Помогни ни да направим Uroci.net по - богат! Добави урок

MSPaint- какво може още

oldstar   трудност:    видян: 6965

Някои от тези приложения са известни, но тук съм посочил по-популярните и по-малко известните.


 

1. 3D букви

-Един от начините е: Пишем един и същ текст в два цвята и го налагаме един върху друг. Маркираме Transparent  и в зависимост кой цвят искаме да е основен, селектираме го и го провлачваме върху другия.
 

- Друг начин: изписваме текста, селектираме го и с натиснат Shift бутон го отместваме в желана посока.
II.  Клониране (вместо copy-paste)

Селектираме текста или фигурата и с натиснат бутон Cttl просто  преместваме селектираното на друго място. Оригиналът остава на мястото си.


III. Прехвърляме на обекти на нов фон.

Имаме две картинки. Искаме да  „пренесем” кашона в стаята.


Принципът е следния:

а) Отваряме пейнт два  пъти. На първия отваряме едната снимка (стаята), на втория –другата (кашона).

б)  На  картинката, в която ще преместваме обекта (в случая стаята) махаме отметката от Image-Draw Opaque.

в)  На втората картинка (кашона) същo махаме отметката от Draw Opaque. Ако обектът е във PGN формат или е подготвен предватително  без фон,  тогава от картинката на обекта – Edit- Select, Edit-Copy и в картинка с новия фон- Edit-Paste.  Чрез стрелкичка в ъглите смаляваме фигурата и я поставяме  на новия фон.


Ако картинката има фон и нямаме подхоходяща програма за премахването му, правил следното:

г) При цветове forgroun/backgroung (черен/бял) изтриваме внимателно целия фон около обекта или при forground/background (бял/бял) замазваме целия фон с бяло, без да засягаме фигурата.

д)  След като се изчистили фона  на  обекта (в случая кашона), от менюто избираме EditSelect All  и след това Edit-Copy. Отваряме другата картинка (стаята)  и там Edit-Paste.  Там оразмеряваме фигурата и я поставяме на подходящо място. Така внесохме кашона в стаята.  

Уточнения:

- При работа с  четката или гумичката, за улеснение, големината може да се регулира в искан размер чрез задържане на клавиша Ctrl  и натискане на (+) за увеличаване размера или (-) за намаляване. Така може да се постигне размер много по-голям от посоченото увеличение от 8 (или 10) пъти в Пейнт-а.

-Ако при прехвърлянето се виждат някои по-светли места (пиксели), това може да се оправи чрез корекция на място, като чрез пипетката се взема цвета на сектора от обекта или от новия фон и се запълва с моливчето или четката- дори пиксел по пиксел.

-Действието с изчистване на фона обикновено се приложи на по-прости обекти.

 


 

IV. Избиране и запазване на  3 цвята

При стартиране на Пейнт по подразбиране цветовете forground/background са черен и бял. За рисуване, чертане илиоцветяване, при смяна на дветовете. Обиноеено постоянно избираме всеки различн цвят.  На това има решение –Пейта може да запази до три цвята, Ето как става:

А) 1 цвят – това е нормалното избиране на цвят от палитрата-кликване с ЛЯВ бутон върху искания цвят. В случая – червен.

  

 Б) 2 цвята.- при избран основен първи цвят, кликваме с ДЕСЕН бутон върху втория цвят. Крадратчето на backgroung се оцветява съответо-в случая зелено.

 
 

В) 3 цвята – Избрани са два цвята. Третият цвят се избира, като се натисне и задържи клавиша CTRL и в същото време се кликне с ДЕСЕН бутон на мишката върху третия цвят.- в слуая син. Вътрешното поле се оцветява съответно.

 
 

 Сега ако искаме да ползваме четката или моливчето в червено, натискаме ЛЕВИЯ бутон на мишката и действаме. Ако искаме зелен цвят –натискаме ДЕСНИЯ  бутон и оцветяване. Ако ни трябва син цвят – задържаме CTRL клавиша и с натискане на без значение кой бутон на мишката чертаем.V. Color Replacement – директна подмяна на цвят.

Тук за подмяна на цветовете се използва....... гумичката! При това, без да се трие нищо и без да се засягат съседни фигури. Как става?

А) Искаме да подменим сивия цвят с син. Посочваме сивия цвят (този, който искаме да подменим) като основен (кликваме с ЛЯВ бутон върху него). С ДЕСЕН бутон кликваме върху цвета, с който искаме да подменим основния цвят- в случая син. Ако обаче цветовете ги няма в палитрата (дали сме наши стойности), тогава вместо директно кликваме  върху тях, използваме пипетката и с нея по съшия начин кликваме върху съотвения цят –десен и ляв бутон за двата цвята. 

Б) Маркираме гумичката и определяме размера й. Натискаме ДЕСЕН бутон и започваме на „трием”. Независимо през кои цветове минава гумичката, нищо не се оцветява нито извън фигурите, нито останалите с разлини цветове. Оцвятява се само уазания. В примера – само сивия цвят ще се подмени със син, независимо, че гумичката минава и през червения. По същия начин може да променим цвета на линиите с какъвто искаме.

  

VI. Уплътняване на букви (текст) и символи

 


 

При изписване и особено когато се прехвърля текст или символ в Пейнт, почти винаги очертанията (особено при шрифтове с по-закръглени такива) не са така отчетливи и плътни. Това най-добре се забелязва дори при малко увеличение. Уплътняваме (махаме светли пиксели и полутонове) така:

 

 

А) От менюто-Image-Attributes. Маркираме Black and White. Излиза предупреждение, че действието е необратимо, което пренебрегваме. Новият текст или символ е вече по-плътен и отчетлив.

 
 

Б) Ако написания или пренесен текст е цветен, при това „конвертиране”, той става черно/бял и няма възможност за оцветяване. За да го оцветим отново, EditAttributes и маркираме Colors. Появява се цветната палитра и чрез кофичката оцветяваме буквите.

Забележка:

.Текстът трябва да се обработва отделно, т.е. да не е на фон, тъй като цялата картинка ще стане черно/бяла и текстът не може да се отдели нормално.

 


автор:oldstarКоментари (2)

oldstar на 02.12 2012 в 21:57ч.
С MSPaint може успешно да намалявате обема(в МБ) на снимки/картинки. Отваряте снимката с Paint и save as..(jpеg) Пример: снимка от фотоапарата ми 3664/2748 - 4,69 МБ след запазване с Paint като jpеg стана 3664/2748, но вече 989 КБ
dimobogdanov на 04.07 2015 в 19:54ч.
4 МБ е цяла флашка?!

Регистрирайте се, за да добавите коментар


Калдейта ЕООД - © 2003-2010. Всички права запазени.
Препоръчваме: IT Новини