Помогни ни да направим Uroci.net по - богат! Добави урок

Два Windows-a на един твърд диск

fix3d   трудност:    видян: 20686


Доста хора смятат за полезно да имат два Windows- а на един и същи твърд диск като по този начин се застраховат при евентуална повреда или проблем при единия от тях.

Преди да започнем

В тази статия ще обясня как да се инсталират две ОС върху един твърд диск. В случая ще използвам Windows 98 и Windows XP, защото тези две ОС са чудесна комбинация. Windows XP в момента е най-добрата ОС за домашни потребители, защото е доста стабилна и предлага подобаващо количество допълнения, които иначе липсват при другите ОС. В същото време Windows 98 макар, че е доста остаряла върши идеална работа за подкарване на на стари игри или приложения, които не могат да стартират върху Windows XP.

По този начин се получава една чудесна комбинация от две операционни системи, при които първата поддържа новото в компютърният свят, а и вече започнаха да се появяват приложения специално написани за WinXP. А пък другата ОС - Windows 98 поддържа всички онези приложения, които иначе не могат да стартират на Windows XP (например на моето XP не може да стартира GTA2, затова го играя под Win98 ).

От какво ще имате нужда

  • Първо трябва да имате компютър, който може да поддържа Windows XP, защото тази ОС иска доста ресурси. Този компютър трябва да има твърд диск по-голям от 5 GB за да може на него да сложат двете ОС и да остане малко място за допълнителни програми. Тук обаче нещо задължително е твърдият диск, който притежавате е да бъде разделен на повече от два дяла. Всеки Windows трябва да се инсталира в отделен дял, защото два Windows- а не могат да съществуват на един и същ дял.
  • Ще ви трябват и двете ОС Windows XP и Windows 98, така че ако ги нямате набавете си ги.
  • Последното нещо, от което имате нужда е системна дискета (startup dikette). Ако не знаете как да си направите такава дискета вижте статията.

Да инсталираме

След като притежавате горните три неща значи сте готови да започнете инсталирането на двете ОС. Също както статията, при която инсталирахме Linux и Windows XP на един твърд диск ще започнем първо с инсталацията на Win98. Инсталира се Windows XP втори, защото когато той презаписва при инсталиране MBR сектора на хард диска (първият сектор на един твърд диск) там слага своят boot мениджър, който се настройва автоматично, така че да може да зарежда по избор на потребителя една от двете ОС - инсталираната първо Windows 98 и инсталираната втора Windows XP.

Ако Windows 98 бъде инсталиран втори то тогава той ще запише своят boot мениджър в MBR. Проблемът се корени в това, че boot мениджъра на Win98 не може да бъде настройван да зарежда друга ОС освен Win98 и по този начин инсталираният първо WinXP ще стане не използваем, защото компютъра няма да може да го стартира - всъщност това може да се поправи, но ще се усложни нашето начинание, затова е по-добре да не се създават допълнителни "премеждия".

Първо оставете на твърдият диск минимум два свободни дяла - за всеки Windows отделен дял. След това ги форматирайте като използвате системната си дискета. В първият от тях инсталирайте Windows 98, в нея е обяснено как точно да използвате системната дискета за да изтриете даден дял и после върху него да инсталирате стъпка по стъпка Windows 98.

* Забележка *

Ако в мента имате инсталиран някакъв Windows препоръчително е да го изтриете, защото просто комбинация от три Windows- а е напълно неприложима. Ако имате друга ОС, например Linux тогава си я оставете ако искате, единственият ви проблем ще бъде настройката на boot менюто за избор на коя ОС да бъде стартирана.

След като инсталирате Win98 в единият дял е време да започнете и инсталирането на Windows ХР в другият. Там съм обяснил как да се използва системна дискета за изтриване на избран дял и после върху него да се сложи WinXP.

След като направите това сте готови с цялата процедура, защото на вашият компютър имате две ОС, от които ще можете да избирате една да се включи всеки път когато стартира компютъра.

Какво направихме

Както виждате няма нищо сложно в това да инсталират двете ОС - Windows XP и Windows 98 на един твърд диск така че и сами можете да се справите с тази задача без помощта на тази статия. Нужно ви е да знаете две тънкости :
  • Два Windows - а не могат да бъдат инсталирани на един и същ дял, защото това просто е невъзможно. Следователно ще трябва да инсталирате всеки един от тях на отделен дял т. е. преди да започнете инсталирането трябва да си осигурите не по-малко от два дяла.
  • Инсталирайте двете ОС в следната последователност - първо Windows 98 и след това Windows XP. Това се налага, защото когато Windows XP бъде инсталиран втори той разчита вече инсталираният Windows 98 и го включва в своето boot меню като по този начин ви дава възможност коя от двете ОС да стартирате. Ако първо инсталирате Windows 98 той няма да ви предостави такава възможност и ще се стартира само той (разбира се това може да се оправи, но така само ще усложните задачата).

източник: http://www.hometechlabs.hit.bgКоментари (4)

fogi на 12.12 2006 в 15:24ч.
"Както виждате няма нищо сложно в това да инсталират двете ОС - Windows XP и Windows 98 на един твърд диск така че и сами можете да се справите с тази задача без помощта на тази статия. Нужно ви е да знаете две тънкости :

Два Windows - а не могат да бъдат инсталирани на един и същ дял, защото това просто е невъзможно. Следователно ще трябва да инсталирате всеки един от тях на отделен дял т. е. преди да започнете инсталирането трябва да си осигурите не по-малко от два дяла."- Това поради което пиша този пост е факта ,че е възможно съществуването на два windows-a на един дял на хард-а.Не казвам че е препорачително,но не е и невъзможно!Доказателство е моят компютър Windows 2000 i Windows XP.Иначе статията е много хубава:)
yukiboston на 11.04 2007 в 15:58ч.
Инсталирах си втори WindowsXP. И както знаете когато си включвам компютъра ме пита кой от двата Windowsa-а да зареди. Това е нормално.
Но в последствие реших да премахна втория Windows. Форматирах дяла в който беше този Windows. Но сега, когато си включвам компа пак ме пита кой Windows да зареди. Като дам на първия ми Windows го зарежда нормално, а като дам на втория ми извежда грешка. Някой може ли да ми каже как да го прамахна това нешто, че да не ме пита постоянно, а направо да си зарежда стария Windows????
Мерси предварително
tarapo на 25.08 2007 в 14:37ч.
Моля помогнете!!!!! : yukiboston
Инсталирах си втори WindowsXP. И както знаете когато си включвам компютъра ме пита кой от двата Windowsa-а да зареди. Това е нормално.
Но в последствие реших да премахна втория Windows. Форматирах дяла в който беше този Windows. Но сега, когато си включвам компа пак ме пита кой Windows да зареди. Като дам на първия ми Windows го зарежда нормално, а като дам на втория ми извежда грешка. Някой може ли да ми каже как да го прамахна това нешто, че да не ме пита постоянно, а направо да си зарежда стария Windows????
Мерси предварително

April 11, 2007

ETO TAKA:

Win XP Home
Safe Mode
start-run-cmd
attrib boot.ini -a -h -r -s
edit.com
edit boot.ini

Така изглежда:
[boot loader]
timeaut=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS
[operating sistems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS=``Microsoft Windows XP Professional``/fastdetect

Когато са две операционни системи:
[boot loader]
timeaut=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS
[operating sistems]
multi(0)disk(1)rdisk(0)partition(1)WINDOWS=``Windows XP Professional``/fastdetect
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)WINNT=``Windows 2000 Professional``/fastdetect
След като премахнете нежелания ред т.е. последния с edit.com запазвате файла с
Alt F-Save и го затваряте. Последната стъпка е възовновяване на файловите атрибути на boot.ini ici със следната команда: attrib boot.ini a h r s

Метод 2:
Редактиране на файла boot.ini за XP Professional
bootcfg.exe
Start-Run-cmd
bootcfg/copy/d произволно текстово описание/ID#
За да премахнете излишния текстов стринг от boot.ini:
bootcfg/delete/ID2
boocfg/delete/ID1
boocfg/delete/ID3 или друга OS
Смяна на времето за зареждане на OS
bootcfg/timeout20 или
bootcfg/timeout60
ВАРИАНТ 3
същият проблем, с ХР на двата дяла на харда(С и D). Аз го реших по следния начин. От boot.ini (най-лесно ще го намериш, като влезеш в С само допиши boot.ini прозореца горе, където пише C: и му дай "go", намалих времето на нула, и трябва да видиш на кой дял е читавият ХР(1 или 2) та да го пише в удебеленото на третият ред в цитираното от моя boot.ini отдолу, сеифаш го и готово!

[boot loader]
timeout=0
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect


ВАРИАНТ 4

control panel > system > advanced > startup and recovery > system startup и там има опция направо да ти boot-ва което искаш има и опция ръчно да edit-ваш boot.ini
EnteRprisE на 16.09 2007 в 16:33ч.
За да не пита кое от двете да стартираш е достатъчно да направиш следното:Start Menu->Run и пишеш "notepad X:boot.ini" където X: е устойството което е системно.Ако не знаеш-пробвай...ако не нацелиш дали е C: или е D: просто ще ти изпише че файла не е открит и пробвай с другата буква.Все пак 99% е в C: така че тва в RUN трябва да изглежда така "notepad C:boot.ini" после си откриваш дразнещия Windows и изтиваш неговия ред.Там гледай на кой Partition е...
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1) значи диск C: (първия)
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2) значи диск D: (втория)
изтиваш тоз дето не те кефи и запазваш промените.

Забележка...ако искаш да го направиш "като големите" използвай windlogo key R за стартиране на "run" и ctrl s за записване на промените във файла.Ест. това не е задължително но показва някакви умения :)А ако пък искаш да смениш времето там дето пише timeout=Х тва са секундите време които имаш за избор.Не ти трябват всичките горни безумия за safemodе и други разни простотии.Успех

Регистрирайте се, за да добавите коментар


Калдейта ЕООД - © 2003-2010. Всички права запазени.
Препоръчваме: Национален Бизнес | Bomba.bg | IT Новини | Диплома.бг | TRAVEL туризъм | Реферати | AmAm.bg | Иде.ли | Курсови работи | Фото Форум | Spodeli.net | Фото-Култ | Atol.bg | Elmaz.com | MobileBulgaria.com | Казанлък.Com