Помогни ни да направим Uroci.net по - богат! Добави урок

Как да увеличим продажбите си с маркетингово сегментиране

7steps   трудност:    видян: 1524

Бездействието в днешни дни може да е пагубно, то и е пагубно за много фирми чиито управители и маркетинг специалисти не са предприели нужните мерки за да оцелеят докато отмине кризисния период. И тъй като всяка фирма е зависима от ситуацията на пазара, тя не може да оцелее ако пазара се изменя, а структурата, продуктите, услугите на фирмата и начина им на предлагане не се променя. Ето защо в много случаи преструктурирането на дейността ще ви спаси от затъване и липса на клиенти. И тъй като споменахме вече феномена „свиване“ ще се ръководим от него в този метод на преструктуриране, за който говорим.
Много маркетинг специалисти и служители от месеци насам забелязват намаляване на поръчки, по малко запитвания, по малко реални клиенти и т.н. Това го е забелязал всеки, който има пръст в предлагането на комерсиални продукти и услуги. Не е нещо ново. Но има нещо друго, за което може би не всеки си дава сметка. Това не значи задължително, че процента намалели продажби е същия като процента с който е намаляло търсенето. Или с други думи търсенето е намаляло с даден процент, но и голям процент от него е мутирало и част от вашите потенциални клиенти търсят по-малки количества, по-евтини услуги, по малки подуслуги част от по-големите ваши които предлагате. Ето защо съществува такъв контингент клиенти, който можете да огреете, но не го правите само защото предлагате повече от колкото имат нужда. Услуги или продукти, които иначе са вървяли добре на пазара в момента биват игнорирани от голяма част от хората тъй като са твърде общи, твърде генерални, или осигуряват повече от колкото има нужда клиента – респективно и имат цена по-голяма от тази, която той е склонен да заплати. Сигурно някои от вас вече почват да се замислят, и има защо!
Маркетинга винаги е включвал този основен елемент, който не трябва да изпускате – проучване на пазара. Термин, звучащ тежко и натруфено, но в действителност нещо, което не изисква много умения или време, нещо което поне основно можете да свършите. Или дори да не можете фирма като нас може да го извърши за вас и вашата дейност. Но целта на статията не е толкова да промотира нашите услуги, колкото да ви свърши работа за да си помогнете сами.
Как да разберете (поне в интернет, което е отражение и на офлайн обстановката) дали имате нужда от сегментиране/разделяне на услугите и продуктите, които предлагате. С други думи как да насочите маркетинга си така, че да овладее максимално търсенето във вашата област и дейност на бизнеса. Ще ви покажем само основни похвати да направите това онлайн било то за да насочите рекламата си в дадена насока или друг тип маркетинг за да разширите контингента си потенциални клиенти.
Маркетингова информация за тенденциите на търсене на пазара. Това, за което говорим е да направите бърза справка за основни думи описващи бизнеса ви и тяхното изменение в количество хора търсещи ги за информация или комерсиална цел в Интернет. Това можете да направите например с Google trends. В конкретния пример виждаме как чрез сравнение при търсена дума „адвокат“ и „нотариус“ може да бъде извлечен извода, че моментната тенденция на търсене е пик (ръст) за „нотариус“ и спад за „адвокат“. Оставяме на въображението и конкретния ви случай това как можете да се възползвате от тази статистика на тенденциите за маркетинга на вашите услуги и продукти.

 

google trends 1

 

В случая двете сравнени ключови думи са сходни и можем да очакваме аналог в тенденциите, но както виждате при сходни понятия, можете да се ръководите от най последната права на ръст/спад и по това да прецените какво в момента се търси повече, и съответно какво в маркетингово отношение се търси по-малко.


Google trends 2


Горния пример за извличане на информация за тенденциите на пазара и търсенето е удобен ако искате да сравните 2 или повече подуслуги или подпродукти, които можете да сегментирате в рекламно и маркетингово отношение и да предлагате по отделно с респективно засилена реклама на тенденциозно по търсената фраза и нейни вариации.


Другия вариант е да сравните 2 или повече фрази описващи различни продукти/услуги по количество хора търсещи ги, и ще разберете коя от двете е по-търсена и съответно къде можете да получите повече потенциални клиенти за сметка на тази с по-малко търсене. Така може да се окаже че сегашния ви маркетинг може да промотира продукт или услуга, която е много по-малко търсена от друга, която можете да предложите но не рекламирате. Това можете да прецените например с информацията която ви предоставя Google Keyword tool или да се обърнете към фирма като нас, която ви предоставя тази и още информация за пазара и конкурентите ви напълно безплатно като допълнение към някоя от нашите услуги. Данните, които този инструмент на Google предоставя са ценни поради функционалността му да работи със синоними на зададените от вас думи. В примера, който ще ви покажем само бегло можете да забележите как тази система ви дава директен съвет за това къде да концентрирате маркетинга си ако например зададете дума „ламинат“:

 

keyword planner1

 

Тук можем да видим грубо (поне все още в България) конкретно за всяка фраза или дума, която ни интересува,  колко бива тя търсена на месец сравнена с други нейни синоними и сходни фрази от тематиката. Много от тези сходни думи често съвпадат с продукти/услуги, които също предлагате или просто представляват по-различна формулировка от тази използвана от вас. Тук фактора е брой хора търсещи ги на месец и в конкретния случай забелязваме по-долу в таблицата следната дума:


keyword planner1


И съвсем простичко, като за пример виждате как първата фраза „ламинат“ бива търсена средно от 15000 човека на месец, същевременно „паркет“, която да предположим че не рекламирате бива търсена над 3 пъти повече. Не е нужно да поясняваме какво е нужно да направите в този случай и защо това е директен съвет за рекламата, маркетинга ви и формулировката на това което предлагате на клиентите си. Примерите, които ви даваме целенасочено са простички и оставяме на въображението и креативността ви да извлечете максимална полза от такъв тип информация. Разделяйте (продукти/услуги) и владейте потенциалните клиенти!


Надяваме се че статията ви е била полезна, останете на същата честота! Регистрирайте се, за да добавите коментар


Калдейта ЕООД - © 2003-2010. Всички права запазени.
Препоръчваме: IT Новини