Помогни ни да направим Uroci.net по - богат! Добави урок

Как Линукс да вижда дяловете на Уиндоус

tonitochev   трудност:    видян: 10236

 

Много въпроси възникват пред новаците след инсталирането на някоя Линукс дистрибуция. Но един от основните е: Как да имат достъп до дяловете на Уиндоус? Това разбира се има смисъл, тъй като всички важни за тях файлове се намират там. Разбира се, ако са оцелели при инсталацията на новата ОС. Много дистрибуции автоматично извършват магията и Линукс „вижда“ дяловете с ntfs или fat файлови системи, както и позволява да се записват и трият файлове от там. Но е добра идея въпреки това да се разбере как става тая „магия“,понеже винаги може да се наложи нещо да се промени или добави. Ето защо ще напиша тая статия. Не че няма достатъчно написано по въпроса, но на български език е малко и разхвърляно. И малко на по-високо ниво. Целта ми е с думи прости нещата да станат ясни.

Нека да разгледаме първо файловата система на една Линукс машина. Образно казано тя има дървовидна структура. Корена на дървото е „/“.При инсталация задаваме този символ за дяла, където ще се инсталира дистрибуцията. В тази главна директория инсталационната програма създава няколко стандартни директории, които имат определени функции. Няма да ги изброявам тук. По важното е, че Линукс разглежда различните устройства (хард дискове, СД, ДВД) като файлове, които са описани в директорията /dev.

И сега идва интересното. Към дървото с директориите може да добавяме или премахваме разклонения. Това означава, че може да включваме други файлови системи. Дори и да не са налични на хард диска, но през интернет може да имаме достъп до различни споделени ресурси.

Но сега ни интересува дялът с Уиндоус. Ако не се вижда в момента никъде е време да направим „магията“. За това ще се погрижи програмата mount, както и ние трябва да редактираме един текстови файл.

За да прибавим някаква друга файлова система към нашата, трябва първо да имаме точка или място, където да я прибавим. Това място се нарича точка на монтиране и ще бъде просто една папка. Тази папка я създаваме обикновено в директорията /mnt. Това е мястото ,предназначено за тази цел. Създаването на тази папка може да стане единствено с администраторски права. Най-бързо става, като отворите конзолата и напишете:


su


Ще се поиска паролата на администратора. Въвеждате я. Сега следва:


cd /mnt
mkdir win_c

Папката е създадена. В графична среда(КДЕ) става, като отворите Konqueror с администраторски права. Ще го намерите в менюто на програмите в секцията система. Пак иска парола и после се действа както сте свикнали. Тоест с десен бутон на мишката.


Сега трябва да се редактира файла /etc/fstab. В него са описани монтираните файлови системи при зареждане на системата. В графичен режим редактирането става, като в Konqueror (с администраторски права) намираме файла и с ляв бутон на мишката отваряме файла с подразбиращ се текстов редактор.Ето го моя fstab:

# /etc/fstab: static file system information.
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
proc /proc proc defaults 0 0
/dev/hda7 / ext3 defaults,errors=remount-ro 0 1
/dev/hda1 /mnt/win_c ntfs umask=0222 0 0
/dev/hda5 /mnt/win_d ntfs umask=0222 0 0
/dev/hda8 /home ext3 defaults 0 2
/dev/hdb1 /mnt/hdb1 vfat umask=0222 0 0
/dev/hdb3 /mnt/hdb3 vfat umask=0222 0 0
/dev/hdb5 /mnt/hdb5 ext3 defaults 0 2
/dev/hdb6 /mnt/hdb6 ext3 defaults 0 2
/dev/hda6 /mnt/test ext3 defaults 0 2
/dev/hda9 none swap sw 0 0
/dev/hdb7 none swap sw 0 0
/dev/hdc /media/cdrom0 udf,iso9660 user,noauto 0 0

Имам два хард диска, като Уиндоуса ми е на първия диск-hda1, а данните са в друг дял-hda5. Файловата система е ntfs. На втория диск имам още два дяла за Уиндоус, но те са с fat32 файлови системи. Това са hdb1 и hdb3.

Работещата в момента система е инсталирана в дял hda7,като директорията home се намира на дял hda8. Имам инсталиран още един Debian на дял hda6.
Всичките тези дялове се монтират автоматично при старт на системата и имам достъп навсякъде. Единствено не може да се записва на ntfs дяловете, затова имам и дялове с fat32,където може да пише и Уиндоус и Линукс.Разбира се, това става само с администраторски права.

 Коментари (5)

***** на 25.12 2006 в 22:13ч.
Нямам дар слово да описвам , но :-) ....нещо не си описал под конзола как се монтира ntfs дял с "mount" в създадената точка(в случая "win_c") . Освен това мисля , че ще бъде добре ако опишеш как да четеш и ПИШЕШ ("...Единствено не може да се записва на ntfs дяловете...") върху ntfs дял с ntfs-3g през fuse (описано е в повечето дистрибуции) ... а след това вече как всичко гореописано става автоматично при зареждане на системата - т.е. как да се промени fstab еднократно и нещата да "заспят" ;-) ! Така няма нужда да си преформатираш ntfs , а ще си го ползваш (ако имаш филми , музика и т.н. примерно ~60GB "полезности"), само че с по-ниска скорост ! Успех !
***** на 25.12 2006 в 22:18ч.
# /etc/fstab: static file system information.
#
#
proc /proc proc defaults 0 0
/dev/sda4 / ext3 defaults,errors=remount-ro 0 1
/dev/sda6 none swap sw 0 0
/dev/scd0 /media/cdrom0 udf,iso9660 user,noauto 0 0
/dev/sda1 /mnt/sda1 ntfs-3g defaults,locale=bg_BG.utf8 0 0
/dev/sda5 /mnt/sda5 ntfs-3g defaults,locale=bg_BG.utf8 0 0
twisty на 24.07 2007 в 19:14ч.
Здравейте.Искам да попитам Как да си инсталирам Knopix дистрибуцията. Преди време и аз както можеби и много други хора проявих лиубопитство към Linux дистрибуцийте.Също така ми е интересно да знам дали може на 1 Твърд диск да си записха двете ОС:WindolsXP Profesional и Linux{Knopix за когото споменах по горе}.И един последен вапрос игрите които тръгват на WinXP могат ли да се подкарват и на Линукс;и как? :) Мерси предварително за отговора :D
twisty на 24.07 2007 в 19:17ч.
Само да доуточня... Аз не сам гамер но не сам и програмист просто ако иам Линукс искам да знам на какво ще сам способен с него.Разполагам с Пуппи на CD незнам какво да правя с него затова предпочитам да си инсталирам примерно в дял C:WINDOLS a в дял "D" Линукс и да си ги менкам когато си пойскам зада мога да си разучавам в линукс когато ми омразне да си чатя с някои докато сам в WinXP :)
badhakcer на 07.02 2010 в 16:04ч.
Super

Регистрирайте се, за да добавите коментар


Калдейта ЕООД - © 2003-2010. Всички права запазени.
Препоръчваме: Национален Бизнес | Bomba.bg | IT Новини | Диплома.бг | TRAVEL туризъм | Реферати | AmAm.bg | Иде.ли | Курсови работи | Фото Форум | Spodeli.net | Фото-Култ | Atol.bg | Elmaz.com | MobileBulgaria.com | Казанлък.Com