Помогни ни да направим Uroci.net по - богат! Добави урок

Да си направим домашен мултимедиен сървър

fix3d   трудност:    видян: 29488


Тази статия обяснява как можете да намерите приложение на старият и овехтял компютър като го превърнете в място където може да се складират мултимедийни файлове (или каквито други файлове искате), които иначе биха ви заемали излишно място на главният компютър.

В тази статия ще обясня как да използвате стар компютър като домашен сървър. В него ще може да сложите цялата мултимедия, която иначе би заемала излишно място на новият компютър, който използвате при ежедневната си работа. Този сървър ще е идеалното място, на което може да приютите всичките си филми, музика и картинки. Единственото нещо, което трябва да направите е да си вземете достатъчно голям твърд диск, който може да побере всичко, което искате (може да използвате и два твърди диска).

Това, от което се нуждаете за да осъществите тази идея е стар компютър, който не използвате. Аз например намерих един от първите ми компютри , който сега събираше прах в мазето.
Ето и неговата конфигурация -Pentium II 450 MHZ, 128 MB RAM, Realtek Network Card, ESS1869 Sound Card, 6GB Hard Disk и 8MB ATI Video Card. Можех да го оставя с 6GB твърд диск, но този диск нямаше да побере всичките ми филми и музика за това си купих нов 20 GB, който беше добро начало (обмислям покупката на втори 20 GB твърд диск). Сега нека видим от какво се нуждаете за да започнете:

  • Досегашният ви компютър, който използвате при ежедневната си работа (за по кратко ще го наричам ДОМАШЕН КОМПЮТЪР). Той трябва да е достатъчно мощен за да може на него да се гледат филми. Това е единственото изискване към него, защото той ще е този, който ще стартира филмите от другият компютър, така че ако е над Pentium Celeron на 800 MHz значи е идеален.
  • Монитор. Трябва да притежавате един-единствен монитор. Така ще получим конфигурация от два компютъра с един монитор.
  • Стар компютър (за по-кратко ще го наричам СЪРВЪР). Вземете старият си компютър, който иначе не използвате и се чудите къде да го скриете, защото вече не е достатъчно мощен за да подкара новите игри и дори филми.
  • Два чифта тонколони. Трябват ви един чифт тонколони за единият и друг чифт за другият компютър. По принцип е задължително да имате тонколони на домашният компютър за да можете да чувате звука от филма или музикален файл. Другите тонколони (тези на старият компютър) ще използваме за чуем кога той се стартира, това ще познаем като чуем добрият стар звук издаван при стартирането на Windows 98 (ще използвам тази ОС, защото компютъра си е слаб).
  • Две клавиатури. Едната клавиатура ще стои на домашният компютър, а другата ще сложим на старото РС. Сами знаете, че когато стартирате компютъра е задължително да имате включена клавиатура иначе се появяват съобщения за грешка от BIOS и процеса на стартиране приключва. За това сложете освен на домашният си компютър една и на сървъра за да може да стартира нормално.
  • Кабел за захранването. Освен кабела за захранване, който имате на домашният компютър ви трябва и втори такъв кабел и на сървъра, за да може да се снабди с необходимата му енергия за да работи
  • Две мрежови карти, по една за всеки компютър. Без тези карти не бихме могли да свържем двата компютъра в мрежа.
  • Мрежови кабел. Трябва ни мрежови кабел за да го включим към мрежовите карти на всеки един от компютрите, благодарение на този кабел двата компютъра ще могат да си кореспондират.


Да започваме. . .


Първото нещо, което трябва да направите е да осигурите място до домашният компютър на старото РС, което ще използвате като сървър. Ако искате можете да го сложите и далече, но ще трябва да осигурите достатъчно дълъг кабел, а и този кабел трябва да е скрит някъде, защото никой не иска да му се размотава кабел по стаите. Аз слагам моят "шкаф" за филми на около метър от домашният ми компютър.

След като бъдещият сървър вече е поставен на негово място може да започнем работата върху него.

Стъпка първа. Първо поставете монитора на домашният компютър към сървъра, след това му сложете и клавиатура, мишка, захранващ кабел. Когато направите това значи сте готови да го включите. След като се стартира вижте дали на него има инсталирана Операционна Система (ОС). За тази статия аз сложих на домашният компютър Windows XP, а на старият компютър инсталирах Windows 98, на вас ви препоръчвам да направите същото, защото Windows XP в момента е най-добрата ОС за домашни потребители, а Windows 98 е най-добрата ОС за стари компютри. Ако на сървъра няма инсталирана ОС и пред вас се показва DOS, значи ще трябва да инсталирате Windows 98.

Стъпка втора. Когато сте включили сървъра и сте се убедили, че на него има готова за използване ОС Windows 98, значи можете да започвате да нагласяте мрежовите настройки на компютъра. Отидете до иконата на Network Neighborhood и натиснете с десен бутон върху нея, от изкочилото пред вас меню изберете Properties. Пред вас ще се отвори прозорецът, от който ще можете да менажерите всички мрежови настройки.

уроци - uroci.com
Фигура 1

В отвореният прозорец трябва да има четири неща, които ще са важни за за създаването на мрежата:

1) Client for Microsoft Windows
2) Network Adapter Driver
3) NETBEUI
4) File and Printer sharing for Microsoft Windows

- Ако няма някое от тях значи ще трябва да го инсталирате, за да направите това натиснете бутона add и ги селектирайте от списъка. Ще започнем едно по едно. Проверете за Client for Microsoft Windows, ако не е там натиснете бутона Add после отидете до Clients -> Microsoft -> Client for Microsoft Windows. Вижте сами:

уроци - uroci.com
Фигура 2

- Network Adapter Driver представлява драйвъра на вашата мрежова карта. Когато си купите мрежова карта тя върви в комплект с дискета или диск съдържащ специален драйвър за нея. Вземете диска (дискетата) и инсталирайте драйвъра. Ако не сте го направили отидете в Start - Settings - Control Panel - Add New Hardware. След като вашият компютър открие мрежовата карта посочете му къде се намират драйвърите за нея и рестартирайте. Когато компютъра бъде включен и влезнете в Properties на Network Neighborhood там вече ще е мрежовата карта. При мен тя е Realtek RTL8139/810X Family PCI FastEthernet NIC.

- След това трябва да инсталирате протокола NETBEUI, който е необходим за да могат компютрите да си комуникират свободно един с друг. Отидете на Add - Protocol - Microsoft - NETBEUI:

уроци - uroci.com

уроци - uroci.com
Фигура 3

- Последното нещо, което трябва да проверите дали е готово е File and Printer sharing for Microsoft Windows. Ако го няма отидете на Add - Service - Microsoft - File and Printer sharing for Microsoft Windows:

уроци - uroci.com
уроци - uroci.com
Фигура 4

Когато сте сигурни, че четирите елемента са налице значи ще трябва да ги настроим.


Страници: 1 2 3 »

Коментари (3)

ISRalien на 10.09 2006 в 11:27ч.
Невероятно ненужен и неправилно копиран урок.
charmed на 29.06 2008 в 23:36ч.
Това не е мултимедиен сървар, а локална мрежа. Стига лъга хората.
sico на 04.06 2011 в 12:27ч.
Аз знам и по-лесен начин

Регистрирайте се, за да добавите коментар


Калдейта ЕООД - © 2003-2010. Всички права запазени.
Препоръчваме: IT Новини