Помогни ни да направим Uroci.net по - богат! Добави урок

Как да се борим с Google Panda и Penguin

SEO » SEO
tzahariev   трудност:    видян: 1380

В последно време въпросите за наказателните ъпдейти на Google – Panda и Penguin, зачестиха и ние като специалисти по SEO оптимизация ще ви дадем няколко съвета, с които да се предпазите от ”злонамерените животни” на най-голямата търсачка в световен мащаб.

 

В началото искаме да призовем всеки, който е тръгнал да печели бърз трафик с непозволени методи да се откаже, защото усилията му ще отидат на кино. Лични свидетели сме на фирми, които спамят в продължение на няколко години с цел добро класиране в (SERP), а днес се оплакват, че сайтовете им са потънали някъде в небитието.

 

Ако все пак имате проблеми с наказания от Google, следващите редове ще бъдат изключително полезни за Вас.

 

Установяване на наказанието:

 

Признаците са 2:

 

Рязък спад в трафика по всички ключови думи от органичното търсене включително и Long Tail фрази.

Загуба на позиции по основните ключови думи, които следите всеки месец.

Панда или пингвин?

 

1 Панда

 

Тя засяга най-вече сайтове с дублирано съдържание, такова което е spin-нато, сайтове с малко съдържание и много снимков материал – онлайн магазини без описания на продуктите и др.

 

Нужно е да направите цялостен одит на вашия сайт за дублиране на съдържание. Дублираните текстове трябва да се заменят или пренапишат. Да се забранят за индексация всички страници, които биха предизвикали подобни проблеми –

Тагове, архиви, категории, архиви на авторите, странициране и др. при боговете.

 

Дублиране на началната страница при липса на 301 редирект от версия с WWW към версия без или обратното.

 

Дублирано съдържание при онлайн магазините, предизвикано от филтри за цвят, номер, пол, материя и др. Решенията са няколко, спиране от индексация с Noindex на URL  адресите, които се получават при филтриране на продуктите, rel=Canonical, сочещ към оригиналната версия и последния вариант, който е задължителен е да окажете в Google Webmaster Tools, че тези страници не трябва да се индексират.

 

След като сте се справили с по-голямата част от проблемите с дублирано съдържание, е желателно да отправите един Reconsideration request до Google, като опишете промените, които сте направили. Ако наказанието Ви е ръчно, то можете да имате успех, но ако е алгоритмично – Панда, ще трябва да изчакате, докато наказанието изчезне. Всяко наказание си има определен срок и се преразглежда. Може да трае доста дълго време – 6 месеца, година.

 

2 Пингвин


Пингвин ъпдейта наказва сайтове, които имат голям брой входящи връзки със слаб авторитет и еднообразие на Anchor текста – текста на линковете към вашия сайт.

Основното, което трябва да направите е преглед на линковия профил на сайта. За целта можете да използвате инструменти: Google webmaster tools, Ahrefs, Web meup, MajesticSeo, Linkpad.ru, Opensiteexplorer  и др.

 

С помощта на тези инструменти определете, кои от сайтовете линк донори са авторитетни и кои са най-близки до уеб спам и изглеждат подозрителни. Отсявайте съмнителните и слабо авторитетните линкове в списък. Свържете се с уеб администраторите на сайтовете и ги помолете да премахнат връзките. Ако това не даде резултат, заредете този списък в Disavow Links Tool на Google – повече информация за Disavow Links tool.

 

С помощта на горе споменатите инструменти, определете процента на Anchor текста на линковете към вашия сайт. Този процент трябва да е разнообразен. Ето примерна схема на проценти:

 

•Точни ключови думи – 0-5%

• Long Tail – 15%

• Дълги линкове, включващи ключова дума– 20%

• Бранд – 20%

• URL – 20%

• Site.com – 20%

 

Ако видите голямо наличие на еднообразни Anchor текстове, можете да промените част от тях, но по-ефективния метод е да започнете да създавате нови връзки, като разнообразявате Anchor-а с различни варианти – Brand, site.com, „повече информация“, тук, и др.

 

Пуснете Reconsideration request, като опишете всички действия. Кажете, че сте наели некадърна фирма за SEO оптимизация, която Ви е докарала това наказание. Ако наказанието е ръчно може да бъде премахнато, но ако е Penguin, то ще трябва да изчакате до следващия ъпдейт, който може да преразгледа наказанието.

 

Ако все още нямате проблеми с Penguin и Panda, не чакайте това да се случи, а проверете линковия профил и съдържанието на сайта си.

Ето моя презентация, от лекцията ми на SEO конференция 2014. Темата е “Link Building тенденции в родни условия” и е свързана с успешното подбиране на линкове и избягване на Пингвин ъпдейт.

Link Building тенденции в родни условия - SEO Конференция 2014 from Теодор Захариев


Урокът подготви Теодор Захариев - SEO специалист в екипа на Уеб Дизайн Студио Кипо.Регистрирайте се, за да добавите коментар


Калдейта ЕООД - © 2003-2010. Всички права запазени.
Препоръчваме: IT Новини