Помогни ни да направим Uroci.net по - богат! Добави урок

Ефекти с Vanishing Point - Претапициране на мебел

oldstar   трудност:    видян: 7533

 Ще ви покажа как да тапицирате. Предварително е необходимо да намерим подходяща „дамаска”. Може да се потърси снимка чрез Google или да си създадем сами някакъв десен или шарка чрез Custom Shapes или друга програма. По-долу в крайните резултати (снимка 3), шарката е направена чрез Custom Shapes.Крайни резултати:     

 

                 


1. Отваряме картинката

 

2. Създаваме нов слой – Layer-New Layer 

 

 

3.Filter-Vanishing Point. Чрез Create Planе Tool очертава правоъгълник /равнина, която в примера покрива облегалката. При очертаването се придържаме към правите линии на фигурата. Очертаният четириъгълник трябва плътно да „легне” върху равнината на фигурата. След очертаването за по-точно покриване се използват  маркерите за наместване (без да се натиска Ctrl) на равнината на подходящото място.

 

 

            

 

Забележка:При затварянето на контура/четириъгълника, цветът на решетката/мрежата може да се промени. Ако цветът остане син, значи перспективата е правилна. Ако цветът стане жълт, някои от точките не са на правилното място за точната перспектива. Ако цветът стане червен-абсолютно невалидна/невъзможна перспектива.    

 

    


Корекция се извършва чрез разместване на точките или чрез цялостно изтриване на решетката – чрез Backspace. При червен цвят решетката трябва да се изтрие и започне отново.   

 

4. До тук покрихме хоризонталната равнина на облегалката. За да покрием и страничната й част, с натиснат бутон Ctrl и десен бутон на мишката изтегляме решетката надолу от средната й точка. Потвърждаваме.

 

 

            

5. Сега ще тапицираме облегалката. Отваряме картинката с тапицерията и Select-All-Edit-Copy. Картинката на „дамаската” не трябва да бъде много голяма. Всичко се установява опитно. Като оптимално картинката/дамаската трябва да бъде около 150/150-не е задължително да е квадратна.

 

6. Връщаме се към картинката на фотьойла. Filter-Vanishing Point. Появява се очертаната равнина. Тъй като тук няма бутон Paste, ползваме позната комбинация Ctrl-V. „Дамаската” се вмъква в картинката. Ако има нужда от допълнително оразмеряваме, ползване Transform Tool-a  на Vanishing Point. Прихващаме с мишката  картинката на дамаската и я провлачваме върху очертаната равнина. Там картинката изпълва очертанието пълно или частично, но точно спазва перспективата. Ако картинката на  тапицерията не покрие точно очертанието, то посочваме вложеното с мишката, натискаме Ctrl (стрелката става двойна)  и при  натиснат бутон провлачваме парчето на ново място. Така то се копира без други действия. Така запълваме цялото очертание на облегалката, вкл. и страничната част, след което потвърждаваме.

 

 

 

             


7 .От менюто на слоя избираме. Multiply-картинката става по-реалистична и облегалките за ръцете излизат на преден план.

 

8. Създаваме нов слой-този път за седалката. Действаме по същия начин –Filter-Vanishing Point  итн.. Преди да очертаем новия контур, трябва да изтрием старата решетка, която се появява при Vanishing Point.. Това става чрез Backspace. Тук почти всичко може да се изтрие с Backspace. След това продължаваме с действията както при облегалката.   

 

          


9 След като сме приключили всичко, остава да почистим излишните части от налагането на картинките, останали извън фотьойла. За да е по-ясно, тук е сменена тапицерията.

 

            
Изчистването става, като се активира съответния слой и с един от инструментите по избор (Lasso toоls или гумичка) ненужното се изтрива. Ако е необходимо снимката се увеличава. По преценка може да се използват Sharpen Tools, Dodge tools итн. за по-голям реализъм. Работните слоеве се обединяват.  

 

Последно:

а) Ако тапицерията е на раета, при седалката/облегалката, преди попълването на контура, трябва да се съобразим с посоката им.  Тогава картинката се завъртва на 90, 180 или 360 градуса

б) При по-голяма площ или при близка до хоризонталната, попълващата  картинка става по-голяма и трябва да се оразмери така, че да се спази мащабността. Опитайте се по този начин да смените вратичка или плот на шкафче или плот на маса. Успех!

 

 

автор: oldstarРегистрирайте се, за да добавите коментар


Калдейта ЕООД - © 2003-2010. Всички права запазени.
Препоръчваме: IT Новини