Помогни ни да направим Uroci.net по - богат! Добави урок

Инсталиране на Linux RedHat и Windows 98

fix3d   трудност:    видян: 12273


Все повече хора искат да инсталират тези две ОС на един твърд диск и по този начин едновременно могат да използват мощта и сигурността на Линукс и леснотата и поддържаността от страна на производителите - Windows.

Преди да започна тази статия нека спомена, че няма един единствен начин, по който може да се инсталират Linux и Windows на един твърд диск, дори напротив, според мен има десетки начини. Целта, с която пиша тази статия е чрез нея да се разберат основните концепции и след това няма да ви е много трудно да откриете други начини за да се инсталират тези две операционни системи (ОС) на един твърд диск.

Относно двете операционни системи
Ще използвам Win98, защото компютърът, върху който ще бъдат инсталирани двете ОС е доста слаб и не би могъл да работи нормално с Windows XP, а Windows 98 не изисква много хардуерни ресурси за да работи нормално, така че се превръща в идеалният кандидат за това начинание.

За избора на Linux RedHat мога да кажа само, че моята любима дистрибуция на Linux е именно RedHat, така че винаги си използвам нея (въпреки че на другият ми компютър имам Mandrake и SuSE ).Версията на RedHat е 7.2, но не би трябвало да има коренни промени в инсталационният процес в най-новите версии на тази дистрибуция, така че няма да има проблем да се използва, дори още по-добре, защото при нея ще има някой отстранен бъг.
Необходими програмни продукти и настройки

 • Windows 98 .Ако го имате инсталиран на компютъра значи може да пропуснете частта, обясняваща неговата инсталация. Може да използвате и друга ОС от семейството на Windows, но няма да намерите точно обяснение как да я конфигурирате в boot мениджъра на Линукс (точно в тази статия).Очаквайте скоро статията "Инсталиране на Линукс и Windows XP на един твърд диск".
 • Linux RedHat. Версията, която аз използвам за тази статия е 7.2, но няма да има проблем да използвате и по-нова. Всъщност главното нещо, което искам да ви покаже как да използвате boot мениджъра на Линукс, а в следваща моя статия ще ви покажа как да използвате този на Windows XP .
 • Startup дискета направена с Windows 98SE ,препоръчвам тази версия на дискетата, защото направените с Windows XP са не пълни и не съдържат някои важни DOS команди. За да направите такава отидете в Start->Control Panel -> Add/Remove Programs -> Create Disk след това сложете празна дискета в устройството и натиснете Setup.
 • Достатъчно голям твърд диск. Погрижете се на вашият твърд диск да има повече от един дял. Разпределете точно мястото, което искате да използвате. Аз обикновено правя три дяла - първият е с големина 3 GB и в него инсталирам Windows и всички останали приложения, които след това ще ми трябват при неговата работа. Вторият е с големина 20GB и също е използван от Windows в него слагам филми и игри. Третият дял е с големина 20GB , него оставям за Линукс.
 • Инсталационна дискета за Линукс. В случай че ви е страх да ровите из BIOS или пък той не поддържа зареждане от диск ви препоръчвам да си направите инсталационна дискета за Линукс, която ще ви послужи да използвате, инсталационното меню на Линукс. Ако не знаете как да си я направите можете да намерите описание по-долу.
 • Ред на инсталиране на двете ОС
  Реда, по който ще инсталираме двете ОС е следният - първо Windows 98, а след това Linux RedHat. Това се налага, защото когато се инсталира Windows 98 той инсталира в MBR (това е първият сектор на един твърд диск) своят boot loader, който помага на Windows да се зареди, но този boot loader не може да се използва за да зареди друга ОС като Linux например (при Windows XP проблемът е решен).
  Ето защо ще инсталираме първо Windows 98 ,който ще сложи в MBR своят boot loader, след това ще инсталираме Linux и ще сложим неговият boot loader (нарича се LILO ) в MBR ,така ще презапишем този на Windows и ще използваме LILO ,който може да бъде настроен, така че да ви дава избор да заредите една от няколко ОС.

  Друг плюс е, че ако преди това е бил инсталиран Windows 98, LILO (Всъщност когато говорим за LILOе по-правилно да говорим не за boot loader, а за boot мениджър, защото LILO може да менажира избора на няколко ОС чрез прекрасно boot меню - меню, в което са написани имената на няколко ОС и ние можем да си избираме коя от тях да зареди нашият компютър) прочита това и ще сложи в своето меню DOS (така че ще имаме избор да стартираме DOS или RedHat ), което е много добре, защото можем лесно да настроим после самият DOS да стартира Windows и така при начално зареждане ще можете да избирате дали да заредите Linux RedHat или Windows 98.

  Начало
  Изходното положение, от което ще започнем тази статия е с инсталиран вече на твърдият диск Windows 98SE.Освен това ще трябва да имате на твърдият диск повече от един дял - единият, в който ще "настаните" Windows и другият, в който ще бъде инсталиран Linux (съветвам ви да оставите за него около 3 GB памет).

  * Забалежка *
  Запомнете дяла, в който е инсталиран Windows, препоръчвам ви да използвате първият дял (С:) за неговата инсталация, защото после ще трябва да изтриете останалите дялове (в които ще инсталираме Linux), за да може да се направят нови специално за Линукс (които Windows не може да чете). Когато вашият Windows се намира в първият дял никога не може да стане объркване при процеса на изтриване на останалите. Ако Windows при вас се намира в друг дял просто добре запомнете този дял.

  Ето как се означават дяловете на твърдият диск в Линукс:

  За твърдите дискове имаме следните съответствия:
  /dev/hda - Първи твърд диск
  /dev/hdb - Втори твърд диск
  /dev/hdc
  .....
  И така нататък.
  Ако един диск има дялове (partition-i) всеки от тях е достъпен с определено име.
  /dev/hda1 - Първи Primary дял
  /dev/hda2 - Дтори Primary дял
  /dev/hda3 - Трети Primary дял
  /dev/hda4 - Четвърти Primary....
  На един твърд диск може да има до4 Primary дяла. След това започват Secondary (или логически дялове)
  /dev/hda5 - Първи логически дял
  /dev/hda6 - Втори логически дял
  .....
  Всъщност аз имам три дяла (както споменах по-горе) - по два за Windows и един Linux ,така че ще изтрия само този предназначен за RedHat , а двата предназначени за Windows ще оставя "живи и здрави".


  Страници: 1 2 »

  Коментари (1)

  green на 17.02 2008 в 17:38ч.
  искам да попитам какви ьарактеристики трябва да има компа ти като RAM процесор хард и др

  Регистрирайте се, за да добавите коментар


  Калдейта ЕООД - © 2003-2010. Всички права запазени.
  Препоръчваме: Национален Бизнес | Bomba.bg | IT Новини | Диплома.бг | TRAVEL туризъм | Реферати | AmAm.bg | Иде.ли | Курсови работи | Фото Форум | Spodeli.net | Фото-Култ | Atol.bg | Elmaz.com | MobileBulgaria.com | Казанлък.Com