Помогни ни да направим Uroci.net по - богат! Добави урок

Работа с FTP - LeechFTP

fix3d   трудност:    видян: 3830


Съкращението FTP означава File Transfer Protocol, т.е. протокол за трансфер на файлове. Това е един от най-старите и разпространените начини за трансфер на файлове през интернет. За използването на тази услуга са необходими две неща: FTP сървър и FTP клиент.

Този вид сървър е програма, работеща на много мощен компютър с много голям хард диск, на който са записани всички файлове.

За качването на файлове в различни FTP сървъри се използват така наречените FTP клиенти. Това са програми предназначени за Upload и Download в FTP-тата. Предимството им е, че са много удобни за работа, показват скоростта (KB/s) и можете да създавате цял списък от файлове и папки за Upload. С всички такива програми се работи по аналогичен начин.

LeechFTP

Leech FTP е също толкова популярна, колкото и предходните програми, които описах. Инсталацията и трае секунди, тъй като програмата е сравнително малка.

След като си инсталирате LeechFTP отидете на Start > Programs. Там трябва да видите иконката на програмата, която прилича на сървърче. Понеже при инсталацията LeechFTP не поставя икона на десктопа вие можете да си я изкарате от менюто Start на работния плот. След стартирането на програмата кликнете на книгата Show Bookmarks, намираща се в лентата с инструменти. От малкия прозорец който се отваря избирате Edit > Add Folder.

uroci.com / уроци.ком

В лявата част на прозореца ще забележите появата на папка, която трябва да именувате. След това отново кликнете на менюто Edit и изберете Add Bookmark. След като създадохте папка вече можете да създавате и Bookmark.

uroci.com / уроци.ком

В повечето FTP сървъри трябва да разполагате с акаунт, т.е. да имате профил и парола, за да можете да качвате файлове. В прозорчето, което се отваря отметнете Personal login. Попълнете полетата: Host and URL: въвеждате адреса на сървъра (напр. ftp.abcde.com), Username: потребителско име и Password: паролата ви за достъп. Във втория дял на прозореца (Advanced Settings) посочвате директорията на вашия хард диск, която ще бъде отворена при стартиране на LeechFTP и свързаване.

uroci.com / уроци.ком

След като потвърдите настройките с ОК ще видите, че се е появила иконка, подобна на сървър в син цвят. При кликване върху тази иконка ще можете да се свържете към FTP сървъра.

uroci.com / уроци.ком

Преминаваме към самата работа с програмата, която не представлява нищо сложно. Тук както при почти всички подобни програми имаме наличие на две полета – ляво (локална директория) и дясно (сървърна директория).

uroci.com / уроци.ком

Свързването към сървър с потребителско име и парола може да стане от първия бутон Normal Connect (1). Ще излезе прозорец, в който ще трябва да въведете Host (URL), username и парола. Бутона Quick Connect (2) се използва за бързо свързване без потребителско име и парола. Употребата на тази функция е подходяща при Download. В началото създадохме bookmark, чрез който бързо може да се конектнеме. За целта отворете Bookmarks (3) и кликнете върху синьото сървъче, което създадохте. За да прекратите процеса на свързване използвайте следващия подред бутон Abort login process (4).

За да качите нещо в даден сървър трябва да го маркирате в лявото поле (вашия хард диск) и да използвате опцията за Upload (7) или Local > Upload Files. След като приключи ъплоуд-а ще видите обекта в дясното поле, където всъщност е FTP директорията ви.

Download-a на файлове става в обратен ред спрямо качването. В десния панел маркирате обекта и използвате опцията за сваляне на файлове (6) или Remote > Download Files.

Download LeechFTP

Автор: Светослав Миронов
Урока е предоставен от Computer's Help
Забранява се копирането на материала в други страници без разрешението на автора!Регистрирайте се, за да добавите коментар


Калдейта ЕООД - © 2003-2010. Всички права запазени.
Препоръчваме: Национален Бизнес | Bomba.bg | IT Новини | Диплома.бг | TRAVEL туризъм | Реферати | AmAm.bg | Иде.ли | Курсови работи | Фото Форум | Spodeli.net | Фото-Култ | Atol.bg | Elmaz.com | MobileBulgaria.com | Казанлък.Com