Помогни ни да направим Uroci.net по - богат! Добави урок

Ехо ефекти в Sound Forge - Simple Delay

Herbaliser   трудност:    видян: 11941

 

Всички знаем какво е ехо. Това е повтарящ се звук, който наподобява първоначалният такъв. Например ако извикате в някакво голямо, затворено помещение, ще чуете звука да се повтаря постоянно докато накрая затихне. Това е ехо, или с други думи казано - Delay.

Simple Delay
Чрез тази команда прилагате ехо ефекти във вашият аудио файл.
1. Селектирайте частта, която искате да се повтаря. Ако искате да приложите ефекта върху целия файл не трябва да правите селекция, или изберете Edit > Select All (Ctrl+A).

2. Изберете Effects > Delay/Echo > Simple за да отворите диалоговият прозорец Simple Delay.

Screenshot.JPG3. Първо трябва да определим стойността на параметъра Delay Time, от която зависи колко секунди ще има между всяко повторение на ехото, и може да бъде от 0,001 до 5 секунди.

Много музиканти умеят да синхронизират повторенията на ехото с темпото на музиката - със всяка четвъртинка нота, или със всяка осминка и тн. Всичко което се изисква за този трик е малко математика.

Ще започнем с определяне стойността на Delay Time нужна за напасване на повторенията със всяка четвъртинка (всяко силно време в такт 4/4). За целта трябва да разделим 60000 (броят на милисекундите в една минута) на темпото на музиката (което се измерва в 'удари в минута' - beats per minute). Например, ако имате темпо 120bpm, след като направите изчислението ще получите 500 милисекунди (което е 0.500 секунди).И ако в Delay Time въведете 0.500, ехото ще съвпадне със всяка четвъртинка - ще бъде синхронизирано с темпото на песента.Оттук нататък, ако искате ехото да съвпадне със всяка осминка, или с всяка полувинка - просто трябва да разделите на 2 или да умножите по 2 полученият резултат.

4. Трябва да настроим и Dry Out и Delay Out параметрите. Те определят до каква степен ще се чува самия ефект (Delay Out), и до каква степен 'оригиналният' звук (Dry Out).

5. Отметнете опцията Multiple Delays, след което ще можете да настроите Decay Time параметърът. Ако активирате Multiple Delays, ще има повече от едно ехо, а параметърът Decay Time определя колко секунди ще продължат повторенията, колко ехота ще има.

6. Чрез бутона Preview можете предварително да чуете как ще звучи вашият ефект.


7. Кликнете върху OK.Регистрирайте се, за да добавите коментар


Калдейта ЕООД - © 2003-2010. Всички права запазени.
Препоръчваме: IT Новини