Помогни ни да направим Uroci.net по - богат! Добави урок

NOD32 – сигурна антивирусна защита

fix3d   трудност:    видян: 55554


Разнообразието от антивирусен софтуер е голямо, но всеки потребител трябва да умее да избере защита, отговаряща на това което му трябва. Основния признак, по който избираме каква антивирусна програма да използваме е надеждността.

В последно време особено популярна стана NOD32 на компанията ESET. Този продукт притежава всички качества на една добра антивирусна програма – надеждност, лекота, бързина, удобен интерфейс и чести обновявания. NOD32 е продукт от ново поколение, доказал се в областа на защитата още от създаването си.

Обща информация
Стартирането на програмата може да се извърши от две места – от изведения пряк път в менюто Start или от tray иконата с таскбар-а (uroci.com / уроци.ком). Във втория случай се отваря NOD 32 Control Center, в който са изведени всички функции на програмата. Именно оттук можете да направите каквито и да било настройки по NOD32. Ако използвате иконата uroci.com / уроци.ком (NOD32), ще се отвори NOD32 On-Demand (Manual) Scanner, от който може да извършите сканиране на цялата система или на отделни обекти.

Програмата разполага с няколко модула за защита на вашата система:

AMON (Antivirus Monitor) – наблюдение върху достъпа на файловете. Предпазва от попадане и отваряне на заразени файлове и предпазва от създаването на такива.

DMON (Documents Monitor) – този модул сканира всички документи на Microsoft Office (след версия 2000).

EMON (E-mail Monitor) – това е допълнителен резидентен модул, сканиращ писмата по електронната пощам, пристигащи по MAPI интерфейс.

IMON (Internet Monitor) – модул, сканиращ файловете, които получавате или изпращате от и по интернет.

NOD32 (NOD32 On-Demand Scanner) – чрез този модул можете да сканирате, когато поискате вашата система или външен носител на информация (дискети).

Конфигуриране посредством Control Center
Контролния център на NOD32 е мястото, от където можете да конфигурирате всеки модул поотделно. Оттук можете да извършвате различни операции като обновяване на дефинициите, сканиране на даден обект за вируси и др. Отделните модули са групирани в няколко групи в левия панел. При избор на даден компонент се отваря втори панел вдясно, от който можете да конфигурирате избрания модул.

uroci.com / уроци.ком1. Обновяване на дефинициите
NOD32 може да обновява автоматично всеки ден своите вирусни дефиниции. Това е едно от многото предимства на този софтуерен продукт. По подразбиране Automatic Update е активно. Настройката на модула Update може да се извърши от контролния панел на NOD32.

uroci.com / уроци.ком

В панела Update са изведени са два бутона – Update Now (за ръчно обновяване) и Setup (за конфигуриране). Използвайте втория бутон за настройка на обновяването на дефинициите. Всички настройки, показани по-долу не са задължителни и се конфигурират по желание на потребителя.

uroci.com / уроци.комПрозорецът за настройка е разделен на няколко сектора:

Profiles - можете да избирате, създавате или изтривате личен профил в програмата. Създаването на профил се извършва от Profiles > Add. Така можете да използвате настройките на вече съществуващ потребителски профил.

Location - можете да избирате сървъра, от който ще се обновява NOD32. При избор на опция <Choose automatically> програмата сама избира Update Server-a. Добавянето на нов Update сървър в списъка става от Servers… > Add. За да обновявате програмата от сървърите на Eset трябва да разполагате с потребителско име и парола. Ето защо понякога, в случай, че използваме нелицензирана или не кракната версия на NOD, се налага употребата на други сървъри за обновяване.

Type of update – извежда текущото състояние на Automatic Update и служи за конфигуриране на начина за обновяване на NOD32. Препоръчва се обновяването на дефинициите да е автоматично (Virus database: Automatic), a при обновяване на компонентите, програмата да ви пита (Program components: Offer). За настройка използвайте Change.

uroci.com / уроци.ком- Virus signature database update" - ако искате да бъдете питани преди всяко обновяване, активирайте Notify before downloading virus signature database update.

- Program component update – конфигурирате обновяването на компонентите. Възможните опции са три, съответно за обновяване само в случай на необходимост, за поискване на разрешение от вас преди подобно обновяване и третата възможност - за извършване на обновяване при налични обновления.

- Restart after program component upgrade – за рестартиране след ъпгрейд на даден компонент. Тук възможностите също са три. При избор на Never restart computer, вашата система няма да бъде рестартирана. При втората и третата възможност компютъра ви в случай на необходимост ще бъде рестартиран, но ако сте посочили Offer computer restart if necessary, NOD32 ще ви пита за отказ или разрешаване винаги преди рестарт.

В прозореца Setup of Automatic Update последната опция е Automatic Update > Schedule…чрез която можете да създавате планирани задачи. Например такава задаче е автоматичното обновяване на дефинициите и компонентите.

2.Thread Protection Modules – това са резидентни модули за защита на NOD32. Ще ги разгледаме поотделно, така както са подредени.

AMON
Това е основния защитен модул на NOD32, който трябва задължително да е включен. Именно затова в тази статия ще обърна внимание главно на него.

uroci.com / уроци.ком

Изберете AMON от левия панел. Както при всички останали модули, така и тук се отваря и нов панел, предлагащ настройка на AntivirusMONitor. За по-голямо удобство е изнесена опция за деактивиране/активиране на резидентната защита.


Страници: 1 2 3 4 »

Коментари (10)

the_almighty на 11.10 2006 в 16:28ч.
Не лъжете хората че е сигурна антивирусна програма, че някой ще се подлъже и ще си я инсталира! От личен опит мога да споделя, че при инсталирана въпросна програма компютъра се зарази с вирус! След което самата антивирусна (явно се е ъпдейтнала) се разпищя, че има вирус, но не може да го изчисти... Повече коментари не са необходими...
Kalito_85 на 16.10 2006 в 16:56ч.
Бях чувала само хубави неща. Не съм я пробвала тъй като не знам дали няма да е много тежка за ПЦто тъй като не е много мощен. Сега съм с една от която (за сега де) съм доволна. Нито един вирус не я е сривал все още(за разлика от предната - НОРТОН). Може и да е късмет ама също така е и Лекичка и не товари толкова ПЦ. става въпрос за eTrust EZ Antivirus.
Vladobalu на 03.01 2007 в 19:09ч.
Програмата е супер.Ползвам я вече 1 година и не съм имал проблеми до сега.Не натоварва компа изобщо.
Maniac на 18.03 2007 в 00:39ч.
the_almighty закупи си лицензиран NOD32 чрез смс и направи настройките, който са описане и да видим дали ще си на същото мнение. Вие сте я свалили от нянакъв сайт, кой знай какъв и с какво е придружена.
astronaticus на 29.08 2007 в 18:33ч.
искам да кажа на някои хора тука или по точно на the_almighty че явно не знае кой измисля вирусите?тоз който измисля антивирусните.така че кой знае каква боза си драпнал от нета.всички антивирусни са менте но НОД32 Е по добро менте
Footman на 09.04 2008 в 08:27ч.
Наистина, тази програма отдавна загуби славата си на лека и сигурна програма. Лично аз в момента ползвам AntiVir и не ме е оставяла с вируси, но кой знае.
wildfrustration на 19.07 2008 в 11:22ч.
Класация на най-добрите Антивирусни: > http://anti-virus-software-review.toptenreviews.com/
ryski75 на 18.02 2009 в 11:23ч.
Добра е антивирусната програма според мен.
Вече половин година съм със нея и немам никакъв проблем, също така е лека и не товари
компа излишно!
copy на 22.06 2009 в 00:18ч.
the_almighty , очевидно си зле информиран или излъган... Причините, поради които може да е причинено това са много-изтеглил си заразен инст пакет, изтеглени ъпдейти от друг сървър, освен този на ЕСЕТ; ако си изтеглил пробната версия редом с TemDono Fix и тъй нататъка...
Нод-а има вече 56 награди от Вирус Бюлетин и да кажеш, че програмата не струва е живо престъпление :/

Относно урока, много добре и подбробно обяснен :))
tishhh на 12.07 2009 в 16:04ч.
Здравейте ! Имам малък "проблем " с антивирусната . Днес , когато си влюключих PC-то бях предупредена за антивирусната система . Аз съм с NOD 32 , версия 2.70.16 . Пишеше ми ( в Център за защита на Windows ) , че защитата от вируси е остаряла . Е сега , какво да направя ? Да изтегля по- нова версия , да деинсталирам тази и да инсталирам новата . Ами ако не стане ? Моля ви за съвет , спешно е !

Регистрирайте се, за да добавите коментар


Калдейта ЕООД - © 2003-2010. Всички права запазени.
Препоръчваме: Национален Бизнес | Bomba.bg | IT Новини | Диплома.бг | TRAVEL туризъм | Реферати | AmAm.bg | Иде.ли | Курсови работи | Фото Форум | Spodeli.net | Фото-Култ | Atol.bg | Elmaz.com | MobileBulgaria.com | Казанлък.Com