Помогни ни да направим Uroci.net по - богат! Добави урок

8 съвета за планиране архитектурата на сайт

nma   трудност:    видян: 14307


1. Последователност и унаследяване
Вместо всяка страница да изглежда по различен начин и да има напълно нови неща най-добре е да решите каква е общата визия и я следвайте навсякъде в сайта. Използвайте малки, декоративни елементи на всички страници не само на точно определена и никъде другаде да няма символи поне в същия стил. Това прави сайта по-лесен за използване и не обърква излишно посетителите.

2. Преди за почнете си направете план
Сайтовете са структура от страници и за да е лесен за навигация или както доста голяма част от хората наричат това "Логичен" трябва тази структура да е логична. Добра идея е още преди да започнете и след като вече сте решили каква информация ще имате да вземете малко листи и молив и да нахвърляте структурата на сайта. Нахвърляйте частите на сайта като започнете с началната страница и главните категории, след като подредите цялото съдържание определете мрежата от линкове, т.е. от коя част на сайта ще може да се достигне до друга. Използвайте линии.

3. Обърнете внимание на разположението
Разположението на елементите е много важно. Има си стандартни позиции за някой неща и колкото и да искате да сте оригинални някой стандарти не трябва да бъдат пренебрегвани. Обмислете къде да поставите всички елементи. Добра идея е отново да вземете листите и да си нарисувате схематично къде искате да бъдат отделните основни елементи (примерно навигацията, лого, съдържанието и тнт).

4. Бъдете последователни
Постоянството един от ключовете за постигането на използваем сайт. Като се придвижват от страница на страница, потребителите очакват нещата да останат малко или много на същото място. Затова не местете лентата за навигация или елементи на страницата. Изберете система и се придържайте към нея.

5. Подчертайте това, което е най-важно
Преди да започнете да проектирате, трябва решите кои елементи на страницата са най-важни. Има техники да ги направите видими, т.е. по-изпъкващи от другите по-маловажни елементи. Можете да ги удебелите. Можете да използвате по-светъл или по-тъмен цвят (по-наситените цветове са по-видими). Може да ги накарат да се местят с анимация. Може да ги направите център на страницата или в горен десен ъгъл. Всички тези неща ще помогнат за привличане на вниманието.

6. Внимателно избирайте цветовете
За разлика от повече печатни проекти, където цветовете са скъпи, уеб сайтовете могат да използват неограничен брой цветове. Това е освобождаващо, но опасно. Трудно е да се комбинират добре много цветове. Най-добрият подход е да направите нещата прости. Изберете комбинации от цветове, които сте виждали преди (които знаете, че харесвате). И не използвайте прекалено много: 1-3 цвята могат да имат голямо влияние.

7. Не прекалявайте с шрифтовете
Изборът на тип шрифт е ограничен онлайн, но това е скрито предимство: ограничението предпазва хората от правене на прекалено много грешки. Начинаещи дизайнери неминуемо прекаляват с шрифтове, когато правят първите си проекти. Правилото за всеки графичен проект е да се ограничава по два типа шрифтове: един serif, един sans-serif шрифт, и може би, само евентуално, един accent шрифт.

8. Внимавайте за дължината на реда
Дължината на реда във виртуалното пространство се контролира трудно. Имайте предвид следното: когато редовете са прекалено дълги, стават нечетливи, защото много трудно е да намериш следващи ред. Неписано правило е, че един текстов ред не трябва да бъде по-дълъг от две английски азбуки (или 52 символа). Разделяйте текста на параграфи.Коментари (4)

radoslav4o на 16.04 2008 в 14:06ч.
супер полезно поне за мен мерси!
photoshop lamer на 05.05 2008 в 06:00ч.
да и на мене ми беше полезно!!! Едно голямо мерси на nma :)
razielpld на 17.09 2008 в 17:20ч.
преди да поствате си редактирайте правописа ...
А освен това по ISO е ПИСАНО правило, за това, че една страница е точно 30 реда по 60 знака на ред с междуредово разстояние 1.5 ;)

В Уеб си има други ПИСАНИ правила ... като това за златните пропорции ... поне като пишете превеждайте теми от блогове на дизайнери и GUI специалисти ...
vlood на 29.01 2009 в 13:57ч.
razielpld, човека, както виждаш, не говори за ISO, а за правилото по принцип. И когато пишат хората, нека пишат. Едно е да го вадиш инфото от собствен опит и това, което са те учили, друго е да ровиш в нета и да превеждаш чужда статия!

Регистрирайте се, за да добавите коментар


Калдейта ЕООД - © 2003-2010. Всички права запазени.
Препоръчваме: Национален Бизнес | Bomba.bg | IT Новини | Диплома.бг | TRAVEL туризъм | Реферати | AmAm.bg | Иде.ли | Курсови работи | Фото Форум | Spodeli.net | Фото-Култ | Atol.bg | Elmaz.com | MobileBulgaria.com | Казанлък.Com