Помогни ни да направим Uroci.net по - богат! Добави урок

Инсталиране на пакети в Линукс

danail   трудност:    видян: 18428

 

За slackware освен готовите slack пакети *.tgz много често се налага да се компилира програма от компресиран сорс. Процедурата по разархивиране, конфигуриране и компилиране я има кажи речи във всеки форум, който съдържа Линукс като тема, но какво пък... нали повторението никога не е излишно.1.1 - ако архива е archive.tar.gz -> tar -xzvf archive.tar.gz (това разархивира пакета в директория archive, която се намира в директорията в която е бил архива)

 


1.2 - ако архива е archive.tar.bz2 -> tar -xjvf archive.tar.bz2 (това разархивира пакета в директория archive, която се намира в директорията в която е бил архива).2. Влизате в новосъздадената директория.

 


3. Тук вече идва разнообразието... в повечето случаи има configure file, тогава пишете ./configure после make и накрая make install и готово.Понякога изпълнимият файл е друг, сега се сещам за install.sh, той се пуска с sh install.sh, понякога се налага сами да си изградите configure файла от Makefile, но в АБСОЛЮТНО всички случаи има README файл в директорията, в него ще намерите инструкции. Ако разбира се пак нещо не успявате, google е последната ви и сигурна помощ. Успех!PS: ако ви липсват някои пакети или библиотеки ./configure няма да се изпълни и ще ви върне резултат (какво ви липсва). Това му е безценното, винаги знае какво не е наред няколко базови команди, първата от която е:КОД
man име_на_програмата
Можеш да видиш всички опции, с които разполагат програмите.
Иначе за .rpm базираните Федора, Сусе, Ред Хед е нещо от родаКОД
rpm -iU ime_na_paketa
За .deb базираните като Дебиан, *бунту, напоследък Мепис и т.н. е:КОД
dpkg -i ime_na_paketa
Архивите като например .tar, .bz2 се компилират и е индивидуално за всеки, но общо взето се спазва правилото:КОД
./configure [--options ]
make
make install
Това обаче са крайни случаи които рядко се ползват. Много по-удачно, удобно и безопасно е да си свикнеш с пакетния мениджър за съответната ти дистрибуция и това е. Няма търсене на пакети и ръчна инсталация. Всичко е удобно събрано и праснато в хранилища вече.Slackware: Използва .tgz, командата е installpkg ime_na_paket.tgz /или upgradepkg, ако вече имаме такъв инсталиран пакет и искаме да го подменим с нова версия/.

 


За премахване използваме removepkg ime_na_paket /При removepkg НЕ се слага пълното име с архитектурата и разширението/.Пример:
installpkg licq-1.3.4-i486-1.tgz
upgradepkg licq-1.3.4-i486-1.tgz
removepkg licq-1.3.4Това важи и за Slackware базирани дистрибуции, като Slax, Vector Linux.
Пакетната система на Slackware НЕ поддържа зависимости!Debian: Използва .deb пакети. Инсталират се с dpkg -i ime_na_paket.deb.
Това важи и за Debian базирани дистрота като Ubuntu, Kubuntu, Tilix.
Пакетната система на Debian поддържа зависимости.

 


Друга известна система, това е пакетите на така наречените rpm базирани дистрота. RPM идва от RedHat Package Management и както се сещате е създадена от RedHat. Използва се от RedHat /и Fedora/, SuSE, Mandriva.Има случаи когато даден софтуер не се предлага на пакети. Това е обикновено в случаите, когато говорим за софт, който е безплатен, но не е open source.Например Google Earth за Линукс, драйвери на nVidia за Линукс. В повечето случаи това са инсталатори с разширение .bin. Инсталират се с команда sh.От Данаил Димитров

 Коментари (2)

ilia79leo на 03.01 2007 в 21:56ч.
радвам се че има кой да напи6е някой ред и за това как се инсталират програми под Linux
vkeranov на 29.06 2007 в 15:06ч.
Това все едно аз съм го казвал. Особено втората част... Хахах :]
http://www.kaldata.com/forums/index.php?showtopic=34595&st=0&p=333617&#entry333617

Регистрирайте се, за да добавите коментар


Калдейта ЕООД - © 2003-2010. Всички права запазени.
Препоръчваме: IT Новини