Помогни ни да направим Uroci.net по - богат! Добави урок

Защитени ли сме в интернет?

fix3d   трудност:    видян: 21831


Наред с големия брой вируси в интернет страниците се крие и друг вреден софтуер- spyware, adware, malware, toolbars, pop-ups и др. Такива „вредители” могат да ви се „лепнат” без дори да усетите. Последствията рядко са фатални, но въпреки това трябва да сме добре защитени. Има много програми за борба с подобен шпионски и рекламен софтуер, но преди всичко трябва да помислите за защитата на вашия интернер браузър без значения какъв е той.
По-голямата част от хората използват като операционна система Microsoft Windows. Съответно се очаква най-използвания интернет браузър да е Internet Explorer. Aко се разровите по форуми и сайтове подобни на моя ще забележите, че славата на Internet Explorer не е много добра по отношение на сигурността. Затова ако се чувствате наистина застрашени от описания по-горе софтуер използвайте по-сигурен браузър като Mozilla Firefox. Не оставайте с грешно впечатление, че ако ползвате IE (Internet Explorer) вероятността да се заразите със шпионски софтуер (spyware) и всичките му разновидности е голяма. Винаги има начин за повишаване на нивото на защита дори и без употребата на странични програми. За сега най-използваната версия на IE е Microsoft Internet Explorer 6.0. Ще разгледаме как да направиме по-сигурен IE6.0. За повишаване на нивото на сигурността са нужни някои дребни настройки на Internet Explorer 6.0. Преди да предприемете каквито и да било действия трябва да знаете, че след направените настройки може да възникнат някои проблеми с определени страници.


Повишаване на сигурността при IE6.0.

Сигурност

Стартирайте Internet Explorer и отидете на Tools > Internet Options > Security.

Internet – тук включваме всички сайтове, които не са в останалите групи. В зависимост от това какви сайтове посещавате трябва да прецените нивото на сигурността, което ще сложите.

Local Intranet – това са сайтовете от локалната мрежа. Попринцип IE трябва да разпознава тези сайтове, но не винаги това е така.

Trusted sites – тук можете да забраните нещата, които ви пречат. Всички други трябва да са разрешени!

Restricted sites – това са сайтове, на които не се доверявате. Желателно е всичко да е забранено.

ActiveX controls and plug-ins – можете да ги забраните безпроблемно, но трябва да знаете, че flash анимациите няма да могат да се отварят. Чрез ActiveX някои сайтове могат да получат пълен достъп до нашия компютър. Ако се двоумите дали в група Internet да активирате ActiveX или да го забраните можете да изберете Prompt т.е. да ви пита преди да стартира ActiveX controls.

Download signed ActiveX controls: prompt

Download unsigned ActiveX controls: disable

Initialize and script ActiveX controls not marked as safe: disable

Run ActiveX controls and plugins: prompt

Script ActiveX controls marked safe for scripting: enable

Downloads – тук избирате дали да можете да сваляте файлове и шрифтове или не. Имайте предвид, че ако забраните download-a на файлове няма да можете да сваляте и отваряте различни файлове в дадена страница.

File download: enable

Font download: prompt

Muscellaneous

Acess data sources across domains: disable

Allow META refresh: enable

Display mixed content: prompt

Don't prompt for client certificate selection...: disable

Drag and drop or copy and paste files: enable

Installation of desktop items: disable

Launch programs and files in IFRAME: prompt

Navigate sub-frames across different domains: enable

Software channel permissions: high safety

Submit non-encrypted form data: enable

Userdata persistence: disable

Scripting – много сайтове използват VBS или Java script. Забраната на скриптовете ще доведе до проблеми с детайлите на много страници: зареждане на страници от падащи менюта, движещ се текст и др.

Active scripting: enable

Allow paste operations via script: prompt

Scripting of Java applets: enable


Страници: 1 2 »

Регистрирайте се, за да добавите коментар


Калдейта ЕООД - © 2003-2010. Всички права запазени.
Препоръчваме: Национален Бизнес | Bomba.bg | IT Новини | Диплома.бг | TRAVEL туризъм | Реферати | AmAm.bg | Иде.ли | Курсови работи | Фото Форум | Spodeli.net | Фото-Култ | Atol.bg | Elmaz.com | MobileBulgaria.com | Казанлък.Com