Помогни ни да направим Uroci.net по - богат! Добави урок

Пълен списък на услугите и техните функции в Windows XP (Home и Pro)

fix3d   трудност:    видян: 30967


Разберете как действа всяка една услуга във вашата операционна система и за какво служи. Това ще ви помогне да изключите тези услуги, от които нямате реална полза като по този начин ще оптимизирате вашият Windows ХР.

Не знам за вас, но на мен ми е много интересно да се поровя из системните функции на Windows XP, а услугите които са описани в тази статия са важна част от операционна система (ОС). Ако познавате услугите можете да оптимизирате вашата ОС, така че да съвпада най-добре с вашите нужди.

Услугите са много важни за Windows XP (Home и Professional ). Всяка една от тях изпълнява определена роля и е отговорна за даден процес, без нея този процес не би се стартирал и изпълнил. За това е важно да знаете кои функции за какво служат. Много малко от тях са задължителни, другата част зависят от вашето положение. Например има услуги, които се грижат за принтера, скенера, различни плеъри и устройства, но ако вие не притежавате такива устройства то тагава и тези услуги не са ви необходими и само хабят от системните ви ресурси и ще е полезно да бъдат изключени.

Трябва да се знае, че е много добре да знаете какво правите когато изключвате определена услуга, защото може да блокирате важна системна функция. Като включвате и изключвате определени услуги не може да повредите вашият компютър просто губите определена функционалност, за която е била отговор на дадена та услуга, след време ако тази функционалност отново ви потрябва включете отново услугата за да я имате. Включете я и ако видите, че започнете да получавате проблеми с вашата ОС.

Долу съм посочил пълният списък с услугите на Windows XP ( Home и Pro, услугите са еднакви и за двете ОС) и съм дал определена конфигурация на услугите, но вие трябва да съобразите тази конфигурация според вашият случай. Например аз не използвам безжичен интернет затова и услугата отговаряща за поддръжката на безжичното устройство е оставена изключена, ако вие използвате такъв интернет оставете услугата включена.

Познания
Добре е да имате някакви познания за Windows преди да модифицирате услугите, но не е задължително, просто има услуги, които всеки може да включва и изключва в зависимост от своята хардуерна и софтуерна конфигурация за да спести системни ресурси. Но също така има и доста странни услуги, които пълният им смисъл и функционалност не е добре известен.

Относно статията
Искам да кажа, че е възможно да има малки грешки в описанието на определени услуги. Също така има и услуги, на които функционалността им не ми е напълно известна за това в случай, че откриете някаква неточност, допълнение или друго нещо за дадена услуга от тази статия уведомете по моята електронна поща - ivailoenev@mail.ru .

Как да боравите с услугите
Най-лесният начин за да стигнете до целият набор от услуги в Windows е следният:
Отидете в Start->Run... и напишете "Services.msc" без кавичките. Ще ви се покаже долният прозорец:

óðîöè - uroci.com

В него е показано следното:

В графата Name e написано името на услугата.
В графата Description е написано описание на услугата, което в 90% от случаите е неразбираемо.
В графата Status е описано дали услугата е включена.
В графата Startup Type е показано дали е разрешена или забранена.
В графата Log On As как се е погнала (не ни интересува).

За да боравите с дадена услуга натиснете два пъти върху нея с мишката за да ви се покаже:

óðîöè - uroci.com

В полето Startup type може да избирате дали да изключите услуга или да я оставите включена при стартиране на Windows.

В полето Service status можете да изключите услугата до момента, до който не изгасите Windows, след това услугата ще прочете полето Startup type и ще прецени дали да се включи при следващото стартиране.

Как е организирана статията
Всички услуги са представени във вид на таблица, която е

Име на услугатазадължителна ли е?възможна конфигурация на услугата

В първото поле съм написал името на услугата такова каквото е в графата Name от горният прозорец

Във второто поле съм записал дали услугата е нужна за нормалната работа на Windows или той може да работи без нея т.е. задължителна, ако услугата е задължителна и не е задължителна ако услугата не е задължителна.

В третото поле съм написал как да оставите услугата като вие може да съобразите нейният статус спрямо вашият частен случай. Тук посоченото може да бъде Automatic, Manual, Disabled или Manual/Disabled и Automatic/Disabled.

Automatic означава, че услугата се активира с включването на Windows.
Manual означава, че услугата е изключена, но може да стартира ако това потрябва на друг процес.
Disabled означава, че услугата е напълно забранена.
Manual/Disabled и Automatic/Disabled означават, че е добре вие да прецените как да ги оставите според вашите нужди.

В статията съм направил конфигурацията на услугите за един не толкова бърз домашен компютър използван за най-честите нужди - интернет, принтеране, сканиране, връзване на камера и фотоапарат към него и т.н.
Също така съм дал пълно обяснение за свойствата на услугата, за и против нея така че може да съобразите дали наистина ви е необходима или ще я премахнете.


Страници: 1 2 »

Коментари (6)

altoas на 27.09 2007 в 10:40ч.
1. DHCP client - взима IP/mask/GW/DNS от DHCP сървър,а не от DNS.
2. DNS client - е задължителен.
dakata71 на 06.11 2009 в 00:39ч.
доста полезно.искам да попитам,какво означава(DMA)и как може да се активира.опитвам се да запиша DVD с програмата SONIC и ми излиза прозорец в който пише,че DMA е дезактивирана и записът няма да е сполучлив,и наистина не записва.пробвах и с NREO 7,8,9, и резултатът нулев.някаква помощ.
dakata71 на 06.11 2009 в 00:41ч.
Благодаря предварително!
laodzu на 11.11 2009 в 16:11ч.
Много полезно.Благодаря!
plp1957 на 17.12 2013 в 21:16ч.
Всичко много ми хареса, само не разбрах как да стигна до въпросната статия. Съжалявам, но някой да помогне! Благодаря!
plp1957 на 17.12 2013 в 21:59ч.
Извинявам се! Видях статията. Срам за майстора! :)

Регистрирайте се, за да добавите коментар


Калдейта ЕООД - © 2003-2010. Всички права запазени.
Препоръчваме: Национален Бизнес | Bomba.bg | IT Новини | Диплома.бг | TRAVEL туризъм | Реферати | AmAm.bg | Иде.ли | Курсови работи | Фото Форум | Spodeli.net | Фото-Култ | Atol.bg | Elmaz.com | MobileBulgaria.com | Казанлък.Com