Помогни ни да направим Uroci.net по - богат! Добави урок

Прост колаж с Фотошоп

oldstar   трудност:    видян: 35690

Има различни начини за направа на колаж. Ще ви покажа направата на един съвсем прост колаж с Фотошоп- съчетание от няколко снимки/картинки. Използват се само инструментите за чертане, вкл. и Custom  Shape Tool и елементани ефекти от Blending Options.

 

 

Ето крайни резултати – втория е  чрез Custom Shape Tool

 

1.Отваряме нов документ с по-голям размер (в зависимост от броя на снимките, които ще се влагат). Запълваме го с цвят, градиент  или  фон по желание


2. Последователно отваряме всички снимки, които ще вкарваме.Ако снимките са по-големи, предварително ги оразмеряваме.


3. Провлачваме снимките една по една в новия документ. Първоначалното подреждане е произволно и без значение. За всяка отделна снимка автоматично се създава самостоятелен слой. След вкарването на снимките в документа, за улеснение ги затваряме.


4. Маркираме слоя на една от снимките.


5. Избираме Round Rectangular Tool. Oчертаваме рамка/четириъгълник в снимката. Предварително обаче сме маркирали Paths  и сме определили закръглеността на ъглите на снимките чрез Radius. Ако има нужда от допълнително по-прецизно наместване, след очертаването натискаме Ctrl и чрез мишката правим корекцията/наместванетоЗабележка: В случая се използва Round Rectangular Tool, но може да се използва всяка друга форма, но винаги се маркира Paths.


6. Натискаме Shift и десен бутон на мишката в очертанието – Make Selection. Стойността на Feather Radius представлява широчината на рамката около снимката. Широчината на рамката е по желание, но да е съразмерна със снимката.
7. Select-Inverse-Delete. Снимката се оформя. Select-Deselect.
8. Избираме Blending Options. От Stroke избираме цвета на рамката. В първия пример рамките са бели, но може да се ползва цвят по желание, градиент  или pattern За сянка на снимката маркираме Drop Shadow и посочваме стойности в Angle, Distance, Spread и Size- по лична преценка.


9.От менюто на слоя избираме Convert to Smart Object (виж забележката по-долу)


Първата снимка е готова. Повтаряме същите действия със слоевете и на останалите снимки.


Като последно правим разместването/подреждането в основния документ. Маркираме последователно слоевете и чрез Edit-Free Transform правим необходимото.


Забележки:

1. Ако сенките на всички снимки трябва да са в една посока, то Convert to Smart Object (т.9) не се прилага. Прилага се само при различна посока на сенките на отделните снимки.


2. Ако колажа се прави със снимки/картинки, за да се получи съразмерност, може снимките да се оразмерят така , че да са в рамките на 40-55% от големината (на ширина или на височина, ако са вертикани)  на отворения документ.  Но всичко е по лична преценка. Отворените снимки винаги визуално са по-големи, но при влагането в документа, те се мащабират.


3.В т.6 е казано да се натисне Shift преди Make Selection. Това важи  за  фигури, очертани с Custom Shape Tool. Но дори да се натисне Shift при обикновени снимки, това с нищо не променя по-нататъшните действия.

 

 

Автор: oldstarКоментари (2)

buzzy на 11.04 2013 в 15:00ч.
Как да го запаметя от фотошоп CS5 във версия CS3?
oldstar на 12.04 2013 в 18:26ч.
Запамети го в в JPG или TIFF и след това го отвори с CS3. Малко ще загубиш. Иначе може да станe. амо е доста сръдкаво. Трябва да има Compatability

Регистрирайте се, за да добавите коментар


Калдейта ЕООД - © 2003-2010. Всички права запазени.
Препоръчваме: IT Новини