Помогни ни да направим Uroci.net по - богат! Добави урок

Как да ползваме „ръчичка” в CorelDRAW!

Fallen_Angel   трудност:    видян: 21014

За хората, които се занимават активно с предпечат, терминът „ръчичка” е доста познат от всички програми – Adobe Illustrator, Photoshop, PageMaker, InDesign, QuarkXPress… но не и от Corel. За тези, които сега започват – това е инструмент, с чиято помощ премествате гледната си точка точно както си пожелаете – без плъзгачи и прочие. Човек неименуемо си задава въпросът – защо в Корел няма подобен инструмент?

Отговорът е кратичък и прост – такъв инструмент има, но за него няма „пряк клавиш”. Това е част от поредицата глупости от иначе приятната канадска компания Корел. За тези, които следят развитието на Корел (в моя случай от версия 3), не е тайна недоразуменията с промяната на преките клавиши в някои от версиите. Със всяко недоразумение (например до версия 7 Ctrl+A беше Align, след 8 и насам е Select All) аз тайничко се надявах най-накрая да „легализират” употребата на „ръчичката” с пряк клавиш, но – уви!
 
С настоящият кратичък урок се надявам да ви помогна лесно и бързо да създадете „пряк клавиш” за любимата на цялото българско човечество „ръчичка”, с което да улесните престоя си в Корел-а.
 

Необходимите пособия за този урок са – компютър, един брой; Корел, работещ – един брой; бира, студена и отворена – един брой.
 
И така, да пристъпим към действие:
 
След стартиране на Корел, отидете не меню Tools -> Customization. (стъпка 1)

corel-1.jpg
След като кликнете там, ще ви се отвори един обезкуражаващо голям списък с разни настройки. Не се стряскайте, а смело изберете “Commands” (стъпка 2)

corel-2-1.jpg


След това от падащото меню изберете „View” (стъпка 3).

corel-3.jpgИзбутайте плъзгача под падащото меню надолу, докато намерите показаната картинка от стъпка 4. След това вдясно натиснете “Shortcut keys” (стъпка 5).

corel-4-5.jpg


Натиснете веднъж с мишката в полето под “New shortcut key:” (стъпка 6). Тук идва моментът на истината – кой пряк клавиш да ползвате за „ръчичката”? След доста проби се оказа, че класическите клавиши от другите програми – Space и Alt, не работят читаво в Корел. Моят скромен съвет е да ползвате комбинацията от двата – Alt+Space. Разбира се, не ангажирам никого с този пряк клавиш, тук можете да сложите комбинация, каквато на вас ви харесва. Избирането на пряк клавиш става по следният начин – след като кликнете веднъж в полето, натискате клавишната комбинация от клавиатурата и тя ви се изписва, както е показано в стъпка 6. Проверете все пак дали Корел-а е „схванал” правилно вашата клавишна комбинация. След като се уверите, че изписаната комбинация от клавиши е тази, която искате, натиснете “Assign” (стъпка 7). Ако избраната от вас комбинация е вече ползвана някъда другаде, в полето под избора на нова (“Currently assigned to:”) ще ви изпише къде се ползва в момента. Тъй като в Корел са натъпкани доста "фабрични" комбинации – просто вижте дали някога в живота си бихте ползвали системната, ако има такава. Ако няма да я ползвате – продължете смело напред, ако обаче ще я ползвате, и то често – изберете нова за „ръчичката”.

corel-6-7-8.jpg


След като си създадете клавишната комбинация идва ред на любимият бутон „ОК” (стъпка 8). 
С това приключва краткия и поучителен урок, с който ще се сдобиете с пряк клавиш за „ръчичка” в Корел!

Тук идва моментът да се облегнете доволно назад, да озарите светът около вас с една лъчезарна усмивка и да си пийнете биричката.Коментари (11)

cipio на 23.10 2006 в 16:38ч.
Първо провери кво може даправи програмата и после пиши такива глупусти.
Това че пичовете от корел не са го направили по тоя начин по който искаш, незначи че не са го направили или че не е по-удобно.
На мен лично по ми харесва начина който корел са избрали. защото са ти сложили "рачичка" на целият лист, независимо колко е голям. И за няколко секунди в най-лошият случен за 5 секунди си там където искаш
ко ша праиш като листът ти е голям и бъкан с обекти и с тая кирлива "рачичка" ко ша правиш ша дърпаш ша дърпаш и така нататкък ли, и ако ти е по слаба машината ша чакаш да опреснява.

За такива като теб дето оплюват корала мога да кажа само едно:
Първо разцъкайте из целият корел и вижте кое бутонче (и други от сорта) за кво се използват. И ша намерите доста нещица. А пък после почвайте да създавате такива "тъпи уроци" и да подлъгвате начинаещите!!!!

А сега седни и си рагледай корела щото за това дето ти трябва има много по-лесен, по-бърз и удобен начин от това дето си писал на хората!!!

И се извинявам, ако съм бил малко по РяЗъК, ама направо ми вдигна кръвното като видях кво си писал!!!

Аре чао и да си останима без лошите чуства!!!!!!!!!!!
Fallen_Angel на 01.11 2006 в 13:22ч.
Здрасти... Значи те ме псуваш, после - без лоши чувства...

Като не ти харесва урока - ми що ге четеш? След като ти си маниак на безмислените кликове с мишката, айде вземи тогава си кликай на други места, не в този урок. Аз работя с Корел от версия 3.0, така че не ми обяснявай на мен колко е велик и какви мегавъзможности има този едитор.

"Кирливата" ръчичка се ползва от интелигентни програми и интелигентни хора, ти си дърпай глупавия прозорец, който на всичкото отгоре НЕ РАБОТИ ИЗВЪН ЛИСТА, в който работиш! Значи по твоята "умна" логика и по-готинку да разчекваш прозореца, за да ползваш гениалното решение на Корел да ползваш джамчето... Евалла, номер Идно си...

И въобще - доколкото знам всеки си носи отговорност за тези уроци - дали ще ги ползва или ще ги чете само. "Новаците" само могат да спечелят от този урок, въпреки твоето хинтересно и интилигентну мнение...

Айде, и да си останим без лошите чувства!!!!!!!!!!!!
zapi на 30.11 2006 в 22:52ч.
за тези който нищо не вдяват е мн полезен 10х
освен вс се научава май и как се правят кратки клавиши 10 х на автора
fix3d на 03.12 2006 в 13:38ч.
Разбирам ти да си писал корела да се палиш толкова... Всеки си има право на мнение, а и аз мисля че Corel-а има доста неинтуитивен интерфейс и начин на работа.
CaTzArOv на 05.12 2006 в 16:16ч.
За по кратко не можа ли да напишеш
да натиснат хората бутона "H" и да
видят какво ще се появи :)

Между другото браво за урока х10
sisaria на 16.02 2007 в 17:06ч.
Вярно е че "H" вкл ръчичката за постоянно, което вярно е малко неудобен метон, но също така е вярно, че ако след като активираш ръчичката, преминеш към инстумента pick (черната стрелка), след това натискайки и задържайки натиснат space, програмата прескача през последните два избрани инструмента, по този начин лесно и удобно може да се работи с ръчичката....
а за навигация в Cоrel-а, аз лично използвам zoom-a...F2 и F3..просто към момента за мен това е най-бъзрия и лесен начин за навигиране в програмата Corel Draw....а и според мен....всяка програма си има своите и -..както Corel е много хубава програма и има много ...тя има и някои сериозни бъгове....но по същия начин са и adobe продуктите...просто все още не е създадена програма, отговаряща на това което ни се иска, а именно перфектната програма, която да подхожда на нашите очаквания..и да няма никакви бъгове и да става за всичко...
garganel на 26.08 2007 в 13:00ч.
за ричичка си има пряк клавиш H
bulhomes на 25.01 2008 в 18:09ч.
Аз лично също ползвам F2, F3 и F4, а за навигация - Alt стрелките
limon4e на 25.06 2008 в 11:34ч.
Защо трябва да се карате бе хора! Този форум е отворен, за да се споделят мнения и прочие, като на някой не му изнася или не му харесва си е неков проблем! Да се оправя какво сметне за добре! Ако има др. идея - да я сподели...ама защо са тия ругатни!? И на мен не ми харесват мушкатата на съседката ама не и чета лекции всеки път като излезна на терасата...Просто не гледам мушката!
Весел ден:)
maniaci на 03.02 2009 в 15:22ч.
Спокойно, проблема ви със така наречената "ръчичка" е решен във версия 14, като са ви извели бутончеto. :P
astral82 на 25.03 2010 в 17:35ч.
Пичове какво се карате - принципно и двете страни са прави, ръчичката е удобна но по-добра работа върши в програми за растер. А относно интерфейса - хората са признали по цял свят (това не е мое твърдение) че най опростения интерфейс има ...Corel Draw- нещо което не мога да кажа за Adobe Illustrator

Регистрирайте се, за да добавите коментар


Калдейта ЕООД - © 2003-2010. Всички права запазени.
Препоръчваме: IT Новини