Помогни ни да направим Uroci.net по - богат! Добави урок

HTML Част 17 (Frames)

fix3d   трудност:    видян: 14943


Frames (рамки)
От този материал ще научите как да разделяте страницата си на фреймове (рамки). Въпреки, че фреймовете са напълно "законен" инструмент в HTML, препоръчително е по възможност да избягвате употребата им. Причината за това е, че фреймовете страници създават трудности при индексирането им от търсещите машини, а често затрудняват и потребителите при сърфирането из съответния сайт.ТАГОВЕ И ОСНОВНИ АТРИБУТИ ПРИ ИЗГРАЖДАНЕ НА РАМКИ

В първите уроци беше споменато, че почти всички HTML-страници имат секция HEAD и секция BODY. Фреймовите страници са едно от изключенията - те не съдържат секция BODY.

Фактически една фреймова страница се състои от няколко - 3, 4 или повече HTML-документа.

Ако често сърфирате из интернет сигурно сте попадали на фреймови страници. Много често използван вариант е страница разделена на горен, ляв и централен сектор. За да се изгради такава страница първо трябва да създадем 3 HTML-документа - по един за горния, левия и централния фрейм и накрая да създадем индекс-фреймовата HTML-страница, която ще обедини трите споменати страници.

Трите страници, които ще се показват съответно горе, вляво и в центъра, се създават като "нормални" HTML-страници - със секция HEAD, секция BODY и т.н. Разликите с обикновената HTML-станица се проявяват при индексната фреймова страница, която обединява 3-те първоначално създадени "нормални" HTML-страници. Кода на тази индексна страница може да изглежда например така:

<html>
<head>
<title>Пример за фреймова страница №1</title>
</head>

<frameset rows="30%,*">
<frame src="top.html" name="top" />
<frameset cols="30%,*">
<frame src="left.html" name="left" />
<frame src="right.html" name="right" />
</frameset>
</frameset>

</html>

Вид на фреймовата страница от пример №1:


Нека да разгледаме таговете, които изграждат тази страница:

1. Както се вижда, страницата не притежава BODY-секция. На мястото на тага BODY е поставен тага frameset. Тага frameset определя "раграфяването" на индекс-HTML-страницата, а другия таг - frame - "извиква" съответната HTML-страница, която трябва да се появи на съответното място.

Тага frameset може да притежава 2 основни атрибута: cols и rows.

Чрез атрибута cols се задава разграфяване на страницата на колони, а чрез атрибута rows - на редове.

В случая атрибутите cols и rows имат зададени стойности "30%,*". Когато такава стойност е зададена на rows, това означава, че за горния ред (горния хоризонтален фрейм) се запазва 30% от височината на браузъра. Звездичката след запетаята указва, че цялото останало пространство (70%) може да се заеме от долния хоризонтален фрейм.
Същата стойност е зададена и на атрибута cols, което означава, че 30% от ширината на прозореца на браузъра са запазени за първата колона (левия вертикален фрейм), а останалото пространство може да се заеме от десния вертикален фрейм.

Стойностите на атрибутите cols и rows могат да се зададат и по друг начин. Ако напишем например "30%,70%" - това няма да е грешка. Освен относителни стойности тези атрибути могат да приемат и абсолютни - например ако напишем cols="200,*", това ще означава, че на левия фрейм се отреждат 200 пиксела пространство, а останалото ще бъде заето от десния фрейм.

Тага <frameset> притежава затварящ таг </frameset>.

2. Тагът frame изпълнява функцията да "извиква" съответния HTML-документ на нужното място. Това става чрез включването на атрибута src, на който му се задава адреса на нужната HTML-страница. В нашия пример, веднага след frameset rows="30%,*" следва тага frame, който чрез атрибута src извиква HTML-страницата top.html.
Внимание! Още веднъж да подчертаем - за да бъде извикана страницата top.html, тя трябва да е предварително създадена. Само така тя ще може да се появи в горния фрейм на нашата фреймова индекс-страница. Същото важи и за останалите две страници - left.html и right.html, които се появяват съответно вляво и вдясно. Тези страници се създават предварително като обикновени HTML-документи - с HEAD и BODY секции.

Тага frame няма затварящ таг, но според изискванията на XHTM в края преди затварящата скоба се изписва затваряща наклонена на дясно черта.

Последния атрибут от нашия пример - name - в случая не е задължителен за употреба, но е препоръчително да го използвате винаги, защото ако решите, чрез него и с помощта на атрибута target може да зареждате HTML-документ, който да се появи във фрейм, където се е съдържал преди това друг HTML-документ. Как става това е обяснено по-долу.


Страници: 1 2 3 »

Коментари (4)

Good_boy04 на 30.07 2007 в 13:37ч.
Човек мн добър урок,но на мен не ми се получава.Показва ми : "The page cannot be displayed" разделено. нь трите фрейма....браузърът ми нов не е от старите поне така мисла Internet Explerer 7tma ne6to si e i dori i na mozilla firefox неставал..Ако имаш идея от какво може да е??мола за помощ
swatteam на 20.01 2008 в 02:52ч.
проблема е че за да направиш тея примери с фреймовете трябва ПРЕДВАРИТЕЛНО да имаш други html файлове. и да внимаваш какво пишеш .. защото дори 1 кавички да изпуснеш и си чао отвсякъде
Good_boy04 ако искаш да ти покажа че става номера намери ме скайп - murder_inc88
vikars4e на 18.05 2009 в 15:32ч.
искам да попитам
а как от едната страна да си стой едната страница а от другата да се показват подстарниците на първата :Д мерси предварително
sa6ko на 06.08 2012 в 01:55ч.
А как да го направя да ми е в средата тая рамка и да е ж някакъв цвят

Регистрирайте се, за да добавите коментар


Калдейта ЕООД - © 2003-2010. Всички права запазени.
Препоръчваме: Национален Бизнес | Bomba.bg | IT Новини | Диплома.бг | TRAVEL туризъм | Реферати | AmAm.bg | Иде.ли | Курсови работи | Фото Форум | Spodeli.net | Фото-Култ | Atol.bg | Elmaz.com | MobileBulgaria.com | Казанлък.Com