Помогни ни да направим Uroci.net по - богат! Добави урок

Windows XP- инсталиране

fix3d   трудност:    видян: 49725


Има три начина за стартиране на инсталацията: под Windows – от файла Setup.exe, под DOS чрез стартова дискета и най-лесния начин-чрез bootable CD-ROM. Сега ще разгледаме последните два начина:

Стартиране на инсталацията чрез стартова дискета
Правите си стартова дискета за Windows 98. След като заредите DOS режим от дискетата трябва да форматирате дяла, на който ще инсталирате. Препоръчително е форматирането на дяла, за да можете да инсталирате „начисто” операционната система. Приемаме, че ще инсталираме на дял ‘C:’. След като влезете под DOS пишете:

А:> Format c:

Веднага ще ви попита дали наистина искате да заличите цялата информация от дяла. Вие отговаряте положително – Y.

След като приключи форматирането стартирате файла smartdrv.exe, намиращ се на дискетата.

А:> smartdrv

Не всички стартови дискети имат файла smartdrv.exe!

След това стартирате самата инсталация:

А:> x:

X:> cd i386

X:i386> winnt

На мястото на „Х:” вие пишете буквата на CD устройството.

Тук стартирахме файла winnt.exe, който ни стартира инсталацията. Това важи за всички NT базирани операционни системи Windows.

Сега трябва да посочите местонахождението на папката i386, която се намира на инсталационния диск. След кратко „мислене” започва копиране на файловете на хард диска. След като приключи този етап компютърът ви ще се рестартира и ще започне стандартната инсталация, за която можете да прочетете малко по-надолу.

Не е задължително да инсталирате от CD. Aко имате инсталационния пакет на Windows на някой дял на твърдия диск (не на този, на който ще инсталирте) по гореописания начин можете да стартирате безпроблемно инсталацията.

Внимание: Този метод може да се ползва само ако хард диска ви е форматиран във файлова система FAT32!


Стартиране на инсталацията чрез bootable CD-ROM
Това е най-използвания и най-лесния метод за стартиране на инсталацията на Windows 2000/XP/2003. Този метод може да се ползва не само при Windows XP a и при Windows 2000/2003. Трябва в БИОС да настройте като първо стартиращо устройство CD-ROM. Ето как става това: влизате в BIOS (най-често с delete при стартиране на компютъра). Търсите Advanced BIOS Features (BIOS Features, Advanced Setup, Advanced Features). На First Boot Device (1st boot device) поставяте CD-ROM. Не забравяйте при излизане от BIOS да запаметите направените настройки. За тази цел вместо ESC използвайте бутона F10.

След рестарта ще ви се появи надпис “Press any key to boot from CD…”.

uroci.com / уроци.ком

Веднага натиснете произволно копче от клавиатурата, за да зареди инсталацията от инсталационния диск. Преди да започне началната фаза, Windows инсталаторът ни проверява наличния хардуер.

uroci.com / уроци.ком

Изчакайте да зареди инсталацията, за да преминете към следващата стъпка. Инсталаторът ще ви попита за SCSI и RAID драйвери.Ако имаме някой от тези контролери трябва да имаме предварително подготвена дискета с нужните драйвери. За целта поставяте дискетата и натискате F6. Вече за различните драйвери инсталацията е различна. Следващия екран е много важен. Имате възможност за продължение (1), поправка на стара инсталация (2) и изход (3)

uroci.com / уроци.ком


Страници: 1 2 3 4 »

Коментари (11)

iliq на 21.08 2006 в 20:08ч.
На 3 стр. в статията, там, където пише "След като се копират нужните файлове системата ще се рестартира", трябва да се добави, че системата не се рестартира сама, а трабва да се натисне "Enter" ръчно! Имате 14 сек. да го направите. В противен случай бутването ще започне отначало.
lgibm на 23.08 2006 в 23:16ч.
Глупости! Натискането на Enter само скъсява времето до рестарта. И да не го натискаш, пак ще продължи инсталацията. И това не подлежи на коментар и съмнение. Просто е така. Вземи прочети малко литература и поразпитай тук-там, преди да пишеш глупости. А ако на теб ти се е случвало нещо такова, значи имаш проблем, но той е само твой.
NoDeX на 12.09 2006 в 23:06ч.
Еми като дам на Repair Windows или Set up Windows Now ми изписва - :

Windows Cannot Find Any Hard Drivers Installed of Your Computer (пробвах с 5 различни Windows-a и все така ми изписва) HeLP! :(
darkkis на 22.11 2006 в 21:01ч.
Мен на теб ти изка драивери за хардиск даваж резтарт флизаш във BIOS и търсиш
опция свъзана със Hard Drivers и настоиваш на всичко друго само да нее на RAID.
lgibm на 11.12 2006 в 10:28ч.
Какъв си такъв двойкаджия?!? Взел да ми инсталира операционна система, че и съвети ще дава... Ето как би трябвало да се чете мисълта ти след поправка:
"Мен, на теб ти иСка драЙвери за харД диск. ДаваШ реСтарт, Влизаш в BIOS и търсиш опция свъРзана с Hard Drivers. НастРоЙваш на всичко друго, само да не е на RAID."
УМИШЛЕНО ПОДЧЕРТАХ 14-ТЕ ГРЕШКИ, ЗАЕДНО СЪС ЗАПЕТАИТЕ...
Слаб (2)
velikia7 на 27.12 2006 в 19:13ч.
Искам да си копирам страницата за преинсталациа за да мога да я искамрам на принтер.Когато стане някав проблем да мога да гледам от листа
Tr!ph4z3 на 29.10 2007 в 11:42ч.
ако може някой да направи урок за записване на "Windows XP" с "Nero" "Bootable CD" благодаря ! :)
green на 17.02 2008 в 17:50ч.
нямам никакви драивери какво да правя от каде да си ги сяаля
texnika на 02.04 2008 в 10:33ч.
При мене неиска да форматира пък камоли да инсталира
vladkotrg на 12.01 2009 в 14:08ч.
Sorry for you
rado99 на 13.12 2012 в 20:54ч.
Не ви е нужна дискета на win98! Също така не се учудвайте ако графичната среда по-нататък изглежда малко по-различно.

Регистрирайте се, за да добавите коментар


Калдейта ЕООД - © 2003-2010. Всички права запазени.
Препоръчваме: Национален Бизнес | Bomba.bg | IT Новини | Диплома.бг | TRAVEL туризъм | Реферати | AmAm.bg | Иде.ли | Курсови работи | Фото Форум | Spodeli.net | Фото-Култ | Atol.bg | Elmaz.com | MobileBulgaria.com | Казанлък.Com