Помогни ни да направим Uroci.net по - богат! Добави урок

Дървена рамка с Illustrator

SolidSoul   трудност:    видян: 5486

 Дървена рамка

 

Във предишния урок ви показах как да направите дървена текстура. Сега ще ви покажа как да сложите тази текстура във фото рамка.

 

1. Създаване на рамката

 

Вземете Rectangle Tool и задръжте Shift за да начертаете квадрат. Изберете квадрата и отидете в Object>Path>Offset Path. Въведете отрицателна стойност за Offset. Изберете новосъздадения квадрат и отново отидете във Offset Path. Сложете стойност -2 mm. Вече имаме готова основа на рамката.

 

Първи квадрат

 

Втори квадрат

 

2. Разделяне на рамката

 

Първо трябва да включим Smart Guides за по лесна работа. Отидете във View>Smart Guides и включете опцията. Вземете Line Tool и отидете близо до ъгъла на външния квадрат. Когато откриете точката на ъгъла ще ви се покаже текст "anchor". Кликнете и започнете да влачите към точката на ъгъла от вътрешния квадрат за да направите линия (Smart Guides ще ви покаже тези точки, като изпише върху тях anchor). Повторете тези стъпки и за останалите три ъгъла на рамката.

 

Ъгли на рамката

 

Всички ъгли на рамката

 

3. Разделяне на формите

 

Изберете всички форми и натиснете Divide от Pathfinder. Това ще раздели формите на парчета и ще ги групира (но на нас второто не ни трябва). Натиснете Ctrl+Shift+G и формите вече няма да са групирани. Изберете вътрешната част на рамката и я запълнете с различни цветове за да се придаде ефект на скосяване.

 

Pathfinder > Divide

 

Ефект на скосяване

 

4. Прилагане на текстурата

 

Вземете текстурата, която направихме в урока "Дървен влакнест строеж" и я сложете върху рамката. Слоя ви трябва да е под слоя на горната рамка. Изберете двете форми и натиснете Crop от панела Pathfinder. Това ще отреже текстурата по формата на горната рамка. Повторете тази стъпка за всички страни.

 

Слагане на текстурата

 

Готова рамка с дървена текстура

 

5. Прибавяне на снимка

 

Вземете Rectangle Tool и начертайте кафяв квадрат с размерите на рамката. Сложете го най отзад. Начертайте квадрат в центъра на рамката. Върху него сложете любимата си снимка от File>Place.  Уверете се, че квадрата е над снимката. Изберете снимката и квадрата. След това десен бутон на мишката и кликнете върху опцията Make Clipping Mask за да отрежете областта от снимката в квадрата.

 

Прибавяне на снимкаПрибавяне на снимка 2

 

Източник: www.vectordiary.comРегистрирайте се, за да добавите коментар


Калдейта ЕООД - © 2003-2010. Всички права запазени.
Препоръчваме: IT Новини