Помогни ни да направим Uroci.net по - богат! Добави урок

Trend Micro PC-Cillin – цялостна защита за вашата система

fix3d   трудност:    видян: 11564Обновяване на дефинициите
За по-сигурна защита е препоръчително дефинициите на програмата да се обновяват редовно. По този начин можете да сте сигурни, че използвате пълните възможности за защита предлагани от Trend Micro. След инсталацията и съответно рестарта при наличие на интернет връзка PC-Cillin се свързва със сървъра за update и започва обновяването на тази програма.

uroci.com / уроци.комНачините за обновяване са два. Първия е чрез функцията Automatic Update, която проверява за нови дефиниции през определен интервал от време. Намерените обновления се свалят автоматично от интернет. Тази функция за автоматично обновяване е много удобна и е разрешена по подразбиране. Можете да я изключите от Overview > Configure (от Summary, Automatic Update) > Automatic Update или от категория General > Update > Automatic Update. Ако махнете отметката от Automatically check for updates, забранявате автоматичното обновяване на дефинициите на Trend Micro PC-Cillin Internet Security 2006.

uroci.com / уроци.ком


Втория метод за обновяване е известен като Manual Update. При него вие стартирате обновяването, а не системата автоматично. Бутон за ъпдейт е изведен в прозореца на програмата в Overview или от General > Update > Manual Update > Update Now.


Защита срещу вируси
Trend Micro PC-Cillin Internet Security 2006 разполага със защита срещу вируси и вирусоподобни програми в реално време. Конфигурирането на противовирусната налична защита става от категория Antivirus > Real-time Virus Protection. Oт този прозорец се деактивира тази защита, което е непрепоръчително. След инсталацията на тази програма real-time protection е активен по подразбиране.

Това е основната защитна функция, която предпазва вашата система от вирусни (злонамерени) програми и нейното изключване може да направи PC-Cillin почти безполезен, защото противовирусната защита е основната причина, поради която се налага употребата на подобни програми като Trend Micro PC-Cillin Internet Security.

uroci.com / уроци.ком


Тук опциите са групирани в три групи:

File types – типовете файлове, които ще бъдат проверявани от резидентната защита и проверка за различни вирусоподобни приложения като троянски коне и вредни скриптове-вируси.

Action – действието, което програмата предприема при намиране на вирусна инфекция във вашата система. Тук имате две възможности. При първата (Recommended action) програмата се опитва да “изчисти” вируса от заразения файл. Ако не успее тя го поставя под карантина. Според създателите на програмата това е препоръчителния вариант. При втората възможност Specific action вие определяте двете действия, които Trend Micro PC-Cillin Internet Security 2006 трябва да предприеме при намирането на заразен файл. Препоръчително е на първо място винаги да е Clean. На второ място като алтернативен вариант може да изберете Delete, т.е. ако програмата не успее да премахне вирусната инфекция от файла да го изтрие. Предимството при този вариант, е че вируса се премахва с изтриването на заразения файл.

Options – това са опции, свързани с мрежовата защита. PC-Cillin може да прекъсва целия интернет трафик при откриване на вирус, ако тази опция е отметната. По подразбиране тази функция е изключена.

Въпреки наличието на налична защита в реално време, понякога се налага да сканираме определени устройства или цялата система за вируси. В Overview има изведен бутон за тази цел или от Antivirus > Manual and Scheduled Virus Scan. В подкатегорията Manual and Scheduled Virus Scan имаме общо три таба – за сканиране, настройка на сканирането и създаване на планирани проверки за вируси. От Manual Scan посочвате обектите, които искате да сканирате и стартирате проверката за вируси с бутона Scan Now.

uroci.com / уроци.ком


Различните настройки при Manual Scan Settings са сходни с тези при Real-time Virus Protection, които разгледахме малко по-нагоре, затова няма да навлизам в подробности. Препоръчително е всички файлове да са посочени като обект на сканиране, включително и boot сектора и компресираните файлове. Така вероятността програмата да пропусне заразен обект е значително по-малка.

uroci.com / уроци.ком


Scheduled Scan е функция съществуваща при повечето антивирусни програми. Тя позволява създаването на т. нар. планирани сканирания по определени от вас критерии през определен период. За създаване на такъв план за проверка на системата използвайте Add. В прозореца въведете наименование, периодичност (ежедневно, седмично, месечно), час и дата на сканирането. Можете да конфигурирате и опции, подобни на тези при Manual Scan Settings.

Както повечето антивирусни програми и в тази е предвидена добре разработена функция за сканиране на електронната поща. Тази възможност е реализирана в подкатегорията Mail scan на Antivirus. Голяма част от вирусите се разпространяват именно по e-mail, затова е наложително включването на този вид защита особено ако използвате mail клиент.

Програмата автоматично активира защитата на входящата (incoming mail) и изходящата поща (outgoing mail). По ваше желание тази услуга може да бъде деактивирана, въпреки че това не е препоръчително за хората, които използват мейл клиенти, свалящи писмата чрез POP3 сървър. PC-Cillin поддържа следните mail клиенти: Microsoft Outlook Express 6.0, Microsoft Outlook 2003, 2002, and 2000, Netscape 7.1, Eudora 6.1, и Becky! Internet Mail 2.0. По подразбиране сканирането на изходящите писма, изпращани посредством SMTP сървър също е разрешено. Предвидена е и функция за сканиране на Web базирани e-mail акаунти.


Страници: «1 2 3 4 »

Регистрирайте се, за да добавите коментар


Калдейта ЕООД - © 2003-2010. Всички права запазени.
Препоръчваме: Национален Бизнес | Bomba.bg | IT Новини | Диплома.бг | TRAVEL туризъм | Реферати | AmAm.bg | Иде.ли | Курсови работи | Фото Форум | Spodeli.net | Фото-Култ | Atol.bg | Elmaz.com | MobileBulgaria.com | Казанлък.Com