Помогни ни да направим Uroci.net по - богат! Добави урок

Как да преоразмерим много снимки наведнъж

viva_zvp   трудност:    видян: 14122


Снимали сте с цифровия си фотоапарат интересни кадри и искате да ги изпратите на приятел по мейла. Обаче нямате късмета и щастието на бързата връзка (също като мен) и се налага да "поорежете" снимките си, за да са по-малки. С 2-3 ще се справите бързо, но с 20-30 или дори 200-300 ? Затова авторите на Photoshop са се погрижили да облекчат живота ни и за тази дейност. За целта е включена опцията "Batch", намираща се в менюто File -> Automate.

1) Като начало ще запишем нов "Action", който ще използваме по-нататък.В палитрата Actions избираме Create new action,избираме му име, автоматично се включва Record и сме готови да записваме. Избираме Image -> Image Size и се отваря следния диалогов прозорец.В него се съдържат опциите:

1 - Размер на променения файл в пиксели, инчове, сантиметри (ако се разпечатва).
2 - Отметката да е сложена, ако искате изображението да запази пропорциите си. В този случай въвеждате само единия размер, а другия се изчислява автоматично.
3 - Метод на преоразмеряване - тук има 3 възможности ( във Photoshop 7, в CS 2 са повече ), но стигат. Отговарят на:
a) Nearest Neighboor - най-лошо, назъбено ;
б) Bilinear - средно добро
в) Bicubric - най-добро ( и препоръчително )

Задаваме настройките, кликаме върху OK и след това върху Stop playing/recording в палитрата Actions.

2) След като имаме готов Action, може да пристъпим към Batch процедурата. Отваряме диалоговия прозорец.Обяснявам накратко какво съдържа:

1 - Избираме кой Action да пуснем (естествено този, който току - що записахме, но може и всеки друг във Photoshop).2 - В Sourse да е избрано Folder. С Choose я избираме, също избираме дали да включва подпапките й ( Include All Subfolders ).
3 - В Destinations избираме дали да запишем готовите снимки в друга папка - Folder - или да ги презапишем - Save and Close ( непрепоръчително, освен ако не работите с копия на вашите оригинални снимки ). Също тук можете да укажете дали снимките да се запишат с някакъв пореден номер, или с дата в името си и т.н.
4 - Дали при евентуална грешка по време на процеса да го прекъсне или да запише репорт за нея в избран от вас файл.

3) След като сте попълнили полетата, натискате смело OK и чакате. Ако няма проблем, сте се сдобили с умалени версии на вашите снимки, които само чакат да ги изпратите.

За въпроси и допълнителна информация пишете на zdravko87@abv.bgКоментари (8)

fix3d на 28.07 2006 в 00:31ч.
Много полезен урок, доста чесно хора ме питат как може да направят точно това. Надявам се че с този урок този въпрос вече няма да е на дневен ред.
deckoff на 09.09 2006 в 12:26ч.
Урока е супер, но се оптвам да преоразмеря едни jpg , и когато save, ми се получава един options dialog, който пита за jpg quality. някой знае ли как да го заобиколя тва нещо?
terminator на 23.02 2007 в 22:58ч.
ОТ КОГА ТЪРСЯ ТОВА БЛАГОДАРЯ ! САМО ЧЕ ПРИ МЕН НЕЗНАМ ЗАЩО КАТО НАТИСНА НА RECORD ИЛИ NEW ACTION НЕ СЕ ПОКАЗВА НИКАКВО МЕНЮ НАПРАВО СВЕТВА ИНДИКАТОРА ЗА ЗАПИС В ЧЕРВЕНО И ДО ТАМ И ОПЦИЯТА RESIZE КЪДЕ СЕ НАМИРА ? :) БЛАГОДАРЯ :)
fix3d на 26.02 2007 в 17:21ч.
Намира се горе в менютата Image > Ajustments > Image size и там даваш новите размери на файла си.
radcrazy на 22.05 2007 в 18:03ч.
А къде се намира Batch :)
atanasbg на 20.06 2007 в 17:00ч.
file->automate->batch
nevi_ на 03.04 2008 в 22:35ч.
Супер,благодаря за урока.
yvn на 12.07 2009 в 14:04ч.
При мен Image Size e неактивен, след като създам New Action...?

Регистрирайте се, за да добавите коментар


Калдейта ЕООД - © 2003-2010. Всички права запазени.
Препоръчваме: Национален Бизнес | Bomba.bg | IT Новини | Диплома.бг | TRAVEL туризъм | Реферати | AmAm.bg | Иде.ли | Курсови работи | Фото Форум | Spodeli.net | Фото-Култ | Atol.bg | Elmaz.com | MobileBulgaria.com | Казанлък.Com