) Маркирате колоната с имената вкл. и антетката и Ctrl+Shift+F3 (или по споменатия начин). Тук маркирате Top Row. По този начин създавате списък, на който автоматично се присвоява името на антетката.
4) Под снимките или в страни на удобно място маркирате празна клетка. Там ще излиза списъка от имената на снимките. Data Validation. Там избирате List и Source - името на антетката на имената (в случая пишете =Име). След потвърждаване, в избраната клетка (за примера C5) се появява меню с имената на снимките.

 

 

 

5) Маркирате отново клетката с менюто (С5) и давате име на клетката (за свързване нас името с картинката). За примера съм избрал име Change. В прозорчето Refers to e изписан адреса на клетката и Sheet-a. В случая е изписано =Sheet2!$C$5. Трасформирайте формулата в

=indirect(Sheet2!$C$5)       и потвърдете.

 

6) Тук идва ред за използване на камерата. От падащия лист на имената с картинките изберете която и да е. Клетката остава маркирана. Кликнете върху иконката на камерата. Клетката се огражда, а курсорът става на кръстче, с което очертаваме правоъгълниче на произволно място. В очертанието се появява името на снимката, а в лентата за формулите – абсолютния адрес на клетката със списъка. (в случая =$C$5)
7) Замествате този адрес с името, което е присвоено на клетка С5 (моето име беше Change)т.е. формулата става =Change. След потвърждаване веднага в очертанието се появява, избраната снимка. Разширявате очертанието или го премествате на друго място.

 

 

 

 

Сега при избирането на име от списъка, съответната картинка се появява в очертанието.
Остава само окончателното оформяне. Тъй като в Sheet2 са снимките, имената и списъка (много е „пренаселено”), трябва да прехвърлите действията от Shеet2 в Sheet1 т.е на „чисто”. Това става така:

- Кликвате върху очертанието на картинката – COPY и PASTE в другия Sheet. Правите контролен тест - в Sheet2 сменяте картинките и проверявате дали на новото място картинките също се сменят.
- Кликвате върху клетката със списъка (С5) и CUT (Не COPY!). Правите PASTE на новото място в клетка по желание. Там също може да премествате очертанието на най-подходящо място. Може и да разкрасите фона на новото място по различни начини.

 

Автор: oldstar


Коментари (3)

k0st4din на 19.03 2011 в 21:49ч.
Здравей oldstar, имам едно питане за това обяснение как да се сменяват картинките, но не успявам да намеря ->>> Маркирате отново клетката с менюто (С5) и давате име на клетката (за свързване нас името с картинката). За примера съм избрал име Change. В прозорчето Refers to e изписан адреса на клетката и Sheet-a. В случая е изписано =Sheet2!$C$5. Трасформирайте формулата в
=indirect(Sheet2!$C$5) и потвърдете.

Та въпросът ми е къде точно виждаш ->>> прозорчето Refers to, аз никъде не мога да видя изписано =Sheet2!$C$5, за да го сменя с =indirect(Sheet2!$C$5). С камерата ще се справя, но явно нещо точно в 5 точка не се справям. Ще съм ти благодарен ако малко помогнеш. Следя и снимките и всичко е наред, но нещо не ми се получава.
oldstar на 20.03 2011 в 15:04ч.
Съжалявам за малко неясното обяснение в стъпка 5. Даване (дефинираме) име на клетка- Insert Name –define (за 2003) и Formulas-Define name (за 2007)
И за да бъде съсвсем ясна стъпка 5, повтавям я с уочнението:
„5) Маркирате отново клетката с менюто (С5) и давате име на клетката (за свързване нас името с картинката). Insert Name –define (за 2003) и Formulas-Define name (за 2007). За примера съм избрал име Change. В прозорчето Refers to e изписан адреса на клетката и Sheet-a. В случая е изписано =Sheet2!$C$5. Трасформирайте формулата в
=indirect(Sheet2!$C$5) и потвърдете.”
Извинявам се на всички за за недостатъчното обяснение.
k0st4din на 24.03 2011 в 20:45ч.
Здравей oldstar, бих желал да попитам още нещо за тази тема - Въпросът е - така наименовани снимките Мечка, Залез и т.н отговарят ли на името на самата снимка в папката където се намират снимките или просто илюзионно така са наименовани, т.е името срещу снимката на 100% ли трябва да отговаря на това, което е в папката, защото ако са направени напр. с фотоапарат те излизат например така (25603242011) и другото, което да попитам има ли някакъв хиперлинк който да ни отведе до самата снимка или след като е дадено insert picture и снимката се намира вече в екселският файл може да последват всички останали обяснения за да се получи крайния резултат. Защото правейки всичко, което си обяснил при мен не става, другото, което е, че това --->>>> В случая е изписано =Sheet2!$C$5. Трасформирайте формулата в
=indirect(Sheet2!$C$5) и потвърдете.”
След като го направя и след това го проверя дали го е запомнило винаги ми го дава без (indirect), т.е все едно не съм го потвърдил. Идеята е че не се получава при мен, следвайки всички твои стъпки, къде бъркам?
Ще ти бъда благодарен ако го обсъдим.

Регистрирайте се, за да добавите коментар


Калдейта ЕООД - © 2003-2010. Всички права запазени.
Препоръчваме: Национален Бизнес | Bomba.bg | IT Новини | Диплома.бг | TRAVEL туризъм | Реферати | AmAm.bg | Иде.ли | Курсови работи | Фото Форум | Spodeli.net | Фото-Култ | Atol.bg | Elmaz.com | MobileBulgaria.com | Казанлък.Com